GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Manisa Sarıgöl'deki üzüm üreticilerinin sorunlarına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:6
Birleşim:10
Tarih:20.10.2022

İMAM HÜSEYİN FİLİZ (Gaziantep) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Türkiye'nin üzüm deposu Manisa Sarıgöl'de üzüm üreticileri tüccarın insafına bırakıldı. TARİŞ üzüm almadı, üreticiler randevuyla çalışan Toprak Mahsulleri Ofisinden sıra alamadı, alanlaraysa 7 numara kuru üzüm için 25 TL taban fiyatı tavan fiyatıymış gibi değerlendirilip kesinti yapılarak 23,5 TL ödendi. Sonuç, tüccara teslim üreticiler üzümleri 15-17 TL'den satmak zorunda kaldı. Suma fabrikası özelleştirilince rekabet ortamı kalmadı ve çıkıntı üzüm 2021 yılında 2 TL'yken bu yıl 1,3 TL'den satıldı; üretici bir mağduriyet de böyle yaşadı.

İlaç, gübre, potasyum ve mazotun yüksek maliyeti sebebiyle gelir gideri karşılamıyor, üretici verdiği emeğin karşılığını alamıyor.

Ayrıca, bankaların yaptırımı olmayan ödeme talimatları sonucu birçok üretici, tüccardan paralarını alamadılar; üreterek zarar etmek budur.

Sarıgöl'e az kaldı diyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)