GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Iğdır'ın sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:5
Birleşim:44
Tarih:11.01.2022

HABİP EKSİK (Iğdır) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Iğdır ilinin birçok sorunu var ama en önemli sorunları yatırımsızlık, işsizlik ve hukuksuzluklarla baş başa bırakılma sorunlarıdır. Son dönemlerde bu iktidarın Iğdır'a yaptığı tek yatırım cezaevi. Bir kapalı cezaevi yapıldı, Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi. Bu S Tipi Kapalı Cezaevinde maalesef hemen hemen her gün bir skandalla karşı karşıya kalıyoruz, tutsaklar hukuksuzluklarla, zorbalıklarla, işkencelerle karşı karşıya kalıyorlar ve bize ulaşan aileler büyük bir çaresizlik içindeler, gerçekten büyük bir endişe içindeler çünkü yapılanları duydukça insanların tüyleri diken diken oluyor.

Ben bugün konuşmamı, özellikle bu Iğdır S Tipi Cezaevinde sorun yaşayan tutsaklarla ilgili birkaç konuya değinerek yapacağım. Bakın, Iğdır'da Abdullah Ateş, 70 yaşında ve tek başına tutuluyor cezaevinde ve aynı zamanda sağlık hizmetine ulaşmakta ciddi sorun yaşıyor. Necdet Ayna ağırlaştırılmış müebbet ceza yememesine rağmen ve aynı zamanda, disiplin cezası yememesine rağmen Ceza İnfaz Kanunu'na aykırı bir şekilde tek kişilik odada tutulmaya devam ediliyor. Bütün uyarılarımıza rağmen, bu konuyla ilgili yaptığımız bütün görüşmelere rağmen maalesef bu konuda hiçbir adım atılmıyor ve tek kişilik odada tutulmaya devam ediliyor. Yine, aynı durumda olan Serkan Güneş var, Mazhar Metin var, Faysal Çiçek var, Fırat Gerekli var... Bunların hepsi hukuksuz bir şekilde, tek kişilik odalarda tecritte tutuluyorlar ama en ağırı, en sıkıntılısı 24 Aralık 2021'de Hogır Batu'nun yaşadığı sıkıntı. Çünkü, Hogır Batu cezaevine getirildikten sonra, Diyarbakır'dan Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevine getirildikten sonra çıplak aramaya maruz bırakılmak isteniyor, itiraz ediyor ama bunun üzerine de işkenceyle karşılaşıyor, kendisine işkence yapılıyor. Elleri ve ayakları bağlanarak zorla çıplak arama yapılıyor kendisine, Hogır Batu'ya.

Bakın, burada, bu Mecliste, Türkiye Büyük Millet Meclisinde çıplak arama dile getirildiğinde iktidarın Grup Başkan Vekili "Kesinlikle böyle bir şey yok." dedi ama kameralar karşısında Hogır Batu'ya, Ruken Yıldız'a çıplak arama dayatıldığını biz hem aileleri vasıtasıyla hem avukatları aracılığıyla öğrenmiş bulunmaktayız. Hogır Batu'ya sadece çıplak arama dayatılmadı, bunu reddeden Hogır Batu'ya işkence yapıldı, başı kırıldı, yerlerde sürüklendi ve aynı zamanda süngerli odaya konulup psikolojik, fiziksel işkence yapıldı. Hogır Batu ailesine ulaştı ve kendisine işkence yapıldığını, büyük bir zorbalığa, hukuksuzluğa, zulme maruz kaldığını iletti ama bizim görüşmelerimize rağmen, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüyle, cezaevi yönetimiyle görüşmemize rağmen maalesef bir geri adım atılmadığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Bakın, Türkiye cezaevlerinde tecrit, İmralı Cezaevinde Sayın Abdullah Öcalan şahsında başlatıldı ve bugün tüm cezaevlerine uygulanmaktadır ve büyük bir zulme, zorbalığa, hukuksuzluğa âdeta dönüşmüş durumdadır. Bakın, bu insanların canı ve sağlığı tamamıyla devlete emanettir. Adalet Bakanlığı bu konuda adım atmalıdır. İşkence seslerinin geldiği ve hukuksuzlukların yapıldığı, çıplak aramaların dayatıldığı bu durumlarla ilgili Adalet Bakanlığı derhâl devreye girip soruşturma açmalıdır ama tüm uyarılarımıza rağmen, verdiğimiz soru önergelerine rağmen Adalet Bakanlığı resmen kulağını tıkamış, bu hukuksuzlukların yaşanmasına âdeta izin vermektedir. Bugün bu zorbalıklara, bu hukuksuzluklara sebep olan yöneticiler yarın yargılanacaktır, Adalet Bakanlığı da bu konuda hesap verecektir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz Sayın Eksik.

HABİP EKSİK (Devamla) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Tecrit bir imha yöntemidir. Tecridi bugün cezaevlerinde uygulayanlar, emin olun, suç işlemektedirler çünkü tecrit insanlık dışı bir uygulamadır ve işkencedir. Bakın, Hogır Batu şunu söylüyor, diyor ki: "Bir tane ceza infaz memuru her gün gelip bana diyor ki 'Sen daha hâlâ yaşıyor musun? Niye intihar etmedin?'" Niye yaşamına son vermedi diye kendisine telkinlerde bulunuyormuş ve Cezaevi Müdürü "Burası bir çöldür." diyor. Iğdır S Tip Cezaevi Müdürü "Burası bir çöldür ve kimsenin buradan haberi olmaz." diyor, tehditler savuruyor.

Bugün ben şunu özellikle vurgulamak istiyorum: Cezaevlerindeki insanlar âdeta yaşamlarıyla imtihan ettiriliyorlar, sağlıklarıyla imtihan ettiriliyorlar. O açıdan, bu hukuksuzluklara, bu zorbalıklara son verilmelidir.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)