| Konu: | Mübarek üç ayları ve Regaip Kandili'ni tebrik ettiğine, Yunanistan'ın göçmenlere yönelik sistematik zulüm ve işkencelerine, Kıbrıs'ta konuşlanan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına ve Birleşmiş Milletlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bir an önce tanıması gerektiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 51 |
| Tarih: | 02.02.2022 |
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Bugün, on bir ayın sultanı ramazan ayının müjdecisi olan üç aylara ulaşmanın idrakini yaşıyoruz. Mübarek üç ayların ülkemize, bütün insanlığa ve Türk İslam dünyasına esenlikler ve faziletler getirmesini diliyor ve yarın idrak edeceğimiz Regaip Kandili'ni de tebrik ediyoruz.
Sayın Başkan, Yunanistan'ın göçmenlere yönelik sistematik zulüm ve işkenceleri devam etmektedir. 31 Ocak 2022'de 3 göçmen, Yunan sahil güvenlik ekipleri tarafından denize atılarak ölüme terk edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığımızın arama kurtarma çalışmaları sonucunda İzmir Çeşme ilçesi Karaada açıklarında 2 göçmen kurtarılmış, 1 kişinin hayatını kaybettiği öğrenilmiştir. 2 Şubat 2022'de Yunanistan sınır birlikleri tarafından ayakkabıları çıkarılmış, elbiseleri soyulmuş bir şekilde sınırdan çevrilen 22 göçmenden 12'si donarak hayatını kaybetmiştir. Donma riski bulunan diğer göçmenler jandarma, sınır birlikleri, polis ve AFAD ekipleri tarafından koruma altına alınmıştır. Yunanistan, 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi'ni ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesi kapsamında oluşturulan geri gönderme yasağını açıkça ihlal etmektedir. Birleşmiş Milletlerin Mülteciler Yüksek Komiserliği ve ilgili diğer organlar Avrupa'nın göbeğinde yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmamalıdır. Yunanistan, mülteci ve göçmenlere yönelik insanlık ve hukuk dışı eylemleri nedeniyle yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin, buyurun.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'ta konuşlanan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresini 27 Ocak 2022 tarihinde aldığı 2618 sayılı Karar'la altı ay daha uzattığını duyurmuştur. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar alma sürecinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin rızasına başvurmayarak kendi ilke ve kurallarını çiğnemiştir. Birleşmiş Milletler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Barış Gücü Misyonunun görev süresiyle ilgili her türlü girişimini görmezden gelmiş, Kıbrıs meselesinin çözümündeki ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya koymuştur. Birleşmiş Milletler, Kıbrıs meselesinde Rum yönetiminin hukuka aykırı tezlerinin sözcülüğünü yapmaktadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin, buyurun.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Birleşmiş Milletlerin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de gerginliği artıran ve Kıbrıs Türklerinin haklarını yok sayan tek taraflı adımlarını görmezden gelmesi bir çifte standarttır. Birleşmiş Milletler, 1983 tarihli ve 541 sayılı Kararı'ndan vazgeçerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bir an önce tanımalıdır. Gerçeklere dayanan, adil, iki toplumlu, iki devletli bir yapı tesis edilmeden, kalıcı bir çözüm olmadan Türk varlığına ve Kıbrıs davamıza halel getirecek girişimler bizim için yok hükmündedir.
Teşekkür ederim.