GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:110
Tarih:30.06.2022

ÇETİN ARIK (Kayseri) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın milletvekilleri, Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 3'üncü maddesi üzerine söz almış bulunuyorum. Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın milletvekilleri, söz konusu madde Cumhurbaşkanına Genelkurmay Başkanının yaş haddini birer yıllık sürelerle 72 yaşına kadar uzatılması yetkisini veriyor; buna gerekçe olarak da terörle mücadele gösteriliyor, "Genelkurmay Başkanının tecrübesine ihtiyacımız var." deniliyor. Peki, niyet terörle mücadelede Genelkurmay Başkanının tecrübesinden faydalanmak ise kuvvet komutanlarının tecrübesinden niçin faydalanmıyorsunuz? Kuvvet komutanlarının tecrübesine ihtiyacınız yok mu? Yoksa Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri Komutanları terörle mücadelede gerekli tecrübeye erişemediler mi?

Bakın sayın milletvekilleri, burada gözümüzün içine baka baka aklımızla dalga geçmeyin. Niyet terörle mücadele değil. Terörle mücadeleye can kurban, her türlü desteği de veririz, veriyoruz ama burada niyet mevcut Genelkurmay Başkanının Cumhurbaşkanına, Millî Savunma Bakanına yakın olması, iyi ilişkiler içinde olması. İyi ilişkiler içinde olmasına da itirazımız yok. İtirazımız, kurallar, kurumlar, kaideler altüst edilerek tamamen kişiye özgü, keyfî nitelikte bir düzenleme yapılmasınadır. İtirazımız, devletin devamlılığının yok sayılarak kişiye özgü yasa çıkarılmasıdır.

Bakınız sayın milletvekilleri, bu iktidar aynı kişiye özgü uygulamayı, aynı kişiye özel yasa çıkarmayı tam 141 kez ağırlaştırılmış hapis cezası alan Akın Öztürk için de yaptı; onun için de görev süresini uzattı hem de 5 kahraman Türk subayının ahını alarak, vebalini alarak, onları hapse tıkarak. Yani -Allah muhafaza- kişiye özel bu uygulamayla devletimiz, ülkemiz elimizden gidiyordu. Eğer görev süresi uzatılmasaydı belki de 251 şehidimiz olmayacaktı. Ya, şimdi, yine kişiye özel bir uygulama... Yani hani diyorlar ya "Bir musibet bin nasihatten daha iyidir." diye, bu iktidar ne musibetten ne de nasihatten ders alıyor. (CHP sıralarından alkışlar)

Bakın, sayın milletvekilleri, ben sizi milletin kürsüsünden millet adına uyarıyorum: Kahraman ordumuzun ayarıyla oynamayın, bu teklifi geri çekin. Bu teklif siyasi müdahalelere açık bir teklif. Bu teklifte millî ordu yerine parti ordusu hayal eden bir düzenleme var. Gelin, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, "Peygamber ocağı" dediğimiz ordumuza bu kötülüğü yapmayın. Partili Cumhurbaşkanının ülkeyi getirdiği durum ortada, bir de bu milletin başına partili Genelkurmay Başkanı çıkartmayın. Genelkurmay Başkanının itibarını zedelemeyin.

Sayın milletvekilleri, bir düzenleme mi yapmak istiyorsunuz gerçekten, gerçekten bir hakkı teslim mi etmek istiyorsunuz? Gelin, general olmayı beklerken işsiz kalan, marketlerde kasiyerlik yapan, emeklilikte yaşa takılan albaylarımızla ilgili bir düzenleme yapın sayın milletvekilleri. Bu iktidar hangi gerekçeyle yaptı bilmiyorum ama bir kanun hükmünde kararnameyle bir yıllık albayların Yüksek Askerî Şuraya girmesinin önünü açtı. Sayın komutanlar, sayın paşalar; bakınız, silah arkadaşlarınız general olmayı beklerken işsiz kaldılar, iş bulanlar da marketlerde kasiyerlik yapıyor. Eşi kanser olmuş, sağlık güvencesinden yararlanamadığı için tedavi yaptıramayan silah arkadaşlarınız var. Gelin, bir düzenleme de sıra arkadaşlarınız için, silah arkadaşlarınız için isteyin. Yani yıllarca EYT sorununu çözemeyen bu iktidar, albayları da EYT'li yaptı ya, helal olsun size.

Bakın, sayın milletvekilleri, bir düzenleme mi yapmak istiyorsunuz, bir hakkı teslim mi etmek istiyorsunuz? SADAT için yapın. Bakın, anayasası, ayrı bir yönetim şekli, askerî gücü, yargısı, başkenti ve Arapça dili olan, İslam devletleri birliği kurmayı yani Türkiye Cumhuriyeti'ni parçalamayı hayal eden SADAT için yapın. Şimdi, Türk Silahlı Kuvvetleri varken neden böyle bir paramiliter yapıya ihtiyaç duydunuz Sayın Bakan Yardımcısı, sayın komutanlar?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ÇETİN ARIK (Devamla) - Duymadıysanız, neden SADAT'ın kurucusunu Millî Güvenlik Kurulu toplantısında masaya oturttunuz? Gerekçeniz neydi merak ediyorum.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - 10 defa konuştuk bunları, yapmayın.

ÇETİN ARIK (Devamla) - Hayali, Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmak olan bir yapının başıyla millî güvenlik konusunda ne görüşüldü, ne konuşuldu? Bizim bunu bilmeye hakkımız var bu milletin temsilcisi olarak.

Ben bu yasanın aziz milletimize ve kahraman ordumuza hayırlı olmasını diliyor, Gazi Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)