GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:106
Tarih:22.06.2022

ABDULLAH KOÇ (Ağrı) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri ve değerli halkımız; sizleri saygıyla selamlıyorum.

Şimdi, bu iktidarın gündemi ülkeyi yasaklarla boğmak fakat halkın gündemi ise her gün can yakan ekonomi. Tabii, bu ekonomi öyle bir boyuta geldi ki artık, mevcut olan siyasal iktidar "Bu ekonomi konuşulmasın, insanlar açlığını dile getirmesin ve ekonomik çöküş hiçbir şekilde gündem olmasın." şeklinde yasalarla halkı karşı karşıya bırakıyor. Son kanun teklifleriyle ekonomik krizin konuşulmasını engellemeye çalışan bir iktidarla biz karşı karşıyayız. Cezalarla, yasaklamalarla, mevcut olan kriz âdeta örtbas edilmek isteniyor.

Bakın, enflasyon can yakıyor, halk geçinemiyor, yolsuzluk diz boyu, ekonomik kriz artık ekonomik çöküşe dönüşmüş durumda. İktidar, sağır dilsiz ve halka "Açsan konuşma, çocuğunu aç bir şekilde yatağa götürüyorsan konuşma; eğer konuşacaksan bunun karşılığında cezalandırılırsın." şeklinde kanuni düzenlemelerle karşımıza çıkıyor. Dolar bugün itibarıyla 17,40, avro 18,30; doğal gaza yüzde 30 zam yapıldı, elektriğe yüzde 15 zam yapıldı. Bakın, 2021 yılında bir ekmek 2 lirayken bugün 5 lira. 2021 yılında benzin 7 lirayken bugün 27 lira olmuş, motorin 7 lirayken bugün motorin 30 lira olmuş. Avrupa'da yıllık gıda fiyatlarındaki artış oranı yüzde 10 iken Türkiye'de maalesef yıllık yüzde 150'yi aşmış durumda. Bütün bunların konuşulmasını istemeyen bir iktidar çareyi basını susturmakta, internet dünyasını susturmakta buluyor.

Her Meclis açılışında, her dönem açılışında yasaklarla karşımıza çıkıyor bu mevcut olan iktidar. Yeni bir yasakla geliyor ve oturumları bu şekilde açıyor. Bu yasaklardan konserler nasibini alıyor, tiyatrolar yasaklanıyor ve özellikle de gençler buradan nasiplerini alıyor. Bu Hükûmetin Z kuşağına bir sürprizi var değerli arkadaşlar, sürpriz de şudur: İnternet Yasası'na getirmiş oldukları yasaklar. Z kuşağı bir sabah kalkacak, bakacak ki internet yok, internette kısıtlama var. Peki, bu Z kuşağıyla ilgili olan bu düzenlemeyi, özellikle İnternet Yasası'ndaki düzenlemeyi siz Z kuşağına sordunuz mu? Anlamadığınız ve anlam veremediğiniz bir kanuni düzenlemeyi getiriyorsunuz fakat gençlere sormuyorsunuz, gençlerin fikrini dahi almıyorsunuz. Siz, bu kanun teklifiyle en çok gençlerin yaşamına müdahale ediyorsunuz. Gençlere sordunuz mu? Sormadınız.

Bakın, gençlerin yine kıskaçta kaldıkları bir mesele daha var, Kredi ve Yurtlar meselesi. Almış oldukları, okumak için almış oldukları burslara siz iktidar olarak yüzde 132 zam getirdiniz. Okumak için 30 bin lira kredi çeken bir öğrenciyi, bu çocukları, bu gençleri 70 bin lira olarak geri ödemek zorunda bırakıyorsunuz. İş yok, torpille atamalar yapıyorsunuz ve yandaşları işe alıyorsunuz fakat bu gençler işsiz kalıyor, işsiz kaldıktan sonra da maalesef haciz kıskacıyla karşı karşıya bırakıyorsunuz bu çocukları. Okul biter bitmez hacizle karşılaşıyorlar; aileler elindekini, avucundakini çocuklarını okutmak için harcıyor fakat sonuç olarak da aileler de haciz meselesiyle karşı karşıya kalıyor.

Bakın, bu meseleyle, gençler sadece bununla da karşı karşıya kalmıyor; gençlerin halaylarına da yasaklar getiriyorsunuz. 23 Mayıs tarihinde Antalya'da halay çeken Kürt öğrencilerine düzenlenen saldırıyı protesto etmek amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesinde öğrenciler halay çektiler. Halayı özel güvenlik ekibi "Güvenlik sorunu teşkil ediyor." gerekçesiyle yasakladı ve "provokatif eylem" diye tutanak tuttu; Rektörlük bu öğrencilere dönük olarak da soruşturma başlattı. Kürt halkının dilini yasakladınız, Kürt halkının kültürünü yasaklıyorsunuz ve eninde sonunda Kürt halkının halayını da yasaklıyorsunuz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın efendim.

ABDULLAH KOÇ (Devamla) - Kürt halkının geçmişini, Kürt halkının tarihini, Kürt halkının dilini, Kürt halkının halayını yasaklamakla hiçbir yere varamazsınız.

Burada bir örnekle ben sözlerimi bitirmek istiyorum. Bakın, Ape Musa'nın bir söylemi vardı; Ape Musa'nın olduğu dönemde Kürtçe ıslık çalmaya bile cezalar vardı, cezalar getirmişlerdi. Siz o döneme Türkiye'yi getirdiniz ama buradan bütün halkımıza seslenmek istiyoruz: Bu halaylar hiçbir zaman durmayacak ve halaylar çekilmeye devam edilecek.

Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)