| Konu: | Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 94 |
| Tarih: | 25.05.2022 |
MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
(2/4389) esas numaralı Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine ben de şahsım adına söz aldım. Bu vesileyle Genel Kurulu, Genel Kurulun sevgili emekçilerini ve ekranları başında bizleri şu anda, tabii, izleyemeyen halkımızı da buradan selamlamak istiyorum.
Aslında televizyon açık olsaydı Antep'teki imar rantını anlatacaktım, Nejat Bey de buradaydı. Fakat şu anda televizyonda yayınlanmayacağı için konuyla ilgili konuşmak istiyorum.
ALİ HAYDAR HAKVERDİ (Ankara) - Sosyal medyada paylaş.
MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Değerli arkadaşlar, doğrusu iki Türkiye var: Bir, zenginleşen, parasına para katan, dolarları gittikçe artan, şişen ve AKP-MHP ittifakının nezdinde kıymetli olanlar, bir diğeri de geçinemeyenler, aç kalanlar, açıkta kalanlar, ısınamayanlar, elektrik faturasını ödeyemeyenler ve neredeyse çöplükte beslenenler var. AKP iktidarı, sürekli, gözünü işte bu yoksulların emeğine dikmiş. "Kur korumalı" diye zenginlerin parasına para katıyorlar, şimdi "enflasyon korumalı" diyorlar ve kaybettiği belediyeleri de bir şekilde ranta devam etsinler diye, paralara çökmeye devam etsinler diye ülkenin kaynaklarının bir kısmını da Varlık Fonuna devrediyorlar.
Şimdi, bakıyorsunuz, gözleri ışık saçan bir Bakanımız var, Maliye Bakanımız. Hani, çocuklara bir hikâye anlatılır: "Yatacağız kalkacağız, yatacağız kalkacağız; uçacağız." Bizim Bakanımız da diyor ki: "Gözünüzü kapatın, altı ay sonra açın, enflasyon yok." Ama vatandaş gözünü kapatamıyor çünkü açlıktan uyuyamıyor. Aç, yoksul, tarlasını ekemiyor, hayvanını besleyemiyor ve geçinemiyor ama bir taraftan israf almış başını gidiyor.
Bakın, Antep Büyükşehir Belediyemiz vatandaşı ekmek karnesine bağladı. Ekmekten 1 lira indirim için kupon dağıtıyor, kupon 1 lira indirim için. Ama bakın, Şahinbey Belediyemiz okçuluk tesisi açıyor, 67 milyon harcıyor. Antepli çöpten besleniyor, okçuluk tesisi için 67 milyon para harcanıyor. Bakın, Şahinbey Belediyesi yine Diyanete para aktarmanın bir yolu olarak, güya millet kütüphanelerine Diyanet Vakfından tam 891 bin TL'ye -Diyanet matbaasından- kitap alıyor. Büyükşehir Belediyesi Antep'i tanıtacakmış; sadece 10 kişi için, değerli arkadaşlar, 10 kişi için otel ve yemek masrafını ihaleye çıkarıyor, 1 milyon 700 bin lira para harcıyor ama vatandaş yoksulluk içinde, tarlasını ekemiyor.
Bakın, grup toplantısında Eş Başkanımız bir uyarı yaptı -dünya bir gıda kıtlığına doğru gidiyor- ve bir çağrı yaptı; ben buradan bu çağrıyı yinelemek istiyorum: "Tarımda girdilerin vergilerini sıfırlayalım. Bakın, dünya gıda krizine doğru hızla ilerliyor ve Türkiye de aynı şekilde bunun göbeğinde." İkincisi: "Çiftçilerin bankalara olan borçlarını silelim." Ve üçüncüsü: "Eğer biz girdi maliyetlerini azaltmazsak vatandaş tarlasını ekemiyor ve bir taraftan da vatandaşın ekilebilir alanları imara açılıyor, imara açılmasının önüne geçelim."
Bakın, burada her gün bir torba yasayla karşılaşıyoruz. Bu torba yasaların hiçbir tanesinin bugüne kadar işçinin, emekçinin, tarımla uğraşanın, hayvancılıkla uğraşanın sorununa, derdine çare olduğunu duydunuz mu? Öğrencinin yurt meselesine, geçim meselesine, işsizin iş bulma arayışına bir çare olduğuna şahit olduk mu? Hayır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Bitiriyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Bu Meclis ne yapıyor?
ALİ KENANOĞLU (İstanbul) - İşverenlere kanun çıkarıyor, işverenlere.
MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Bu Meclis "Yoksuldan alıp zengini daha zengin etmek için nasıl torbalar hazırlarız?" bunun çalışmasını yapıyor. Bu rantiye düzeni bitecek ve bizler, Halkların Demokratik Partisi mücadelesiyle bu ülkeye adil, eşit ve özgür bir Türkiye; karnı tok, sırtı pek bir halk gerçekliği yaratana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Eminiz, biz kazanacağız diyoruz.
Teşekkür ediyorum. (HDP ve CHP sıralarından alkışlar)