| Konu: | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 7'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 35 |
| Tarih: | 13.12.2021 |
AK PARTİ GRUBU ADINA RAVZA KAVAKCI KAN (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Gazi Meclisimizi ve milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bütçeleri üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum.
Her iki Genel Müdürlüğümüze salgın şartlarının getirdiği zorluklara rağmen yapmış oldukları başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.
Devlet tiyatrolarımız, 12 yerleşik merkezinde ve 11 turne düzeninde 23 il ve 83 sahnesinde 30.062 koltuk kapasitesiyle hizmet vermektedir. Son bir senede devlet tiyatroları, salgından olumsuz etkilenen özel tiyatrolara bünyesindeki yerleşik ve turne sahnelerini ücretsiz olarak kullanma imkânı vererek 19 ilde 504 özel tiyatroya destek olmuştur. Kamyon Tiyatrosu Projesi kapsamında 4 farklı oyunu, 3 farklı bölgemizde, 50 bine yakın çocuğumuzla buluşturmuştur. Açık havada yapılan etkinlikler ulusal ve uluslararası festivallerle 40 bine yakın seyirciyi yaklaşık 200 temsille buluşturmuştur. Son senede, Devlet Opera ve Balemiz 1 ulusal, 5 uluslararası opera ve bale festivali düzenleyerek 28 eserini, 32 ayrı temsilini yaklaşık 70 bin seyirciyle buluşturmuştur. 2021 senesinde 5 yeni Türk eserinin dünya prömiyeri sergilenmiştir.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; geçen sene, yine aynı başlıkta söz aldığımda, Ankara'da, başkentimize yakışan bir eserin, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nun, Beypazarı'nda gençlerimizin elinden çıkmış yerli, millî orkestra sandalyelerinden doğal akustik prensibine uygun tasarlanmış salonlarıyla görkemli bir açılışla sanatseverlerle buluşmasından bahsetmiştim. Bu sene de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılışına şahitlik etmiş olduğum Atatürk Kültür Merkezi'nden bahsediyor olmanın gururunu yaşıyorum. Yenilenen AKM girişinde yer alan 15 bin özel seramik parçasından oluşan çelik konstrüksiyonlu dev kürenin içerisinde dev bir opera salonu bulunuyor. 2.040 kişilik seyirci, 118 kişilik orkestra kapasitesine sahip salonda sahne mekaniği ve sistemleri anlamında dünyanın en önde gelen teknolojisi kullanılmış. Yeni AKM'nin salonları aynı zamanda, akustik konser salonu olarak da kullanılabiliyor, 4 bin metrekare fuaye alanı, modern tasarlanmış prova salonları, çalışma atölyeleri, ofisler de yer alıyor içerisinde. İkinci bölümde 805 kişilik büyük bir tiyatro salonu bulunuyor ve tiyatro salonları çok amaçlı salon olarak da kullanılabiliyor. 95 bin metrekare kapalı alan içerisindeki Kültür Sokağı'nda 2 katlı kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkânı ve restoranlar da bulunuyor.
Sayın Başkan, kıymetli arkadaşlar; sanatın birçok farklı kültür, inanç, kimlik, dünya görüşü ve ideolojiyi aynı çatı altında toplama özelliği var. Sıkı bir klasik Türk musikisi, opera, klasik Batı müziği takipçisi ve tiyatrosever olarak böyle muhteşem bir eserin, hem de Sayın Cumhurbaşkanımızın arzusuyla bestelenmiş yeni bir Türk operası olan Sinan Operası'nın prömiyeriyle beraber İstanbul'umuza kazandırılmış olmasından hepimizin gurur duyması gerektiğini düşünüyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Gezi'de AKM'nin tadilata muhtaç, perişan hâliyle kalması için ısrar edenlerin de söylemeye cesaret edemeseler de mahcup olduklarını ümit etmek istiyorum.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - "AVM yapılacak." diyorlardı.
RAVZA KAVAKCI KAN (Devamla) - Evet, AVM yapılmadı, AKM yapıldı, hem de çok güzel oldu, çok güzel oldu. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
1983'te, cumhuriyet tarihinde ilk olan opera çocuk korosunun ilk öğrencilerinden birisi olarak abidevi bir eser olan yeni AKM binamızın, Taksim Camimizle karşılıklı, İstiklal Caddemize, Taksim Meydanı'mızın ruhuna yeni bir zenginlik kazandırdığını düşünüyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Kavakcı, buyurun.
RAVZA KAVAKCI KAN (Devamla) - Teşekkür ederim.
Bizleri bu güzel, muhteşem eserlerle buluşturan Sayın Cumhurbaşkanımız başta, bütün emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyorum. Bu vesileyle bütün sanatseverleri, özellikle her yaştan genci tiyatrolarımızla beraber operamıza da destek vermeye davet ediyorum.
Son olarak, konuşmamı tamamlarken kürsüden bağırarak kendisini ifade etmeye çalışan bazı arkadaşlarıma şöyle hitap etmek istiyorum: Gelmekte olan buyursun gelsin, sandıkta göreceği var.
2022 yılı bütçesinin hayırlar getirmesini diliyor, bizi dinleyen bütün milletimizi, ekranları başındaki seyircileri, sanatseverleri, Genel Kurulu hürmetle, muhabbetle, saygıyla selamlıyorum. Sağ olun. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)