| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 49 |
| Tarih: | 20.01.2022 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA HÜSEYİN ÖRS (Trabzon) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; verilen grup önerisi hakkında İYİ Parti Grubu adına söz aldım. Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin kalkınması ve gençlerimize istihdam imkânı sağlamasındaki rolü hepimizin malumudur. Evet, arkadaşlar, bugün, baktığımızda, Türkiye'de mesleki eğitimde sorunlar var. Mesleki eğitimde beceri uyuşmazlığı sorunu, arz talep dengesizliği sorunu ve daha birçok sorun iç içe geçmiş durumdadır.
Şimdi, bazı rakamlar vereceğim arkadaşlar: TÜİK'in 2020 yılına ait iş gücü verilerine göre, 15-24 yaş arası gençler arasında meslek lisesi mezunu olanların istihdam oranı yüzde 40 iken ilköğretim mezunu gençlerin istihdam oranı yüzde 50'dir. Bu arada şunu da belirteyim: Bu yüzde 40'lık oranda okudukları alanlarla ilgili istihdam oranı ise yüzde 6'nın da altındadır maalesef. Aynı verilere göre, meslek lisesi mezunu olan gençlerin işsizlik oranı ilköğretim mezunlarına kıyasla daha yüksektir. Meslek lisesi mezunlarının işsizlik oranı yüzde 25,2 iken ilköğretim mezunlarında bu oran yüzde 21,7 seviyelerindedir. Değerli arkadaşlar, 15-24 yaş arası gençler arasında yükseköğretim mezunu olanların işsizlik oranının yüzde 36 gibi oldukça yüksek bir oranda olması Türkiye'de genç iş gücü talebinin daha çok lise kademesi altındaki eğitim düzeylerinden karşılandığını bize göstermektedir. Değerli arkadaşlar, 2021 yılı OECD Raporu'na göre, 25-34 yaş arası nüfusumuzun yüzde 32'si ne eğitimde ne de istihdamdadır. Yine, TÜİK verilerine göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde 15-24 yaş arasındaki nüfusta ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin yüzde 30'u maalesef mesleki ve teknik lise mezunudur. Görüldüğü gibi, mesleki eğitim genç işsizliğini azaltmaya yardımcı olmadığı gibi, yükseköğretime geçişi de desteklememektedir.
Şimdi, size iki rakam daha vereceğim: YKS'ye başvuran mesleki ortaöğretim mezunu öğrencilerin yüzde 5,3'ü örgün lisans programlarına yerleşmektedir. Mesleki ortaöğretim mezunu öğrencilerin ön lisans programlarına yerleşme oranı ise yüzde 18,6'dır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
HÜSEYİN ÖRS (Devamla) - Başkanım, müsaade ederseniz...
BAŞKAN - Buyurun.
HÜSEYİN ÖRS (Devamla) - Arkadaşlar, mesleki ve teknik eğitim okullarına giden her 100 öğrenciden 60-65'i mezun olmakta, bu mezunlardan da yaklaşık 30'u yükseköğretime devam edebilmektedir.
Değerli arkadaşlar, biz genç bir nüfusa sahibiz ve bununla gurur duyuyoruz ama eğitemediğimiz, istihdam edemediğimiz bu genç nüfusun sorumluluğunun da devleti yönetenlerde olduğunu bilmek zorundayız. AK PARTİ'li arkadaşlara sesleniyorum: Artık gerçeklerle yüzleşin bu sorunları halının altına süpürme alışkanlığınızdan vazgeçin diyorum.
Verilen grup önerisini destekleyeceğimizi ifade ediyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)