| Konu: | Türkiye Cumhuriyeti ile Fas Krallığı Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 56 |
| Tarih: | 22.02.2022 |
ERKAN AYDIN (Bursa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; uluslararası anlaşmalarla ilgili söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Fas'la ilgili bir uluslararası anlaşma geldi, iki haftadır da Mecliste uluslararası anlaşmalar görüşüyoruz. Milletin, halkımızın yakıcı sorunları var; zamlar altında, enflasyon altında, işsizlik altında eziliyor ve milletin kayıtsız şartsız egemenliğinin tecelli edildiği yerde, biz, bu sorunlara çözüm üretmek yerine, bunlarla ilgili kanun üretmek yerine iki haftadır uluslararası anlaşmalar... Bunlar da olsun, itirazımız yok ancak halkımız cayır cayır yanıyor. Örnek, işçiler, maden işçileri, tersane, liman işçileri, metal işçileri, market çalışanları, kuryeler, hekimler, sağlık çalışanları, çay işçileri, enerji işçileri, kâğıt işçileri sokaklarda hak arıyor. Bakın, sadece 2021 yılında 1.600'e yakın hak arama eylemi yapmışlar, ortalama dört günde bir sokağa çıkmışlar. Niye çıkıyorlar? İşte, geçtiğimiz günlerde "Kızım hasta olsa ilaç alacak, hastaneye götürecek param yok." diyen Gülabi Aksu'nun günde saatlik 4 TL artış için bir şahsın evinin önünde eylem yaptı diye elleri kelepçelenerek ağlayan görüntülerini maalesef hep birlikte, içimiz sızlayarak izledik. Bunlara çözüm üretmemiz gerekiyor ancak bunlara gelince hep kulaklar duymuyor, herkes kayıtsız kalıyor.
Bakın, iktidarın bütün bu sorunlara ürettiği çözüm çok basit, 2 tane yol var; Genel Başkanından Grup Başkan Vekiline, milletvekilinden yöneticisine; birincisi dış mihraklar, ikincisi de muhalefet. Ne oluyorsa dış güçlerden, dış mihraklardan, o tutmuyorsa muhalefetten. İktidar partisinin Grup Başkan Vekili dedi ki: "Amerika'da enflasyon yüzde 7, hiper enflasyon var." Bu arada hiper enflasyon yüzde 200'lere denir, yüzde 7'ye denmez. Evet, enflasyon arttı. Bir diğer Grup Başkan Vekili dedi ki: "Fransa'da yüzde 7 var, fiyatlar 4-5 kat arttı." Bakın, bunları -tabii ki daha sonra düzeltme yapıldı- halkımız da gerçekten sanki bir komedi filmi izler gibi izliyor. Arkadaşlar, oralarda fiyatlar arttı ama bakın, şurada, sadece son bir yıl içerisinde benzine, mazota gelen zam var. Bizi kıskanan Almanya'da ne kadar artmış? Yüzde 9,5, Amerika'da yüzde 31, Türkiye'de yüzde 110 artmış. (CHP sıralarından alkışlar)
VECDİ GÜNDOĞDU (Kırklareli) - Bravo!
ERKAN AYDIN (Devamla) - Bizim bunlarla iştigal etmemiz lazım, bunların çözümüne uğraşmamız gerekiyor ama çözüm basit, hemen bir paket açıklayalım. Eylülde 22'nci paketi açıkladı Hükûmet, dedi ki: "Cari açığı düşüreceğiz." Kasımda 2,6 milyar dolar cari açık, aralıkta 3,5 milyar dolar cari açık, 22'nci paket dışarıda. Hemen aralıkta, meşhur şu 20 Aralıkta kur korumalı mevduat 23'üncü paket, orada âdeta doların yükselişi düşürüldü, aşağıya indirildi, "Millet TL'ye geçsin." denildi, iki ay geçti toplam mevduatın, döviz mevduatının sadece 5,8'i TL'ye döndü. Yani 23'üncü paket de çöp. Yetmedi, gözlerinden ışıltı parlayan Bakanımız geçen hafta 24'üncü paketi açıkladı. Ne yaptı? Dedi ki: "Şu milletin yastığının altındaki, evlerdeki altınlara da bir göz koyalım, onları da alalım." Niye? Çünkü kötü yönetmenin faturasını beş ayda 3 tane ekonomik paket açıklayarak halka yüklemek istiyorlar ama sorunun kaynağına gelince, paketleri çözüm olarak gösteren Hükûmet, sorunun kaynağını ya dış güçler ya da muhalefet görüyor, diğer taraftan da sorunu kabul edip ha bire paket açıklıyor. Bu çelişkiyi de buradan halkımızın takdirlerine sunuyoruz. Eğer gerçekten sizde böyle bir sorun yoksa, ekonomi gayet güzel gidiyorsa, enflasyon düşüyorsa... Ki yüzde 50 açıkladı TÜİK, orada bile yüzde 50. Ancak biz ne konuşuyoruz burada? Fildişi Sahili'ni, Fas'ı, Macaristan'ı konuşuyoruz.
Son olarak şunu söyleyeyim: Son paketi halk açıklayacak, sandıkta iktidarı paketleyecek ve o paketlemeyle de artık bu algı operasyonlarından...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ERKAN AYDIN (Devamla) - Toparlıyorum.
BAŞKAN - Buyurunuz.
ERKAN AYDIN (Devamla) - Yirmi yıldır ne iyi yapıldıysa iktidar yapıyor; sütte leke var, iktidarda leke yok; ne kötü yapıldıysa da dış mihraklar, dış güçler, karanlık odaklar; o tutmazsa muhalefet. Bu, halkımızın artık burasına kadar geldi; bardak doldu, taşıyor; bıçak kemiği deldi. Siz bu gündemlerle milleti oyalamayı bırakın, halkın gerçek gündemini buraya getirin ama şunu da söyleyeyim son olarak: Ne yaparsanız yapın, halkın sandıkta getireceği paketle iktidarınız son bulacak, Millet İttifakı da iktidara gelip bütün bu yakıcı sorunlara çözüm üretecek diyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)