| Konu: | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 1'inci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 29 |
| Tarih: | 07.12.2021 |
CHP GRUBU ADINA AYSU BANKOĞLU (Bartın) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Bizim, bazı şeyleri söylemekten dilimizde tüy bitti gerçekten. Hani, nasıl desem; insan duvara konuşsa duvar bile yeşerir ama AKP Hükûmeti duvardan da beter. "İyi şeyler yaptık, bizi tebrik edin." diyorsunuz, edelim. Olmayan gençlik politikalarınızla ilgili yıllardır eleştiriliyorsunuz, bana mısın demiyorsunuz ya, sizi gerçekten tebrik ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Hatırlarsanız, geçtiğimiz senelerde, size, gençler adına, işsizlik ve mutsuzluk Oscar'ı vermiştim, maalesef siz durumu çok yanlış anlamışsınız; 2018'de yüzde 20 olan genç işsizliği bugün yüzde 25'in üzerine çıktı, üniversiteli işsizlik oranı yüzde 14 oldu, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranıysa yüzde 30 oldu. Cesaretinizi takdir etmemek mümkün değil gerçekten(!)
Enflasyon yüzde 50. Bu ülkede üniversite öğrencileri 650 lirayla yaşamaya, yurtlarda 19 lirayla karınlarını doyurmaya çalışıyor. Bunun dünya standardı olduğunu söylüyorsunuz. Değerli arkadaşlar, lütfen, bu dünya standardını bir deneyimleyin. Bir gün "dünya standardı" dediğiniz o yurtlarda kalın mesela, bir gün kalıp 19 lirayla karnınızı doyurmayı deneyin mesela; bir ay 650 lirayla geçinmeyi deneyin bakalım. Ya, Bakanlığınız daha yeni 80,5 milyona 494 tane araba kiraladı. Bu parayla ne yapabilirdiniz? 2,5 milyon öğrenciye dört sene boyunca burs verebilirdiniz. Güya faize karşısınız ama öğrenci kredilerini faiziyle geri istiyorsunuz. Ya, lüks arabalar kiralayacağınıza bu faizleri silsenize. Silin diyoruz, silmiyorsunuz; öneride bulunuyoruz, duymuyorsunuz; soruyoruz, cevap vermiyorsunuz; eleştiriyoruz, kötü oluyoruz; seçim yapın diyoruz, yanaşmıyorsunuz. Gençler, yer bulamadığı için parklarda yatıyor; "Yurt yok." diyor, terörist oluyor. Mesela, Bartın'da "Yurtta su yok." diye bağıran, eylem yapan gençleri "Yurttan atarım." diye tehdit ediyorsunuz. "Para yok." diyor, sadaka verir gibi "Gözünüze dizinize dursun." diyorsunuz; "İş yok." diyor, "Canım, her üniversite mezunu da iş mi bulacak?" diyorsunuz. Yurt dışına gidiyor gençler, beyin göçü var, ona da "Gezmeye gidiyor." diyorsunuz. Pes diyorum, hiç utanmanız yok gerçekten! (CHP sıralarından alkışlar) Belki reislerinizin, Bakanlarınızın çocukları yurt dışında geziyor olabilirler tabii, bilemiyorum ama torpil imkânı olmayan gençlerin şu anda yurt dışında gezecek gücü de yok, imkânı da yok, gençler yurt dışına göçüyor arkadaşlar ve Bakanlığımızın bu konuda yaptığı hiçbir şey yok, suspus bakıyorsunuz. Size ayna tutacak her söze, her şeye, her eyleme karşısınız; "Ses çıkaranı bastıralım, bastıramadığımızda da topu taca atalım..." Çok kabiliyetlisiniz bu konuda, gerçekten takdir ediyorum (!)
"Genç işsizliği" deyince, topu Çalışma Bakanına atıyorsunuz. Ya, Boğaziçi Üniversitesinde öğrenciler anayasal haklarını kullandıkları için ters kelepçeyle tutukladınız, yurt eylemlerinde gençleri parklarda kovaladınız.
SEMİHA EKİNCİ (Sivas) - Rektörün arabasının üstüne çıkıyor, anayasal hakkını kullanmak üstüne çıkıp tepiniyor.
AYSU BANKOĞLU (Devamla) - Değil sokağa çıkmak, sosyal medyada bir şey paylaşmaya korkar oldular. Beyza Buldağ, Boğaziçi eylemlerine katıldığı için tutuklandı, eylemlere katıldığı için öğrencilerin bursları kesildi, haberiniz var mı? Gençler ifade özgürlüğünün olmamasından şikâyetçiler ama bunlar sizi ilgilendirmiyor, atın topu Adalet Bakanına. Para kazanmak için inşaatta çalışmak zorunda kalan tıp öğrencisi Remzi Ersu hayatını kaybetti; bu da mı sizi ilgilendirmiyor? 13 yaşında kâğıt toplayarak geçimini sağladığı el arabasına el konulan Samet, o da mı sizi ilgilendirmiyor? Atın topu Çalışma Bakanına, atın topu İçişleri Bakanına. Muhatap olduğunuz tek konu var KYK, onu da elinize yüzünüze bulaştırdınız. Dün FETÖ'nün elinde olan yurtlar bugün TÜGVA'da, Ensar'da. Dün sizi kandıran cemaatlerin binbir türlüsü ülkenin dört bir yanında; bu yurtları cemaatlere değil de neden KYK'ye vermediniz, ya hiç mi aklınıza gelmiyor? Bu ülkede üniversite enflasyonu var, bu ülkede beyin göçü var; gençler mutsuz, ifade özgürlüğü yok, adalet yok, gelecekleri yok.
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Gitmiş Aysu Bankoğlu, gelmiş Mahmut Tanal; bunun da üslubu bozulmuş.
AYSU BANKOĞLU (Devamla) - Siz, bütçenizin yüzde 3'ünü gençlere ayırmışsınız, gelmişsiniz burada bir de "Gençlik Bakanıyım." diye oturuyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar) Zahmet etmeseydiniz Sayın Bakan...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MAHİR ÜNAL (Kahramanmaraş) - Ya, Sayın Başkan, bu nasıl ifadedir ya?
SEMİHA EKİNCİ (Sivas) - Ya, bu bütçedeki seviye düşüklüğü...
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
AYSU BANKOĞLU (Devamla) - ...zahmet etmeseydiniz, gerçekten "gençliği" de Bakanlığınızın adından çıkarsaydınız hem siz kurtulurdunuz hem gençler kurtulurdu.
SEMİHA EKİNCİ (Sivas) - Öyle Genel Başkana böyle milletvekili!
AYSU BANKOĞLU (Devamla) - Hatta, ona da zahmet etmeyin diye ben size tabelasını getirdim; buyurun -T.C.'sini de silmeye elim gitmedi, kusura bakmayın- Spor Bakanlığı, buyurun. (CHP sıralarından alkışlar)
SEMİHA EKİNCİ (Sivas) - Öyle Genel Başkana böyle milletvekili yakışır.
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Gitmiş Aysu, gelmiş Mahmut Tanal. Üsluba bak, çok ayıp, hiç yakışmadı size; çok ayıp, hiç yakışmadı!
AYSU BANKOĞLU (Devamla) - Genç arkadaşlarıma sesleneceğim, son sözüm onlara: Leonard Cohen'in dediği gibi: "Herkes biliyor geminin su aldığını, herkes biliyor kaptanın yalan söylediğini, herkes biliyor zarların hileli olduğunu." Ama az kaldı, geliyor gelmekte olan. (CHP sıralarından alkışlar)
Teşekkürler.