| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 50 |
| Tarih: | 01.02.2022 |
AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET ÇOLAKOĞLU (Zonguldak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; CHP grup önerisi üzerine söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, ülkemizde enerjinin kesintisiz ve kaliteli olması, enerji üretiminde yerli kaynakların kullanılması, çevreye uyumluluğun ve verimliliğin en üst seviyeye ulaşması için AK PARTİ iktidarı on dokuz yıldır çalışmalarına devam ediyor. Bu amaç doğrultusunda 2002 yılında 31.846 megavat olan kurulu gücümüz 2021 yılı itibarıyla 99.820 megavata yükselmiştir. Ayrıca, 2002 yılında 129 teravat olan elektrik gücümüz 2021 yılında 332 teravat düzeyinde gerçekleşmiştir.
AYHAN ALTINTAŞ (Ankara) - Teravatsaat, teravatsaat...
AHMET ÇOLAKOĞLU (Devamla) - Bununla beraber, elektrik iletim ve dağıtım hatlarında da yatırımlar yapılarak iyileştirilmeye gidilmiştir.
Değerli milletvekilleri, bazı gerçekleri de görmezden gelemeyiz. Özellikle mevcut hidroelektrik santral gücümüz 83 milyar kilovat elektrik üretebilmektedir. Fakat 2020 yılında bu değer 78 milyar kilovat olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında, artan kuraklık nedeniyle 56 milyar kilovat seviyesinde üretim gerçekleşmiştir. Bu ortalamalara göre yaklaşık 27 milyar kilovat daha az elektrik üretilmiş ve ilave olarak da 6 milyar metreküp doğal gaz kullanılmıştır.
Ayrıca, soğuk kış şartları nedeniyle, doğal gaz tüketiminde son on günde 73 ilimizde -konutlarda özellikle- rekor tüketime ulaşılmıştır. Yılın bu aylarına göre oran olarak da yüzde 60 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Bu talep artışı sonucu, OSB'lerde doğal gaz tüketiminde düzenlemeye gidilerek, kısıtlamalar yapılarak ulusal düzeyde gerçekleşmesinin önüne geçilmiştir. Ayrıca, gıda ve ilaç sanayisinde faaliyet gösteren tesisler de üretimlerine devam etmişlerdir. OSB'lerde tamamı üç gün süren enerji akışı düzenlemesine de cuma gecesi itibarıyla son verilmiştir.
MEHMET RUŞTU TİRYAKİ (Batman) - Bunu herkes biliyor zaten, siz niye çözemiyorsunuz? Bunları herkes biliyor zaten. Herkes bunu biliyor, siz niye çözemiyorsunuz?
AHMET ÇOLAKOĞLU (Devamla) - Değerli milletvekilleri, CHP grup önerisinde sizlerin de belirttiği gibi, 14 yeni OSB faaliyete geçmiş, 363 OSB'ye ulaşılmış ve OSB olmayan ilimiz kalmamıştır. 1.428 parselde yeni faaliyetler başlamıştır. OSB'ler 2021 yılında 200 bin yeni istihdam sağlayarak 2 milyon 290 bin kişiye istihdam sağlamıştır. Hani ülkede üretim yoktu? Bunu muhalefet partileri her zaman söylüyor, rakamları da kendi önergelerinde belirtiyorlar. Ülkemizin gelişen bir güç olduğunu, artık, muhalefet partileri de görmezden gelemiyorlar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
AHMET ÇOLAKOĞLU (Devamla) - Değerli milletvekilleri, aynı şekilde, ihracat rakamlarımızı bugün burada eleştiriyorlar, onların da gerçek rakamlar olduğunu görecekler ve Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecektir.
Gelişen ve büyüyen ekonomimiz doğrultusunda artan elektrik enerjisi talebini karşılamak amacıyla Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk ünitesini 2023 yılında inşallah devreye koyacağız. Bununla beraber, aynı şekilde, artan doğal gaz talebimizin karşısında, Zonguldak açıklarında bulunan doğal gazımızı da 2023 yılında Filyos Limanı'ndan iletim hattına vererek de yerli ve millî kaynaklarımızı da sanayicimizle ve halkımızla inşallah buluşturacağız.
Değerli milletvekilleri, sanayici çalışıyor, sanayilerimiz çalışıyor; üretmek için can atan milletimizi enerjisiz bırakmamak için bizler tüm gayretimizle çalışıyor, önergeyi desteklemediğimizi belirtiyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)