GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Ağrı'ya yapılan yatırımlara ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:6
Birleşim:13
Tarih:27.10.2022

EKREM ÇELEBİ (Ağrı) - Çok teşekkür ediyorum Başkanım.

Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; Ağrı ilimize yapmış olduğumuz, güzel ilimize yapmış olduğumuz hizmetler hakkında gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle, ekranları başında bizleri izleyen çok değerli Ağrılı hemşehrilerimizi, aziz milletimizi ve Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, tabii, özellikle AK PARTİ hükûmetleri geldiği günden bugüne kadar gerçekten ilimize çok büyük hizmetler, nakış nakış hizmet işlediler. Bunların en büyük özelliklerinden bir tanesi, özellikle 2,5 katrilyon liraya mal olan ve üç gün öncesinde bizim bitirmiş olduğumuz, çok Değerli Meclis Başkan Vekilimizin, Celal Bey'in de memleketi olan Hamur-Tutak-Patnos Viyadüğü'müz bitti. Biraz önce de arz ettim, yaklaşık olarak bugünkü maliyetlerle birlikte 2,5 katrilyonun üzerinde ve 79 kilometrelik bir yol ağımız. Bu neden çok önemli? Doğu ve batı bölgelerini birbirlerine bağlayan bir akstır. Daha önce bu yolumuz, 1927'de Ağrı il olduğu günden beri hep Murat Nehri'ni kıvır kıvır takip ederek ta Tutak'a kadar gelen bir yoldu dolayısıyla kışın insanlarımızın gerçekten buradan geçmeleri çok zordu, yazın da özellikle kaygan bir yol olması hasebiyle çok sıkıntılar vardı. Ben, burada, huzurlarınızda özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ve bütün Ulaştırma Bakanlığımıza teşekkür ediyorum, her iki bakanımıza da.

Tabii, Ağrı denilince sadece bu mu? Değil. Biz şu anda 540 bin nüfusa sahibiz. Bu 540 bin nüfusumuzla... "Neden?" diyeceksiniz. Bizim köy yollarında şu anda 1.280 kilometrelik bir sıcak asfaltımız var ve ben şunu hep söylüyorum: Ağrı, özellikle köy yolları açısından Türkiye'de bir numara. Sadece bu değil, bizim, özellikle, belli dönemlerde, bu bölgelerde...

Cenab-ı Allah sizlerden, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükûmetlerimizden razı olsun. Diyadin Mollakara köyünde 20 ton altınımızı, 3,5 ton gümüşümüzü biz iki sene öncesinde tespit ettik ve şu anda KOZA Yatırım AŞ orada bir çalışma yapıyor. Biz oraya 2 Bakanımız, 1 Grup Başkan Vekilimizle gittik, temelimizi attık; inşallah 2023 yılında biz bu 20 ton altınımızı ve 3,5 ton gümüşümüzü çıkarmayı hedeflemekteyiz. Ekonomimize yaklaşık 1,2 milyar dolar değerinde katkısı olacak. Bittiği takdirde de burada en azından 2.300 kişiyi de istihdam etmeyi hedefliyoruz. Devletimiz ne kadar yatırım yapıyor? 160 milyon dolarlık bir yatırım yapıyor.

Dolayısıyla, yine bir üçüncü teşekkürüm özellikle hem Cumhurbaşkanımıza hem Tarım Bakanımıza. Üç hafta önce biz gittik, orada temel attık, yaklaşık olarak 114 trilyon lira parayla Ağrı -Abdullah Bey de burada- artık Adana'ya rakip olacak. Diyadin, sebze üretiminde, domateste, serada bir numara hâline geliyor. Jeotermal ısıtmalı Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas OSB'mizin altyapısını yaptık, temelimizi attık, Allah bir sıkıntı vermezse 2023 yılında burası faaliyete geçecek. Geçtiği takdirde de burada nereden bakarsanız bakın binin üzerinde bir istihdamımız olacak. Bizim ekonomimize de yaklaşık olarak katkısı 600 milyon lira olacak.

Ağrı, biliyorsunuz, özellikle doğum oranında hamdolsun en büyük doğum oranına sahip olan illerden bir tanesi. Burada tekstil kenti... 2018'de 75 trilyon lira para biz aldık, özel idaremize aktardık ve şu anda 200 bin metrekare bizim kapalı alanımız var. 600 milyon -bugünkü geçerli olan fiyatlarla- biz buraya bir harcama yaptık. Patnos'umuzda, Tutak, Eleşkirt, Doğubeyazıt, Diyadin ilçemizde de biz tekstile yönelik olarak atölyelerimizi kurduk. Şu anda merkezimizde özellikle şirketlerimiz var, çalışıyor ve 3 bine yakın kişi şu anda bizim merkezimizde istihdam ediliyor.

Tabii "Ağrı" denilince turizm bizim olmazsa olmazımız. Özellikle burada Nuh'un Gemisi'nin olması, İshak Paşa Sarayı'mızın olması ve Ağrı Dağı'mızın olması... Sadece bu sene -Ağrı Dağı'mıza, dağcılarımızı biz ilimize davet etmek istiyoruz- 23 bin dağcımızın Ağrı Dağı'na tırmanışları oldu. Burada da eğer Türkiye Büyük Millet Meclisinden Ağrı'ya gelmek isteyen milletvekillerimiz varsa başımızın üstünde de yeri var.

Yine, eğitim konusunda... Değerli milletvekillerimiz, eğitimimizde, özellikle AK PARTİ hükûmetlerinden önce bizde sadece bir eğitim enstitüsü vardı ama şu anda 2007'de bizim kurmuş olduğumuz Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde -bacasız fabrikamız- 16 binin üzerinde öğrencimiz var ve bizim özellikle hem Patnos'ta hem Doğubeyazıt'ta hem de Eleşkirt'te fakültelerimiz var. Bu fakültelerimizde yaklaşık 1.500 kişinin üzerinde öğrencimiz burada eğitim görüyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

EKREM ÇELEBİ (Devamla) - Benim sürem bitti, hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)