GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AK PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:7
Tarih:13.10.2022

CHP GRUBU ADINA BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün size bir kayyum hikâyesini, bölgemde yaşanan bir haksızlığı, hukuksuzluğu anlatmak için kürsüye çıkmış bulunmaktayım.

Hikâye, Afyonkarahisar iline bağlı Gebeceler kasabasında, AKP'li Belediye Başkanı Hüseyin Toğulluk'un 16 Eylül 2022 tarihinde mazbatasının iptaliyle başlıyor. Belediye Meclisi 26 Eylül 2022 tarihinde toplanıyor ancak AKP'li 4 belediye meclis üyesi toplantıya katılmadığı için toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı gerekçesiyle tutanak düzenleniyor çünkü toplantıya 5 belediye meclis üyesi katılıyor. Burada Belediye Meclisi 9 üyeden oluştuğu hâlde, mazbatası iptal edilen Belediye Başkanı da sanki belediye meclis üyesiymiş gibi, göreve devam ediyormuş gibi 10 kişi üzerinden hesaplama yapıldığı için "Salt çoğunluğa ulaşılamamıştır." diye tutanak düzenlenip 2'nci toplantıya çağırılıyor. Hukuksuzluk da aslında burada başlıyor ve diğer oturumlarda da devam ediyor. 2'nci oturum 29 Eylül 2022'de yapılıyor. Burada toplantıya 6 kişi katılıyor ve meclis toplanıp oylamaya gidiyor, 5 oy bağımsız bir belediye meclis üyesine çıkıyor, 1 oy AKP'li belediye meclis üyesine çıkıyor; seçimde sonuç alınamıyor. Meclisi başkan vekili olarak yöneten AKP'li meclis üyesi toplantıya 6 Ekim 2022 tarihine gün veriyor yani bir hafta sonrasına toplantı tarihi veriyor. 6 Ekimdeki oylamada da 9 belediye meclis üyesi toplantıya katılıyor ancak bu oylamada da 5 oy bağımsız belediye meclis üyesine, 4 oy AKP'li belediye meclis üyesine çıkıyor yani kanunun aradığı çoğunluk sağlanamıyor. Bu sefer AKP'li belediye meclis üyesi toplantı tarihini dört gün sonraya yani 10 Ekim 2022 tarihine veriyor. Bu oturumda 5 oy bağımsız belediye meclis üyesine çıkıyor ve aslında, bize göre, kanunun aradığı salt çoğunluk sağlanmış oluyor çünkü 9 üyenin 5 oyunu almış oluyor ancak salt çoğunluğu 10 olarak hesap ediyor AKP'li başkan vekili ve çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle diğer oylama için üç günlük süreyi veriyor. Ondan sonra da 4'üncü oylamaya geçilmeden on beş günlük yasal sürenin dolduğu gerekçesiyle kayyuma götürülüyor. Yani burada, hukukçu olarak söylüyorum, kanaatimce açıkça görevi kötüye kullanma suçu işleniyor. Bir haftalık, üç günlük, beş günlük süreler verilerek aynı kasabada yaşayan belediye meclis üyelerinin bir günde seçebileceği belediye başkanı seçimi yaptırılmıyor, 4'üncü oylamaya dahi götürülmüyor. Niye?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

BURCU KÖKSAL (Devamla) - Çünkü ilk 3 oylamada yapılan hukuksuzluklar 4'üncü oylamada yapılamayacak. Çünkü Belediye Kanunu 45'inci maddesi diyor ki: "Dördüncü oylamada en fazla oyu alan belediye meclis üyesi başkan seçilecek." İşte, AKP'nin tek karın ağrısı bu çünkü 9 üyenin 5'i bir belediye meclis üyesinde diretiyor, AKP kendi adayında diretiyor. Belediye meclis üyelerine her türlü baskı kuruluyor. Hatta bunlar seçilmiş oldukları siyasi parti olan Milliyetçi Hareket Partisinden istifa ediyorlar, bağımsıza düşüyorlar ama yine de baskılara, hiçbir şeye boyun eğmiyorlar, dik duruyorlar.

Peki, AKP ne diyor? "Benim dediğim olmazsa kayyum olacak." diyor. "Milletin iradesi değil, AKP'nin iradesi olacak." diyor ve seçilmiş belediye meclis üyelerinin, dolayısıyla Gebecelerli hemşehrilerimin iradesini yok sayıyor. Bugün süreç yargıya intikal etti. Ben mahkemede hâlâ hâkimler ve savcılar olduğuna inanıyorum ve onlara sesleniyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BURCU KÖKSAL (Devamla) - Sayın Başkan, bu çok önemli bir konu.

BAŞKAN - Seslenin Sayın Köksal.

BURCU KÖKSAL (Devamla) - Çok önemli bir konu, lütfen son bir selamlama...

BAŞKAN - Buyurun.

BURCU KÖKSAL (Devamla) - Onlara sesleniyorum: Lütfen, lütfen. Bağımsız mahkemelerin olduğuna inanıyorum, bunun için söylüyorum. Çünkü oylamayı yaptıran ve meclisi başkan vekili sıfatıyla yöneten AKP'li belediye meclis üyesinin, çevresine AKP'li bir vekilin ceza almayacağı, bu konuda görevi kötüye kullanmaya ilişkin bir emsal karar olmadığını söylediği iddia ediliyor. Umarım bu iddia doğru değildir.

Ama şunu söyleyeyim Gebecelerli hemşehrilerim; hiç merak etmeyin, sekiz ay sonra Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olacak ve biz yargı bağımsızlığını tesis edeceğiz. Siz Gebeceler'de her şeyi yaptınız ama tutunamadınız. Çok yakında hukuksuzluğun alenilikten utanmadığı bu dönemi millet sandığa gömecek ve Gebeceler'i kayyuma götürmeye çalışanları ne halk ne de bu tarih affetmeyecek.

Genel Kurula saygılarımla. (CHP sıralarından alkışlar)