GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:107
Tarih:23.06.2022

HDP GRUBU ADINA MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Teşekkür ederim Başkanım.

Genel Kurulu, Genel Kurulun sevgili emekçilerini saygıyla selamlıyorum.

Cumhuriyet Halk Partisinin orman yangınlarıyla ilgili verdiği önerge üzerine söz aldım. Değerli arkadaşlar, orman yangınları veya herhangi bir doğal afetin aslında üç aşamalı bir hazırlığının olması lazım. Bir: Örneğin orman yangınları için öncesinde alınması gereken önlemler nelerdir? İki: Yangın sırasında yapılması gerekenler nelerdir? Üçüncüsü de sonrasında yanan yerlerle ilgili projeler nelerdir? Bunların ayrı ayrı tanımlanması gerekiyor. Fakat değerli arkadaşlar, AKP döneminde Orman Genel Müdürlüğü; uzmanların, sendikaların, orman köylülerinin uyarılarına tamamen kulaklarını tıkıyor ve "Ben nasıl bakarsam öyle bakın, ben en doğrusunu yapıyorum, ben en doğru önlemi alıyorum." diyor ama orman yangınlarının azalması mümkün olmuyor. Bakın, sadece geçen yıl için çıkan yaklaşık 4 bin yangında 140 bin hektar alan yok olmuş durumda ve bunlardan maalesef ders de çıkarmıyoruz.

Bakın, Türkiye, orman yangınlarıyla ilgili mücadelede kullanılacak helikopter ve uçakları kiralama yoluna gidiyor.

İBRAHİM AYDIN (Antalya) - Bu sene kiralandı hepsi ya.

MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Kendi rezervindeki uçakları maalesef bir oyunla, 100 litre daha az su taşıması nedeniyle devre dışı bırakıyor ve yine orman yangınlarıyla mücadele noktasında mücadele edecek kişilerin...

İBRAHİM AYDIN (Antalya) - İş makinesi aldık hepsinde. Kiralandı bu sene.

MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Müdahale etmeyin Vekilim, siz de çıkıp konuşuyorsunuz, halk dinliyor hepimizi.

Orman yangınlarıyla mücadelede de çalışacak olan işçilerin gerçekten önceden hazırlığını yapması lazım, bu konuda eğitimlerini alması lazım.

İBRAHİM AYDIN (Antalya) - Yaptılar ya.

MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Şu anda hâlâ işçi alımının devam ettiği söyleniyor. Bakın, dönem geliyor, siz işçi alımını yeni yapıyorsunuz. Dolayısıyla bunların hepsi çok önemli sorunlardır.

Bakın, bu ülkede ormanlar, ekosistem hepimiz için önemlidir. Şu fotoğraflara bakın; bakın, Marmaris üç gündür cayır cayır yanıyor, siz çıkıp "Her şey mükemmel." diyorsunuz, "Her türlü önlemi aldık." diyorsunuz ama Marmaris, gece müdahalesi olmadığı için yanmaya devam ediyor. Bakın, sadece ormanlar yanmıyor, börtü böcek, gördüğünüz bir kaplumbağa; nasıl kömürleşmiş, görün. Yani bu anlamda herkes gerçekten bu konuya gerekli önemi göstersin.

Bakın, akıl akıldan üstündür, bu konuyu önümüze koyalım. "Biz yaparız, biz her şeyi mükemmel yapıyoruz." demenizle sorun çözülmüyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Bitiriyorum Sayın Başkan.

BAŞKAN - Tamamlayın efendim.

MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Gelin, hep birlikte bu konuyu masaya yatıralım; neler yapılabilir, öncesinde neler yapılmalı, yangın sırasında neler yapılmalı, sonrasında neler yapılmalı, eksiğimiz ne, gediğimiz ne, neden başarısız oluyoruz, bunu tartışalım ve bunun için de bir komisyon kurulmalı ve bu komisyon gerekli çalışmaları yapmalı, Hükûmete, uygulayıcılara, yürütmeye öneriler ve tavsiyeler yapmalı. Bunun önünde engel olmayın, bu hepimiz içindir.

Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)