| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 99 |
| Tarih: | 07.06.2022 |
AK PARTİ GRUBU ADINA CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yine fındık konuşuyoruz çünkü fındık mevsimi yaklaşıyor. Her yıl bugünlerde parti gruplarımız fındıkla ilgili araştırma önergesi veriyorlar, bizler de cevaplarını veriyoruz.
Değerli milletvekilleri, Karadeniz milletvekilleri olarak -Karadeniz Bölgesi'ndeki illerin milletvekilleri olarak- fındığın önemini hepimiz -muhalefet de iktidar da- biliyoruz çünkü fındık bizim her şeyimiz, fındık bizim canımız, kanımız, ne derseniz deyin; Türkiye'nin de tarımsal üretimde bir numaralı ihracat ürünü, yıllardan beri böyle. Doğrudur, biz fındıkta çok daha iyi politikalarla daha fazla gelir elde edebiliriz, buna katılmamak mümkün değil ancak takdir edersiniz ki biz fındıkta her ne kadar üretimde ve ihracatta bir numara isek de alıcı gruplar yani tüketiciler Avrupa ülkeleri. Burada çift taraflı bir mekanizma işliyor; ister istemez alıcının, tüketicinin de tercihlerine karşı duyarlı bir ürün.
Değerli milletvekilleri, fındıkla ilgili olarak müstahsilimiz -üreticimiz- kesinlikle hiç endişe etmesin, müsterih olsun çünkü biz Türkiye Büyük Millet Meclisinde, fındık üreten illerin milletvekilleri olarak, son dört yıldır "Fındık Çalışma Grubu" altı adı altında bir grup oluşturduk ve fındığa her yıl bu mevsimlerde çalışıp yaptığımız tespitleri, aldığımız kararları Sayın Tarım Bakanına ve Tarım Bakanı vasıtasıyla da Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükûmetimize ulaştırıyoruz ve onların alacağı kararlarda mutlaka müstahsilimizin taleplerini dikkate almalarını sağlıyoruz.
Nitekim, son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın fındıkla ilgili verdiği müdahale alım fiyatları müstahsilimizi her zaman memnun etmiştir. Bakın, geçen yıl 11 Ağustosta, 2020 yılında 27 Temmuzda, 2018'de 26 Temmuzda fındık fiyatları ilan edilmiş ve her ilan edilen fındık fiyatları da üretici tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Bu sene de eminiz, vakti geldiğinde, tarihi geldiğinde Hükûmetimiz müstahsilimizin memnun olacağı bir fiyatı ilan edecektir çünkü bu fiyat aynı zamanda dünya fiyatı olmaktadır ve ihracatçımızın da işini kolaylaştıracaktır. Bizim buradaki amacımız, fındık ihracat gelirlerimizin hiçbir zaman 2 milyar doların altına düşmemesidir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
MUSTAFA ADIGÜZEL (Ordu) - 900'den 500'e düştü.
AHMET KAYA (Trabzon) - Fındık fiyatı da 3,5 doların altına düşmesin.
CEMAL ÖZTÜRK (Devamla) - Ve biz fındık üreten illerin milletvekilleri olarak -iktidarı, muhalefeti- konuya objektif olarak yaklaşıyoruz ve Hükûmetimizin alacağı kararlarda onlara tavsiye niteliğinde piyasadan gelen talepleri iletiyoruz.
MUSTAFA ADIGÜZEL (Ordu) - Cemal Bey, 900'den 500'e düştü.
CEMAL ÖZTÜRK (Devamla) - Zaten konu çalışılıyor. Elbette, ben saygı duyarım, Sayın Ordu Milletvekilimiz konuyu gündeme getirdi, Meclisimizin gündemine getirdi; bu, fındık üreticimizin lehine bir durumdur ama buradan şunu ilan ediyorum: Konunun sahipleri olarak, Cumhur İttifakı olarak, AK PARTİ'li ve Milliyetçi Hareket Partili milletvekillerimizle biz Fındık Çalışma Grubunu topluyoruz. Nitekim, bugün arkadaşlarımızla istişare ettik, muhtemelen en kısa zamanda -ki bu yarın olabilir- değerlendirmelere başlayacağız ve yaptığımız tespitleri Sayın Tarım Bakanımızla paylaşıp oradan da Cumhurbaşkanımıza ilan edeceğiz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
CEMAL ÖZTÜRK (Devamla) - Ben, Sayın Meclisimizi, sizleri saygıyla selamlıyorum ve alınacak kararın mutlaka fındık üreticimizin hayrına olacağını düşünüyorum.
Hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)