| Konu: | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 1'inci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 29 |
| Tarih: | 07.12.2021 |
AK PARTİ GRUBU ADINA HAMDİ UÇAR (Zonguldak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2022 yılı bütçesi üzerinde AK PARTİ Grubum adına söz almış bulunmaktayım. Bütçe görüşmelerimizin ilk konuşmacısı olarak bu kürsüden yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.
Burada yapacağımız çalışmaların sükûnet ve selametle tamamlanarak ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bizlerin, milletvekilleri olarak, bu çatı altında yapacağımız her türlü olumlu, yapıcı, uzlaşmacı davranışı inanıyorum ki milletimiz nezdinde de olumlu yankı bulacaktır. Bugün, burada, Zonguldak Milletvekili olarak bulunmaktan büyük onur ve gurur duyduğum Gazi Meclisimiz herhangi bir meclis değildir, burası İstiklal Harbi'ni bizzat yönetmiş ve yüz yıllık tarihi boyunca Türkiye'nin yolunu aydınlatmıştır.
"Güçlü Türkiye, güçlü Meclis." anlayışımızın bir gereği olarak göz bebeğimiz olan Türkiye Büyük Millet Meclisi için 2022 yılı bütçe teklifimiz 2 milyar 198 milyon 221 bin TL'dir. Bunun yüzde 90'ı cari giderler, yüzde 5'iyse yatırım giderleridir. Bütçemizin yüzde 68,7'si personel giderlerinden oluşmaktadır.
Değerli arkadaşlar, Gazi Meclisimiz her gün ülkemizin dört bir yanından ve yurt dışından gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır. Pandemi dönemleri dışında Genel Kurul çalışmalarımızın yapıldığı günlerde ortalama 5 bin vatandaşımızın ziyaretçi olarak geldiği Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye'nin vitrini olması sebebiyle ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çerçevede, milletvekillerine, personellere ve ziyaretçilere verilen hizmetin kaliteli, hızlı, etkin ve verimli olabilmesi için özveriyle çalışan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Mustafa Şentop başta olmak üzere, her kademeden Meclis personelimize teşekkür ediyoruz.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yıllardır emeğin başkenti olan Zonguldak, artık enerjinin de başkenti olma yolundadır. Şehrimizin her kademesinde istihdama yönelik yeni yatırımlar yapılırken, Ereğli bölgemizde tersanelerimizin yeniden canlanması, organize sanayi bölgelerimizin gelişmesi ve son dönemlerde enerjiye olan ihtiyacın artmasıyla madenlerimizin de daha aktif, verimli hâle getirilmesi için adımlar atılmaktadır.
Şehrimizin huzuru ve refahı için gece gündüz çalışan, her zaman yapıcı ve çözüm odaklı, iyi niyetle çalışan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Değerli Kabine üyesi Bakanlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Bu noktada 2 Değerli Bakanımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Şehrimizin sahil düzenlemesi, lavuar alanı gibi yıllardır kangren olan sorunlarının çözümü için bizlere yol gösteren, yardımcı olan, kapısını çaldığımız Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum'a da teşekkürlerimi sunuyorum. Yine, Zonguldak'ın ulaşım sorununu rahatlatacak olan Mithatpaşa Tünelleri ve kavşak düzenlemesini çok yakın bir zamanda Zonguldaklı hemşehrilerimizin hizmetine sunacağımızı belirtmek istiyorum. Bu vesileyle de desteğini esirgemeyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu'na da teşekkürlerimi sunuyorum.
Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı yaklaşırken şehrim ve ülkem adına mutluluğumu belirtmek istiyorum. Bıkmadan, usanmadan, engellere aldırmadan, "Yapamazsın." diyenlere kulak asmadan "Unutma, her arayan bulamaz, lakin bulanlar arayanlardır." düsturuyla hareket ettik. Ararsan bulursun, yeter ki Kerem'in Aslı'ya, Ferhat'ın Şirin'e duyduğu aşkla, inançla ve inatla ara; Türkiye aradı ve Karadeniz'de tarihinin en büyük doğal gaz rezervini buldu. Şimdi, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği 540 milyar metreküp doğal gazın 2023 yılına yetişmesi için denizde ve karada, gece ve gündüz hummalı çalışmalarımız devam etmektedir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
HAMDİ UÇAR (Devamla) - 2023 yılında vatandaşlarımızın kullanımına sunulması planlanan Karadeniz gazının ana hatta aktarılacağı Zonguldak Filyos'ta hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bu uğurda emek veren Enerji Bakanımız Fatih Dönmez başta olmak üzere Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğüne, teknik ekip ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum.
Bölgenin kaderi değişiyor, Filyos Limanı Türkiye'nin 3'üncü büyük limanı olacak. Endüstri bölgesi 2 milyon metrekare, bunun 1 milyon metrekaresi Türkiye Petrol Anonim Ortaklığına teslim edildi; altyapısı tamamlanmak üzere, doğal gaz işleme rafinerisi inşaatı başladı. Karadeniz'den çıkan doğal gaz burada işlemden geçecek ve Marmara Boru Hattı'na bağlanacak, konutlarımızda kendi gazımızı yakacağız, sanayide de kendi gazımızı kullanacağız inşallah. İşte, dünya ve ülkemiz salgın ve buna bağlı ekonomik krizle boğuşurken biz 2023 hedeflerine böyle güçlü ve emin adımlarla ilerliyoruz.
Sözlerime son verirken Türkiye Büyük Millet Meclisimizin, diğer tüm kurumlarımızın 2022 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)