GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un sataşma nedeniyle yaptığı konuşması sırasında şahsına sataşması nedeniyle konuşması
Yasama Yılı:5
Birleşim:84
Tarih:22.04.2022

ALPAY ANTMEN (Mersin) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Şimdi, Sayın Milletvekili elma ile armutları karıştırarak burada hamaset yapıyor. Hamasetin en güzelini yaparız.

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Hamaseti siz yapıyorsunuz.

ALPAY ANTMEN (Devamla) - Şunu söyleyeyim: Siz Türkiye'de, bugüne kadar, 200 binin üzerindeki, Türk vatandaşı olmaması gereken, geçici koruma altındaki Suriye vatandaşları Türk vatandaşlığına alınırken neredeydiniz? Bir. (MHP sıralarından gürültüler)

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Konumuz Suriye değil, konumuz belediyeden işten çıkarılanlar, konumuz Suriye değil!

ALPAY ANTMEN (Devamla) - İkincisi: Siz milliyetçiliği, hamaseti ağzınızdan, dilinizden düşürmüyorsunuz ama burada millî ve manevi değerleri çiğniyorsunuz. (AK PARTİ ve MHP sıralarından gürültüler)

Onun yanında, konuya dönersek değerli milletvekilleri...

(Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ile Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un birbirlerinin üzerine yürümeleri; CHP ve MHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri...

ALPAY ANTMEN (Devamla) - O kadar hakaret ederken neden cevap alınca şey yapıyorsunuz?

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) - Esasa gelsene! İşi karıştırıyorsun?

ALPAY ANTMEN (Devamla) - Geleceğim. (CHP ve MHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Sayın Antmen, bir saniye efendim.

(CHP ve MHP milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümeleri, gürültüler)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Sayın Kılavuz...

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - El kol hareketi yaparak beni tehdit mi ediyorsun?

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Kabadayı mısın?

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Ben kabadayı değilim, kabadayılığı siz yapıyorsunuz, el kol hareketi yapıyorsunuz. (CHP ve MHP sıralarından gürültüler)

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Bana parmak sallama!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Bana el sallayan sizin milletvekiliniz.

NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa) - Ya 400 bin dolara vatan toprağı satıyorlar, bir şey söylesenize! Allah Allah!

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Allah Allah ya!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Hayır, Cengiz Gökçel'in parmak sallaması, bizi tehdit eder dille hakaret etmesini ben... (CHP ve MHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri... (CHP ve MHP sıralarından gürültüler)

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) - Sadede gel sadede Sayın Antmen.

Karıştırıyor işi be!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Ağabey, biz oturuyoruz; parmak sallıyor bana, böyle el kol hareketi yapıyor. Ben dinliyorum. Konumuz Mersin Büyükşehir Belediyesi.

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) - Nerelerden nerelere alıyorsun, soytarılık yapıyorsun be!

ALPAY ANTMEN (Devamla) - Arkadaşlar, nereden nereye getiren sizsiniz.

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) - Ne alakası var ya! (CHP ve MHP sıralarından gürültüler)

ALPAY ANTMEN (Devamla) - Bir dakika bekleyin, kürsüde varken ayıp ediyorsunuz ama ayıp ediyorsunuz; vallahi ayıp ediyorsunuz, billahi ayıp ediyorsunuz, ayıp ediyorsunuz!

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Ayıp eden sensin be!

ALPAY ANTMEN (Mersin) - Sayın Başkan, süreyi tekrar başlatırsanız...

BAŞKAN - Baştan alalım.

OLCAY KILAVUZ (Mersin) - Selahattin Demirtaş'ın...

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen... Hatip kürsüde, lütfen.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Selahattin Demirtaş'a laf söyleme. Selahattin Demirtaş'a laf söyleyemezsiniz, öyle kolay değil! Selahattin Demirtaş adını ağzına alma!

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Söyleriz, niye söylemeyelim, ne var bunda?

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Hayır, alamazsın! Suçlu mudur ki? Ne diye Selahattin Demirtaş? 4 dönem milletvekilliği yapmış ya!

BAŞKAN - Sizleri hatibi dinlemeye davet ediyorum sayın milletvekilleri. (CHP ve MHP sıralarından gürültüler)

Sayın milletvekilleri...

Buyurunuz efendim.

ALPAY ANTMEN (Devamla) - Teşekkür ederim Değerli Başkan.

Sevgili milletvekilleri, değerli arkadaşlar; bir nefes alıp dinler misiniz? Bakın, Mersin Büyükşehir Belediyesiyle ilgili sayın milletvekili basın açıklamasında bazı iddialarda bulundu, biz de sosyal belediyecilikle ilgili rakamları verdik. "Sataşma var." dedi, sataşmadan bahsederken işi teröre getirdi. Ben de size yerli ve millîlikten bahsettim. Bunları boş verin. İşin esasına gelelim mi?

Bakın "2 milyon lira para harcandı." diyorsunuz, bu doğru değil, bir. "3 bin kişi işten atıldı." diyorsunuz. Belediyenin çeşitli şirketlerinden diğer şirkete geçen, kaydırılan personeli de bunun içine dâhil ediyorsunuz; yazıktır, günahtır. Ama esas en kötüsü, bakın, eğer bir belediye personeli hakkında "Terörle iltisakı vardır." diyorsanız, bu yanlıştır. Neden yanlıştır biliyor musunuz? Kanuna göre, ilgili kanun hükmünde kararnameye göre, belediyede işe başvuran herkesle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü araştırma yapar. Adli sicil kaydına ve vukuatlı adli sicil kaydına bakılır. Ben buna şahidim, Sayın Vahap Seçer tek tek inceliyor işe başvurularda. Eğer terörle iltisaklı birisi varsa bunun belediyede çalışma imkânı ve ihtimali yoktur. Varsa lütfen suç duyurusunda bulunun.

Cezaların da bir kişiselliği ve şahsiyeti vardır arkadaşlar. O kişinin ailesi suçlu diye bu kişinin ailesinden birisini siz suçlayamazsınız, yargılayamazsınız. Daha önce, 2016 alçak darbe girişiminden yakalananları, cezaevinde yatanları biliyoruz; onların bütün sülalelerini mi burada suçlayacağız? Lütfen, biraz dikkat, biraz hassasiyet.

Teşekkür ederim.