GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:46
Tarih:13.01.2022

MAHMUT CELADET GAYDALI (Bitlis) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, partim ve grubum adına görüşülmekte olan 301 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 10'uncu maddesi üzerine söz almış bulunmaktayım. Sizleri ve kamuoyunu saygıyla selamlarım.

Değerli milletvekilleri, 10'uncu maddeyle 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nun 11'inci maddesine yeni bir fıkra eklenerek BOTAŞ'ın bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak bölgesel bazda doğal gaz satış fiyatı uygulaması hedeflenmiştir. Gerekçesi, kısaca, BOTAŞ'ın altyapı maliyetinin halka fatura edilmesidir. Ya siz kendinizi çok akıllı sanıyorsunuz ya da bu halkı çok saf. Bu maddenin başka bir anlamı olamaz. Gerekçede tasarruflu kullanımdan bahsediyorsunuz fakat sizin bu halkın battaniyeler altında ısındığından haberiniz yok. Bu tasarrufun biraz daha aşağısı halkın doğal gaz kullanmamasıdır. Yine bu maddenin gerekçesinde geçen "Fazla tüketim yapanların fazla tüketimin maliyetlerine katlanması amaçlanmaktadır." diye bir ibare var. Bu cümlenin mantığı nedir? Fazla tüketim maliyetinden kastınız nedir? Zaten siz abonenin faturasına her şeyi yansıtmıyor musunuz? Devlet verdiği hizmetin katbekat fazlasını bu halka yansıtıyor, gerçekten bir mantık kurulması mümkün değildir. Halk geçinemiyor, ekmek kuyrukları almış başını gidiyor, marketlerde alışveriş yapmak için bankadan kredi alınması gerekecek bir duruma gelinmiş, elektrik, doğal gaz, benzin derken zam üzerine zam haberleri yüzünden korkuyla uyanan bir halk var. Siz BOTAŞ'a diyorsunuz ki: "Kendin fiyatını belirle." BOTAŞ bir şirket, bırakın zarar etmeyi, kârını katlamak ister. "Şirket gibi ülkeyi yöneteceğiz." dediniz; patron gibi soyuyor, sömürüyorsunuz. Halka "Isınma." diyen bir iktidarsınız.

Değerli Türkiye halkları, seni düşünmeyen, anlamak istemeyen, anlamazlıktan gelen insana yön değil, yol verilir; siz de bu iktidara yol verin, gitsinler. Bu iktidarın kendi menfaatleri uğruna yapamayacağı şey yoktur. İktidar olmanın sunduğu ayrıcalıklar onları her gün daha kibirli bir hâle getirdi ama unutulmamalı ki kibir ve inat, kişinin kendisini önce mükemmel görmesini sağlar, sonra da sonunu getirir. İktidarınızın sonunu da bu kibir ve inadınız getirecektir. Bu halkın manevi duygularıyla oynayan bir iktidarsınız.

İşte, bugün bahsettiğiniz "yerli ve millî" kavramı başarısız politikalarınızı kamufle etmek için kullanılan bir perdeden başka bir şey değil. Küçük ortağınız olan partinin bir vekili "Karadeniz'de doğal gaz bulduk; 1,9 milyar dolara Amerikalı şirkete boru hattı ihale edildi." diye burada bir sunumda bulundu. 1,9 milyar dolar... Daha önce de Fransız şirketine 1,5 milyar dolarlık iş ihale edilmişti. Sondaj işi de yüzde 90 yabancı personelle yürütülüyor. Peki, burada yerli olan ne var? Çıkacak gazın yerli sınırlar içinde olmasından başka hiçbir şey yok. Kamuoyuna "Yerli gaz bulduk, doğal gaz ucuzlayacak." naraları atılıyor; yok öyle bir şey. Peki, size şunu hatırlatmak isterim: Elektrik üretiminiz tamamen yerli değil mi? Doğal gaz santralleri dışında her şey yerli değil mi? Peki, bu zamların gerekçesi ne oluyor? Sadece yandaş sermaye sahiplerinin kasasını doldurmak. Karadeniz doğal gazı da aynı olacaktır.

POLAT TÜRKMEN (Zonguldak) - Öyle değil Sayın Vekilim, doğal gaz çıktı.

MAHMUT CELADET GAYDALI (Devamla) - Üretim maliyeti, inşaat maliyeti, sondaj maliyeti, tüm bu maliyetlerin faturası halka kesilecek, işin kaymağını da iktidara yakın şirketler götürecek. Ülke kaynaklarını adil bir gelir dağılımıyla halka paylaştıramıyorsanız sosyal dengeyi de huzuru da sağlayamazsınız. Yanı başımızda Kazakistan örneği var; petrol, doğal gaz ve madence zengin bir ülke ama adil olmadığı için, kaynaklar ve gelirler adil dağıtılmadığı için kaosa sürüklendi. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ne diyor? "Nazarbayev döneminde yüksek gelirli şirketler ve zengin insanlar tabakası ortaya çıktı, onların Kazakistan halkına borçlarını ödemelerinin vakti geldi." Burada size de bir mesaj var.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

MAHMUT CELADET GAYDALI (Devamla) - Sizin döneminizde zengin olan, ülkenin kaynaklarını bir ahtapot gibi sarmış hortumcu şirketlerin de Türkiye halklarına büyük bir borcu var. Her yaptığınız şeyi en iyi sizin bildiğinizi düşünüyor ve uyarılarımızı bile dinlemiyorsunuz.

Bilgeliğin yolu bilmekten değil, dinlemekten geçer. Bu yüzden, dünyada az bilge, çok ukala vardır.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)