GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:65
Tarih:09.03.2022

AK PARTİ GRUBU ADINA ORHAN YEGİN (Ankara) - Teşekkür ederim Başkanım.

Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; aziz milletimizi ve onu temsil eden Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

Kıymetli milletvekilleri, özellikle tüm dünya, istinasız tüm ülkeler, tüm milletler, hepimiz çok zorlu, çok olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bu anlamda, dünya tarihinin belki de en acı bir kesitine hep beraber tanıklık ediyoruz diyebiliriz.

İki yıl önce küresel bir salgınla sarsılan dünya, şu an belki de bir dünya savaşının eşiğine gelmiş durumda. İnsanlık salgının ekonomik, sosyal, psikolojik yıkımını tam atlatmaya başlayacak bir umut yeşertmiş iken şimdi de Rusya ve Ukrayna arasındaki yaşananlar hem küresel piyasaları hem de sosyolojik dengeleri maalesef altüst etmeye hazır durumda beklemekte. Rusya'nın Ukrayna işgaliyle başta enerji olmak üzere birçok sektör bu gerilimden maalesef çok olumsuz etkilendi. Enerji ve emtia fiyatlarının artması zaten pandemiyle dünyada ortaya çıkan yüksek enflasyonu iyice tetikledi ve bir enflasyon sorununu bütün dünyada önümüze koydu. Pandemi öncesinde 40 dolar olan petrol fiyatları, son gelişmelerin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerle beraber 133 dolarları gördü. Altın fiyatları son dokuz ayın en hızlı aylık artışını kaydetti. Avrupa başta olmak üzere tüm ülkelerde enflasyonda yükselişin hızlandığını gördüğümüz bir dönem yaşıyoruz.

Yine, Karadeniz bölgesindeki 2 büyük buğday ihracatçısı Ukrayna ve Rusya'nın savaş hâlinde olması buğday ve mısır fiyatlarının artmasına sebep oldu. Ukrayna ve Rusya, küresel ayçiçeği yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştirdiğinden, bitkisel yağ fiyat endeksinde ciddi artışların ortaya çıktığı bir dönem yaşıyoruz. Görüldüğü gibi, maliyetlerin artması bir sarmal gibi tüm dünyada fiyatları artırırken biz ve Avrupa ülkeleri gibi petrol ithali yüksek olan ülkeler bundan maalesef daha fazla etkilenir hâle geliyor.

Kıymetli milletvekilleri, tüm bu hayatı zorlaştıran, genel dengeyi ve düzeni bozan küresel gelişmelere rağmen, biz Türkiye olarak süreci doğru yönetmeye, bu güzel ülkemizin ve aziz milletimizin bu yaşanan olumsuzluklardan en az etkilenmesi için doğru pozisyonlar almaya ve isabetli adımlar atarak zorlaşan hayatın daha ağır bir yük hâline gelmesine mani olacak adımlar atmaya çalışıyoruz. Bunun sonucu olarak küresel manada var olan tüm olumsuzluklara rağmen, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, evet, yetersiz olsa da aralık ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 11,2 oldu. Bu dönemde istihdam oranı yüzde 47, iş gücüne katılım oranı 52,9 düzeyinde gerçekleşti. 2021 yılında cari işlemler açığı yıllık bazda yüzde 58,1 daralarak 14,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.

ORHAN YEGİN (Devamla) - Başkanım, teşekkür ederim.

Vergi gelirlerindeki artışın da etkisiyle merkezî yönetim bütçe dengesi ocak ayında 30 milyar TL fazla verdi. Başta gıda olmak üzere, birçok üründe KDV indirimleri ve ÖTV indirimleri oldu.

Kıymetli milletvekilleri, zor günler geçiriyor dünya, biz de bu dünyanın bir parçasıyız ama sanki her olumsuzluğa Hükûmet sebep oluyormuş, benzine, mazota, enerjiye sanki keyfî zamlar yapılıyormuş gibi bir algı oluşturmak insafa ve vicdana sığmaz. Elbette ki haklı eleştiriler de var yani asgari ücretin alım gücü elbette tartışılabilir, tartışılmalıdır. Hatta, evet, asgari ücret bir istisna ücret olmalıdır. Evet, asgari ücretle çalışan sayısını en alt düzeylere indirmemiz gerekiyor ki bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ancak bugünün stresini, zorluklarını anlamak için biraz daha küresel duruma, bölgesel sıkıntılara ve tüm şartlara bakarak olaylara bir yorum geliştirmemiz gerekiyor.

Teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)