| Konu: | 25 Aralık Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 40 |
| Tarih: | 21.12.2021 |
İRFAN KAPLAN (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Seçim bölgem Gaziantep'imizin 25 Aralık düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı dönümünü onurla ve gururla kutlayacağız. Yüz yıl önce 25 Aralık'ta, Gaziantep'te bir özgürlük destanı yazılmıştır. Şehit Kâmiller, Şahin Beyler, Karayılanlar önderliğinde Gaziantep halkı inanç ve kararlılıkla, birlik ve beraberlikle bir kurtuluş mücadelesi vermiştir. Bir yandan açlık ve yoksullukla mücadele eden Gaziantep halkı, özgürlüğüne olan inancı ve Kuvayımilliye ruhuyla tam on bir ay süren bağımsızlık mücadelesinde 6.317 şehit vererek gazi unvanını kazanmıştır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Ben Anteplileri nasıl gözlerinden öpmem ki onlar Gaziantep'i kurtardıkları gibi Türkiye'yi de kurtarmışlardır." sözleriyle, bu eşsiz savunmayı taçlandırmıştır. Bu zafer yalnız Gaziantep halkı için değil ülkemiz için de büyük öneme sahiptir. Özgürlüğünü büyük bir mücadele vererek kazanmış bir şehrin evladı olmaktan gurur duyduğumu ifade ederek gazi şehrimizin kurtuluşunun 100'üncü yılını kutluyor ve millî mücadele uğruna hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Değerli milletvekilleri, tüm ülkede olduğu gibi seçim bölgem Gaziantep'te de ortalık yangın yeri. Mutfaklarda tencere kaynamıyor. Vatandaşlarımız ucuz ekmek almak için saatlerce kuyrukta bekliyor. Dolar, altın ve avro dakika başı oynuyor, bir düşüyor, bir yükseliyor. Her geçen gün alım gücü eriyor. Vatandaş kredilerle, kredi kartlarıyla, borçlarla ayakta durmaya çalışıyor. Hâl böyleyken saray iktidarı "Ekonomi şahlandı, her şey yolunda." yalanlarını vatandaşlarımıza söylemekten vazgeçmiyor. Türk lirası bir ayda yüzde 50'nin üzerinde değer kaybetti. Benzin 12 liraya dayandı, ekmek 2,5 liraya çıktı. 5 litrelik ayçiçek yağı 200 lira oldu. Sütün kilosu 15 lirayı buldu. AK PARTİ hâlâ vatandaşı uyutma derdinde. Kiralar aldı başını gitti. İşsizlik zirvede, ekonomik kriz tüm ülkenin belini büktü. Vatandaşlarımız bayat ekmek alacak duruma geldi. Gaziantepli hemşehrilerimiz artık dayanamıyor, isyan ediyor. Gaziantepli sanayicimiz artık dayanamıyor, isyan ediyor. Gaziantepli emeklilerimiz, Gaziantep'te okuyan öğrencilerimiz, işsiz gençlerimiz, fabrikada çalışan işçilerimiz, Şehitkâmil'de, Şahinbey'de ve diğer tüm ilçelerde kepenk kapatmamak için direnen esnafımız artık dayanamıyor, isyan ediyor. Fıstığın kilosu 140 lira, baklavanın kilosu 180 lira, bir tas beyran içmek istesen 35 lira, nohut dürümü bile 12 lira olmuş. İlimize gelen turistler dışında gastronomi kenti olan Gaziantep'te yerli halk için beyran, baklava, fıstık yemek büyük bir lüks hâline geldi. İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Artık tünelin ucu göründü. Yirmi yıllık AK PARTİ iktidarı bir soygun hikâyesi yazdı ve artık vatandaşlarımız bu kitabın sonuna geldi. Geçiş garantili köprüleriniz, otoyollarınız karın doyurmuyor; yalanlarınız, talanlarınız karın doyurmuyor; uçaklarınız, saraylarınız karın doyurmuyor. Millet İttifakı'mız iktidarında şirketler değil, vatandaşlarımız korunacak; müjdeleri yandaşa değil, vatandaşa vereceğiz. Yandaşların faizleri değil, esnafımızın, emeklimizin, çiftçilerimizin faizleri sıfırlanacak. Hak, hukuk ve adalet şiarımızla vatandaşlarımız hak ettikleri şekilde yönetilecek ve artık ülkemiz rahat bir nefes alacak.
Değerli arkadaşlar, mesleğim olan eczacılıkla ilgili bir sorunu buradan dile getirmek istiyorum. Ülkemizde birçok şeyin yokluğu gibi ilaç yokluğu da yaşamaktayız. bine yakın ve halk sağlığı için oldukça önemli ilaçlar piyasada bulunmamaktadır. Bin kalem ilacın büyük bir bölümünün muadili dahi yoktur. Hayati sorun olan ilaç meselesi bir an önce çözülmelidir. Eczacılarımız da ilaç yokluğu yüzünden vatandaşlarımızla karşı karşıya gelerek sorun yaşamaktadır. Yerli üretimin desteklenmesi, ilaç yokluğunun giderilmesi ve ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partimizin eczacı vekilleri olarak tüm bu sorunların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine bir Meclis araştırması önergesi verdik. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu sorunların çözülmesi için konunun takipçisi olacağız.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi Sayın Kaplan.
İRFAN KAPLAN (Devamla) - Değerli milletvekilleri, artık geri dönüş yok. Vatandaşlarımızı da ülkemizi de kurtarmanın tek bir yolu var, o da erken seçim. Artık geliyor gelmekte olan diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)