GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:52
Tarih:03.02.2022

OYA ERSOY (İstanbul) - Sayın Başkan, AKP kesintisiz olarak yirmi yıldır iktidarda. Bu süreç boyunca nüfusun yarısından çoğu AKP'nin eğitim sisteminden geçti, yaşı 27'den küçük bütün çocuklara AKP tarafından eğitim verildi; tam 17 kez eğitim sistemi, 8 kez de bakan değişti; her değişim bir kaos, yeni çarpıklıklar getirdi. Sonuç, OECD'nin Küresel Eğitim Araştırması'nda Türkiye 76 ülke arasında 41'inci sırada. Evet, 2002'den beri de sürekli gerileme var. Vatandaşların dörtte 3'ü eğitim sisteminin eskiye göre daha da kötüye gittiğini ve öğrencilerin kaliteli eğitime ulaşamadığını ifade ediyor. Asıl sonuç ne biliyor musunuz? Yirmi yıl boyunca milyonlarca genç insanımızın geleceğiyle oynandı ve aklı, bilinci, vicdanı çarpıtıldı.

Peki, AKP bunları yaparken bir sistemden, bir modelden mi hareket ediyor? Elbette hayır, AKP'ye yön veren akıl hocalarının, özellikle de sarayda oturanın fıtratından hareket ediyor. Bugün karşı karşıya kaldığımız yıkım, beş yüz yıl önceki Osmanlı'nın yönetim biçimini ve bin beş yüz yıl önceki dinin toplum ilişkilerini, iki bin beş yüz yıl önceki Orta Asya masallarını yeniden kurma hayalidir; kindar ve dindar nesli yaratma ucubeliğidir; eline mikrofon tutuşturulup Sayın Kılıçdaroğlu'na hakaret ettirilen çocukluktur; "Kanıma dokunuyordu, o yüzden öldürdüm Hrant'ı." diyen kindarlıktır ve Deniz Poyraz'ı katletme gerekçesi olarak "kutsallarıma küfreden HDP'yi" hedef gösteren dindarlıktır.

Bu toplumun aklını, bilincini ve vicdanını yok ediyorsunuz. Halkların birlikte yaşama, üretme, ortak bir gelecek kurma hedefini yok ediyorsunuz. Size neden gerici diyoruz biliyor musunuz? Çünkü sizler, ta beş yüz yıl geride kalmış Osmanlı'yı, bin beş yüz yıl geride kalmış din esaslı toplum düzenini yeniden hortlatmaya çalışıyorsunuz da ondan.

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Hayda, ayıp ya, ayıp! Ayıp!

MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ (Adana) - Buna nasıl müsaade ediyorsunuz Başkanım ya?

OYA ERSOY (Devamla) - Geride olduğunuz için gericisiniz.

MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ (Adana) - Sayın Başkan, buna müsaade edemezsiniz. O nasıl bir cümle!

OYA ERSOY (Devamla) - 2002'de devraldığınız iktidarı, bu toplumu daha da geriye götürmek için kullandığınız için gericisiniz.

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Sayın Başkan, dine hakaret ediyor, inançlara hakaret ediyor.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Hadsiz!

OYA ERSOY (Devamla) - Bilim ilerledi, evrensel hukuk ilerledi, akılla, mantıkla hareket etmek başarının ön koşulu oldu.

MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ (Adana) - Hadsiz! Yürü oradan!

OYA ERSOY (Devamla) - Bağırmayın.

Biliyorum, anlamanız zor ama ok atmayı teknolojik olarak ne kadar geliştirirseniz geliştirin Ay'a gönderemezsiniz.

FATİH ŞAHİN (Ankara) - Bu mübarek günde İslam'a hakaret edemezsiniz. Yazıklar olsun sana!

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Yazıklar olsun!

OYA ERSOY (Devamla) - Biyoloji dersinden evrimi çıkardığınızda Galapagos Adası'nı haritadan silemezsiniz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

FATİH ŞAHİN (Ankara) - Bu gece Regaip Kandili. Yazıklar olsun!

OYA ERSOY (Devamla) - Ve felsefenin yerine tasavvufu koyduğunuzda düşüncenin varlığını öne geçiremezsiniz.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Başkanım, uyarır mısınız; İslam'a hakaret ediyor. İslam'a hakaret edemez!

OYA ERSOY (Devamla) - Ve en büyük korktuğunuzla yüzleşelim.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Sayın Başkan...

