GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Sansür yasasının 29'uncu maddesine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:6
Birleşim:6
Tarih:12.10.2022

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Sayın Başkan, dünyanın bütün ülkelerinde despotlaşan iktidarlar son dönemlerinde baskıları artırırlar, demokrasi dışı yollara tevessül ederler; bu genel, evrensel bir gerçektir. Şimdi, bu çerçevede, ülkemizde, iktidarın, Sayın Cumhurbaşkanının ifadesiyle "Yolsuzlukları, rüşveti ve yoksulluğu bitirmek için çalışıyoruz."dan ne murat ettiğini anlamış olduğumuzu söyledim. Yolsuzluğun, rüşvetin ve yoksulluğun konuşulmamasını halledecek bir formül Genel Kurulun önünde.

Biz bu sansür yasasından korkmayız, bundan dolayı biz bir geri adım atmayız ama bizim bir endişemiz de şudur...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Türkiye, dünyada tek başına bir ülke değildir; Türkiye, dünya milletler ailesinin bir üyesidir ve Türkiye'nin dünya milletler ailesi içindeki itibarı, demokrasi ligindeki pozisyonu, biraz sonra görüşülecek olan 29'uncu maddenin yasalaşması hâlinde, hiçbirimizin, AK PARTİ'nin de MHP'nin de istemeyeceği bir hâle dönüşecek endişesini taşıyoruz. Muhalefet yasadan korkacak, cezaevinden korkacak olsa muhalefet olmazdı zaten; bu konularda hodri meydanız ama Türk demokrasisine bu 29'uncu maddeyle sürülecek leke bizi dünyaya da rezil edecek bir lekedir.

Bu yüzden, hiç şüphesiz, Türkiye Büyük Millet Meclisinin İç Tüzük, Anayasa çerçevesinde çalışmalarını sabote etmek niyetinde değiliz ancak kanun teklifini hazırlayanların on dakika daha düşünmeleri için protestomuzu, demokratik, barışçıl protestomuzu ayakta alkışlarla sürdürmeye devam etmek istiyoruz.

(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)