GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Niğde'nin sanayi yatırımlarına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:5
Birleşim:24
Tarih:30.11.2021

YAVUZ ERGUN (Niğde) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum.

Ekonomik olarak başarılı olursak dertlerimizin de bu nispette çözüleceğini biliyoruz. "Bir günü bir güne eşit olan ziyandadır." diyen Efendimiz'in sözü doğrultusunda sürekli çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın hayalini kurduğu bir ülke için yirmi yıldır çalışan dava arkadaşları olarak birçok şeyin başarıldığını da hep birlikte gördük, görmeye de devam ediyoruz. Son yıllardaki rakamlara baktığımızda, Türkiye'nin bir üretim üssü hâline geldiğini görüyoruz. Tabii ki bu büyüme, Anadolu'nun tarım şehri olduğu gibi sanayide de adından söz ettirmeye başlayan Niğde'mizde de görülmektedir. 2021 yılının son günlerindeki verilere baktığımızda, Niğde'mizin ihracat rakamlarının yüzde 9,6 arttığını görüyoruz.

Niğde'mizde mevcut 2 organize sanayi bölgemiz bulunmaktadır. 1'inci organize sanayi bölgemizde 474 hektarlık mevcut alanda, 93 parselde firmalar üretim yapmakta ve 17 sanayi parselinde de inşaatlar hızla yükselmektedir. Bu yatırımların haricinde 230 hektarlık 3'üncü genişleme alanı açılmış ve bu alanda da ülkemiz için stratejik öneme sahip olan ve ülkemizde ilk kez özel bir yatırımın yapılacağı 6 sanayi parselinin tahsisi gerçekleştirilmiştir. Niğde Organize Sanayi Bölgemizde 4.200 kişi çalışmakta olup inşaat aşamasındaki firmaların ve dahi yeni parseli tahsis edilen firmaların faaliyete geçmesi sonrasında 2022 sonu itibarıyla çalışan kişi sayısı yaklaşık 7 bin kişiye ulaşacaktır.

Ülkemizin tek parselde en büyük 8'inci organize sanayi bölgesi olan Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ise 96 aktif firması ve 1.500 kişilik istihdamıyla faaliyetine devam etmektedir. 2018 yılında 86 tesis üretim yapar durumdayken bugün üretimde olan tesis sayısı 98'e çıkmış, 93 fabrika da inşaat aşamasındadır. 1.500 olan mevcut istihdam sayısı, kısa sürede faaliyete geçecek tesislerle birlikte 3.500 kişi artışla 5 bin kişiye ulaşacaktır. Özellikle, uzun yıllardır üreticilerimizin ve yeni yatırımcılarımızın talepleri olan doğal gaz yatırımımızın hayata geçirilmesiyle organize sanayimizin tamamı dolmuş ve 7 bin dekar genişleme alanı için çalışmalarımız başlamış ve inşallah, 2022 yılı Mart ayı içinde yatırımcılarımızın da bu alanı hizmetine sunmaya başlayacağız.

Şehrimizdeki organize sanayi bölgelerindeki yatırımcılarımızın yapmakta oldukları fabrikaların yatırım tutarları şu an için 2 milyar 500 milyon TL'yi aşmış durumdadır. Tüm bu sanayi yatırımlarının yanında, mevcut organize sanayilerimize ek olarak yeni organize bölgelerimizin de kurulum aşaması hızla devam etmektedir. 5.500 dekar arazi büyüklüğüne sahip olan Niğde 3. Organize Sanayi Bölgesi 2021 yılı Mart ayında tüzel kişiliğine kavuşmuş ve yatırımları değerlendirme ve planlama sürecine girmiştir. Yine, Türkiye'nin en büyüklerinden biri olacak olan Bor Tarıma Dayalı Entegre İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi Temmuz 2021 tarihinde tüzel kişiliğini kazanmış olup 4 bin dekar arazi üzerinde 20 bin büyükbaş hayvanla başlayıp 11 bin dekar araziye ve 50 bin büyükbaş besi organizesindeki hayvancılık rakamına çıkacaktır.

Tüm bu yatırımlar, sanayiye ve üretime destek veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın azmi ve kararlılığıyla artarak devam etmektedir. Niğde organize sanayi bölgelerimizin kurulduğu günden bugüne çözüm bekleyen sorunlarını büyük bir destekle aşmamızı sağlayan başta Cumhurbaşkanımıza, Sanayi Bakanımıza, Maliye Bakanımıza şehrimiz adına ve şahsım adına, desteklerinden dolayı yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca, sanayicilerimize desteğini esirgemeyen ve her türlü kolaylığı sağlayan, başta Valimiz olmak üzere, milletvekilimize, belediye başkanlarımıza, organize sanayi başkan ve yönetimlerimize, sanayi ve ticaret odaları başkan ve yönetimlerine teşekkür ediyorum.

Bizler de dün olduğu gibi bugün de Niğde'mize daha fazla yatırım ve daha çok istihdam sağlamak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylar içerisinde birçok şehrimizi ziyaret ettik ve yatırımcılarımızı ilimize davet ettik, bundan sonra da bu şekilde sanayicilerimizi ziyaret etmeye devam edeceğiz.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepimiz biliyoruz ki yol medeniyettir. Özellikle Niğde-Ankara Otoyolu'muzun açılmasıyla ilimiz yatırım ve üretim konusunda bir cazibe merkezi hâline gelmiştir. Bizler de bu konuyu en iyi şekilde değerlendirmek için elimizden geleni yapıyor ve kapı kapı dolaşmaya devam ediyoruz. Hedefimiz 2023 yılında ülkemizi dünyada söz sahibi, Niğde'mizi de bir istihdam üssü hâline getirmektir.

Gazi Meclisin çatısı altından tekrar tüm yatırımcılarımızı Niğde'mize davet ediyorum. 6'ncı Bölge teşvikleri ve birçok avantajıyla tam bir cazibe merkezi hâline gelen OSB'lerimiz yatırımcılarımızı bekliyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.

YAVUZ ERGUN (Devamla) - Gelin, hep birlikte geleceğin Niğde'sini inşa edelim diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)