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Temiz dil kullansın, saldırmasın. Temiz dil kullansın, insanların inançlarıyla oynamasın! İnsanların inançlarıyla oynamasın!

OYA ERONAT (Diyarbakır) - Terbiyesiz!

OYA ERSOY (Devamla) - Biz kadınlar, özgür olabileceğimizi öğrendik ve ne beş yüz yıl ne bin beş yüz yıl öncesine gitmeye hiç niyetimiz yok; götüremezsiniz.

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Sen kabul etmeyebilirsin, inanmayabilirsin ama hakaret edemezsin.

OYA ERSOY (Devamla) - Gelelim teklifinize. Bir eğitim sistemi ancak öğretmenleri kadar iyidir. Ülkelerin eğitim sistemleri incelendiğinde, başarıdaki en önemli anahtarın, en iyilerin öğretmen olarak yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi olduğunu gösterir.

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Tek sermayeniz saldırmak ve böyle hakaret etmek, başka bir şey yok. Ayıp!

EROL KAVUNCU (Çorum) - Hortlak sensin! Hortlak sensin!

OYA ERSOY (Devamla) - Ya bizim öğretmenlerimiz? Kevser, Halil Mustafa, İsa, Nurcan, Hilal, Güler, Ersin, Mustafa Kaya; ataması yapılmadığı için intihar eden öğretmenlerimiz. Bunun sorumlusu sizsiniz.

EROL KAVUNCU (Çorum) - Hortlak görmek isteyen kürsüye baksın.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Hakaretinizi geri alın!

OYA ERSOY (Devamla) - Siz, gerici, piyasacı, kayırmacı eğitim politikalarınız nedeniyle öğretmenleri intihara sürüklüyorsunuz.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Terbiyesizliğin âlemi yok! Başkanım...

OYA ERONAT (Diyarbakır) - Terbiyesiz!

OYA ERSOY (Devamla) - 700 bin ataması yapılmayan öğretmen var ama teklifte çözüm için tek bir adım yok.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Ne alakası var, İslam'la bunun ne alakası var! Terbiyesiz kadın!

OYA ERSOY (Devamla) - Öğretmenlerimizin ekonomik, sosyal haklarını artıracak, toplumsal itibarını yeniden kazandıracak adımlar da yok. Peki, ne var? Öğretmenliği bir kariyer mesleği yapma çabanız var.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Ayıptır ya! İnanmayabilirsin, inananlara saygı duymak zorundasın.

OYA ERONAT (Diyarbakır) - Saygısız!

OYA ERSOY (Devamla) - Kulaklarınızı açın, sokaktaki öğretmenlere kulak verin.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Kendin inanmayabilirsin, saygısızlık yapamazsın!

OYA ERSOY (Devamla) - "Öğretmenlik mesleği bir kariyer mesleği değil bir ihtisas mesleğidir." diyorlar, bunu dinleyin. Siz, bu yasa tasarısıyla, eğitim alanında yarattığınız devasa sorunları bugün daha da derinleştiriyorsunuz.

ŞAHİN TİN (Denizli) - Teröristlerin öldürdüğü öğretmenlerden bahset.

OYA ERSOY (Devamla) - En büyük düşman ilan ettiğiniz cumhuriyeti "başöğretmenlik" gibi bir sıfatı sıradanlaştırarak aklınızca alt edeceksiniz.

EYÜP ÖZSOY (İstanbul) - Cumhuriyetin düşmanı sizsiniz.

OYA ERSOY (Devamla) - Küçük akıllar küçük hesaplar yapar.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.

OYA ERSOY (Devamla) - Adaylık sınavının yerine değerlendirme komisyonunu koyarak ne yapacaksınız? Liyakatsiz ama AKP yakını torpillilere paye dağıtacaksınız. Amacınız, iktidara her koşulda biat eden molla öğretmenler yaratmak.

Tekrar söylüyorum, tekrar bilgilendiriyorum, 76 ülke içinde 41'inci sıradayız; çözülmesi gereken sorun da budur. Bu sorun, öğretmenleri sınıflandırarak, yeni sıfatlar icat edilerek çözülemez; yapılması gereken, bütün öğretmenleri kadrolu hâle getirmektir. Siz bu yasayı derhâl geri çekin. İnsan ana diliyle felsefe yapar, bilim yapar; Kürtçeyi özgür bırakın. Kadın kendi diliyle özgürleşir; kadınları özgür bırakın. Çocuk, çocukluğuyla gelişir; çocukları özgür bırakın. (HDP sıralarından alkışlar)