| Konu: | Ölümünün 10'uncu yıl dönümünde Rauf Denktaş'ı ve Doktor Fazıl Küçük başta olmak üzere Kıbrıs davasında hayatını kaybeden bütün şehitleri rahmetle andığına, Genel Kurul gündemindeki 301 sıra sayılı Kanun Teklifi'ne, Darphanenin bandrol basım işinin bir yandaşa verilmesine ve bütün milletvekillerini dul, yetim aylıkları konusunda duyarlılığa davet ettiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 46 |
| Tarih: | 13.01.2022 |
ENGİN ALTAY (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan. Sizi ve yüce Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Rauf Denktaş, ömrünü Kıbrıs davasına adamış bir büyük sanat, siyaset, devlet adamı. Ölümünün 10'uncu yılında onu ve bütün Kıbrıs şehitlerini, Doktor Fazıl Küçük başta olmak üzere, Kıbrıs davasında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, Kıbrıs Barış Harekâtı'nda hayatını kaybeden bütün aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Bu şehitlerimize gönül, vefa, şükran borcumuzun hiç bitmeyeceğinin altını özenle çizmek istiyorum Sayın Başkan.
Sayın Başkan, bilindiği üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 301 sıra sayılı Kanun Teklifi'ni görüşmekteyiz. Bu kanun teklifinde memur maaşlarında çok kısmi bir iyileştirme maddesi var, bu kanun teklifinde en düşük emekli maaşının 1.500 liradan 2.500 liraya çıkarılması var. Bunların yeterli bulunması mümkün değil. Bunların günün şartlarına göre şüphesiz daha yüksek olması gerekir. Teklif maddelerinde konuşan arkadaşlarımız yeri geldikçe bu konulara değinip taleplerimizi önergelerimizle de ortaya koyacaklar. Ancak Sayın Başkan, sarayın görmediği bir şey daha var, asgari ücrette beklentiyi karşılamamakla beraber bir artış var, memur maaşlarında, emekli maaşlarında vesair. Sayın Başkan, bu memlekette çok sayıda dul, yetim aylığı, "ölüm aylığı" diye de bilinen aylıkla yaşamını idame ettiren insanlar var ve bu paralar yaşanan son ekonomik buhrandan sonra çok komik ötesi noktaya geldi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
ENGİN ALTAY (İstanbul) - 300 lira, 420 lira, 600 lira gibi maaşlarla yaşamını idame ettirmek zorunda olan, dul, yetim aylığı alan vatandaşlarımızın da feryadına yüce Meclisimizin kulak tıkamamasını, bu konuda da hep birlikte ya da AK PARTİ tek başına ya da AK PARTİ, MHP'yle; nasıl olacaksa olsun, önemli olan iş görülsün... Biz "Biz yaptık." peşinde değiliz, biz caka peşinde de değiliz. Milletin fukaralığı, açlığı üzerinden siyaset yapmak, millete üç kuruş verip de sonra bunu da siyasette hamasete çevirmek peşinde de değiliz ama bir realite var Sayın Başkan; 300, 400, 500, 600 lira ölüm aylığı alan ve başka hiç geliri olmayan kıymetli vatandaşlarımız var.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
ENGİN ALTAY (İstanbul) - Öte tarafta -dün Sayın Akif Hamzaçebi söyledi- Darphanenin bandrol basım ihalesiyle, 185 milyona yapılan iş, 400 milyona bir yandaşa veriliyor; yandaş, 400 milyona aldığı işi 185 milyona daha önce bu işi yapana yaptırıyor, 215 milyonu cebine koyuyor. İşte, bu, ayıp; bu, günah Sayın Başkan. Bir günah varsa, burada var.
Bunun için, ben parti ayrımı yapmaksızın çok saygıdeğer bütün milletvekillerimizi dul, yetim aylıkları konusunda bir gayrete, bir çalışmaya, bir insafa, bir duyarlılığa davet ediyorum.
Bu vesileyle, sizi ve yüce Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum efendim. (CHP sıralarından alkışlar)