| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 97 |
| Tarih: | 01.06.2022 |
CHP GRUBU ADINA HASAN BALTACI (Kastamonu) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
İYİ Partinin vermiş olduğu grup önerisini görüşüyoruz. Bu grup önerisinde özü itibarıyla şunu anlatmaya çalışıyorlar: Kanal uğruna, Kanal İstanbul uğruna Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde yapılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle yapılan Yenişehir Rezerv Yapı Alanı'na ait 1'inci, 2'nci, 3'üncü etap imar uygulama planlarının iptali isteniyor. İYİ Partinin grup önerisine destek veriyoruz. Niye destek veriyoruz arkadaşlar? İktidar partisinin de yapamayacağını bildiği, yapmak istese bile siyasi ömrünün yetmeyeceğini bildiği bir kanal uğruna İstanbul'un ilçeleri, İstanbul'un tarım arazileri, İstanbul'un meraları, İstanbul'un hazine arazileri talan edilmek isteniyor.
Ne yapılmak isteniyor bu kanalla birlikte? Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerine ait on binlerce dönüm arazide imar uygulaması yapılarak bu bölgede yaşayan hak sahipleri vatandaşlarımızı yıldırmaya çalışıyorsunuz. Bu planlar durdurulmalı. Bu planlar niye durdurulmalı? Her şeyden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan imar planı yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildiği için bu planlar yok hükmündedir. Öncelikle şunu söylemek istiyorum: İstanbul'un hiçbir sorununu çözememiş, yirmi beş yıl boyunca İstanbul'u yönetmesine rağmen İstanbul'un sığınmacı sorununu çözememiş, işsizlik sorununu çözememiş, trafik sorununu çözememiş, kentsel dönüşüm sorununu çözememiş, su kirliliği, hava kirliliği sorununu çözmemiş bir iktidar, şimdi, bu planları uygulamakla birlikte, hayata geçirmekle birlikte 2 milyon kişinin yaşadığı yeni bir yerleşim alanı yaparak İstanbul'un sorunlarını daha da büyütecek.
Değerli arkadaşlar, plan uygulamasının bazı hususlarına dikkat çekmek istiyorum. Bu plan durdurulmalı çünkü plana ait, uygulamaya ait 6 bin tane itiraz vardır ve bu 6 bin itirazın hiçbirine şu ana kadar henüz cevap verilmemiştir. Bu plan durulmalıdır çünkü düzenleme ortaklık payı hesabı askı ilanına çıkmamıştır arkadaşlar. İtiraz edecek hak sahiplerinin yeni parsellerinin yerini bulması için... Askıya çıkan kadastro cetvellerinde malik isimleri yazmıyor yani kim, nereyi aldı, bunu bilme şansı yok. Aynı parselde 2 hissedarın birisinden yüzde 45 oranında kesinti yapılmış, birisinden hiç kesinti yapılmamış. Onun için bu plan iptal edilmelidir. Ayrıca, bazı parsellere 15 kat izin verilmesine rağmen bazı parsellere 3 kat izin verilmiştir. Kime 15 kat izin verilmiştir, kime 3 kat izin verilmiştir, bunu da bilme şansımız yok. Değerli arkadaşlar, ayrıca, bunun gibi yaratılan birçok mağduriyet karşısında 100 bine yakın yurttaş bu konudan mağdurdur.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
HASAN BALTACI (Devamla) - Onun için bu planlar bir an önce iptal edilmelidir.
Bir örnek vermek istiyorum: Özellikle Başakşehir'de yaşayan bazı yurttaşlarımız sabah kalktıklarında bir baktılar ki bu uygulama sayesinde parselleri, tapuları Arnavutköy'e geçmiş ama bununla ilgili hiçbir itiraza henüz, net cevap verilememiş. Bu Kanal İstanbul uğruna, yapılamayacak bir proje uğruna, yapmaya siyasi ömrünüzün yetmeyeceği bir proje uğruna Başakşehir ve Arnavutköy'deki yurttaşları daha fazla mağdur etmeyin. Bunun planının ve uygulamasının bir an önce iptal edilmesi gerekiyor.
Teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)