GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 6'ncı Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:34
Tarih:12.12.2021

AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET BÜYÜKGÜMÜŞ (Yalova) - Sayın Başkan, Saygıdeğer Bakanlarımız, değerli milletvekillerimiz, ekranları başında bütçe müzakerelerimizi takip eden aziz milletimiz; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 2022 yılı bütçesi üzerine partim adına söz almış bulunmaktayım. Her birinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

2002 yılından bu yana, AK PARTİ bütçelerinin her biri, içerisinde milletimiz ve tüm insanlık için büyük faydaların, atılımların yer aldığı bütçeler olmuştur. Memurumuzdan işçimize, ev hanımlarından öğrenci kardeşlerimize, sanayicimizden esnafımıza, çiftçimize kadar AK PARTİ bütçeleri her zaman insan odaklı olmuştur. 2022 yılı bütçe görüşmelerimizin de aynı şekilde aziz milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getireceğine dair kuvvetli inancımı vurgulayarak konuşmama başlamak istiyorum.

Covid-19 salgını sonrası dünyadaki sosyal ve ekonomik gelişmeler üzerine önemli tartışmalar yürütülüyor. Bu tartışmaların hareket noktası ise salgının teknolojik gelişimi hızlandırmasıdır. Dijitalleşmede on, yirmi yılda yaşanacak gelişmeler birkaç yıl içerisinde katediliyor. Bu çerçevede BTK'nin ortaya koyacağı stratejiler, hayata geçireceği düzenlemeler ve teknoloji anlamında, özellikle bilgi teknolojisi anlamında öncülük edeceği yerlileştirme çalışmaları Türkiye'nin geleceğin dünyasındaki konumunu belirlemede hayati bir etkiye sahip olacak. Akıllı şehirler, nesnelerin interneti ve yapay zekâ karar destek mekanizmalarıyla gündelik yaşamdan tüm sektörlerdeki üretim süreçlerine kadar bizleri büyük bir dönüşüm bekliyor. Bu büyük dönüşümün içerisinde bilgi teknolojileri alanında tasarımdan üretime ve son kullanıcıyla buluşmaya kadar geniş bir perspektifte oluşturacağımız değer ekosistemi ülkemizin stratejik önceliği konumunda. 5G çalışmaları ise bu ekosistemin tam da odağında yer alıyor.

Saygıdeğer milletvekilleri, ticaret savaşları artık günümüzde küresel tüm gelişmelerin ana belirleyicisi konumunda. Yakın bir geçmişte ülkelerin birbirlerine 5G altyapılarını hangi şirketlerin geliştireceği tartışmaları üzerinden kısıtlamalar koyması, küresel 5G üreticisi şirketlerin üst düzey yöneticilerinin ticaret savaşlarına konu edilerek tutuklanması bize önemli, kritik bir alanı gösteriyor. Türkiye savunma sanayisi alanında İnsansız Hava Araçları Programı'nı nasıl en doğru zamanda başlatmış ve bugün savaş stratejilerini dahi değiştirtecek kadar önemli bir avantaj elde etmişse aynısını yakın bir gelecekte bilgi teknolojilerinde de göreceğiz. BTK'nin ve Bakanlığımızın öncülüğünde kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümeleşmesi uçtan uca 5G şebekelerini yazılımdan donanıma kadar yerli imkânlarla geliştirip üretmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz haziran ayında ilk faz çalışmaları tamamlanan bu önemli proje ülkemizin yüz akı olacak. "Teknoloji üreten Türkiye özgürlüğümüzün garantisidir." diyerek bu çalışmaları başlatan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanımıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Kıymetli milletvekilleri, inşa edeceğimiz altyapı kadar, bilgi güvenliği de aynı derecede büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arka arkaya veri güvenliği krizleriyle karşılaştı ve hatta bunlardan birinin çalışanları sabah iş yerlerine gittiklerinde sistemleri "hack"lendiği için odalarının kapılarını dahi açamadılar. Bu durum, bize önemli bir sorun alanını işaret ediyor. Meclisimizin en yeni ihtisas komisyonu olan Dijital Mecralar Komisyonunda yaptığımız çalışmalarla birlikte söyleyebilirim ki önümüzdeki dönemin en etkili üretim aracı veri olacak. Artık özlü bir söz hâline gelen "Veri, yeni petroldür." deyişini idraklerinize sunmak isterim. 20'nci yüzyılın başında petrol için nasıl insanlar sömürüldüyse, ülkelerin sınırları değiştirildiyse benzer gelişmelerin bu yeni veri odaklı dünyada da dijital platformlardan kaynaklı olarak yaşanması muhtemeldir. İnsanı sömüren, iyiye, güzele, adaletli olana dair ne varsa alıp antideğerler üreterek inşa edilmeye çalışılan kişilik sömürüsü odaklı bu dünyanın karşısındayız. Nasıl "Dünya 5'ten büyüktür." diyorsak artık küresel hegemonlara dönüşen büyük teknoloji şirketlerinin oluşturduğu bu ekonomi politik sistemin de aynı şekilde karşısındayız.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

AHMET BÜYÜKGÜMÜŞ (Devamla) - Şirketler bu işin sadece görünen kısmı. Bugün var olan şirketler değişir, yerine başkaları gelir. Odaklanmamız gereken, karşısında olmamız gereken, insanların ürettikleri veriler kullanılarak, adalet ilkesi hiçe sayılarak yapılan sömürüdür. Bu manada, küresel şirketlerin Türkiye'de temsilci bulundurmasına yönelik çıkardığımız yasanın bir muhataplık ilişkisi oluşturması ve yasal süreçler için bir zemin teşkil etmesi bakımından çok önemli ve değerli olduğuna inanıyorum. BTK'nin, Komisyonumuzun ve Meclisimizin atacağı adımlarla, hem temsilcilik kurumunun daha işlevsel kılınacağı hem de veri güvenliğinden mahremiyete, çocukların üstün yararından bireylerin lekelenmeme hakkına kadar küresel gelişmeleri yakından izleyen yeni düzenlemeleri hayata geçirecek adımları hep birlikte atmalıyız. Geleceğin güçlü Türkiyesi, teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir ülke olacaktır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz Sayın Büyükgümüş.

AHMET BÜYÜKGÜMÜŞ (Devamla) - Bu hedef doğrultusunda çalışan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 2022 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)