| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 19 |
| Tarih: | 10.11.2022 |
AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA DEMİR (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Konuşmama başlamadan önce, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.
Değerli arkadaşlar, İYİ Partinin grup önerisi münasebetiyle buradayım, huzurunuzdayım. Aslında şehir kurulurken şehrin çeperlerinde kurulmuş ama zamanla şehrin merkezinde ve işlevsiz hâle gelmiş olan askerî alanların yeniden değerlendirilmesi konusunu gündeme aldığımızda, aslında bunu beş başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan bir tanesi, şehrin en temel ihtiyaçlarından biri olan yeşil alanlara dönüştürülmesi. Hatiplerin de söylediği gibi, İstanbul gibi bir yerde çoluk çocuğun, kadının, yaşlının, engellinin acil ihtiyacı olan yeşil alan.
İki, İstanbul'un en büyük problemlerinden biri olan depreme hazırlık için ve deprem için gerekli olan rezerv alanlarına dönüştürülmesi ve burada değerlendirilmesidir.
Üçüncü konu, yani üçüncü alan, şehirlerin mevcut yoğun yapılaşmalarının neticesinde yine şehrin ortak ihtiyacı olan donatı alanlarının ihtiyaçlarının karşılanması açısından bu alanların yeniden değerlendirilmesi.
Yine, dördüncü başlığımız, askeriye tarafından boşaltılan şehir merkezindeki yerleri değerlendirerek aynı zamanda askeriyenin ihtiyaçlarının bir şekilde buralardan karşılanmasıyla ilgili bir formül.
Yine, beşinci alt başlığımız da aslında İstanbul'un süreç içerisinde oluşmuş problemlerinin çözümünde sadece askerî alanların, bu özel alanların kullanılması değil; bununla birlikte, mesela, vakıflara ait arsalar da araziler de vatandaşın yıllardır süren tapu problemlerinin çözümünde kullanılmıştır. Bunlardan bir tanesi mesela, Beyoğlu Okmeydanı'nda vatandaşların on yıllarca beklediği tapu problemlerinin çözülmesi, yine burada değerlendirilmiştir.
Değerli arkadaşlar, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu vizyonla İstanbul'un bu kentsel dönüşümü başta olmak üzere, temel ihtiyaçları olan yeşil alan açısından tam 16 milyon metrekarelik bir yeşil alan hedefi koyduk ve bunları adım adım gerçekleştiriyoruz.
Yine, arkadaşlarımızın söylediği, gündeme getirdiği bazı konulara küçük başlıklar altında cevap vereceğim; Tuzla Aydıntepe... Arkadaşlar, Tuzla Aydıntepe, aslında binaları bitmiş, şehir yapılaşması bitmiş ve hemen yanı başındaki askerî boş alanın olduğu bir yer.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
MUSTAFA DEMİR (Devamla) - Orada Tuzla Belediyemizin askeriyeyle yaptığı ikili mutabakat sonucu hem mahallenin ihtiyacı olan yol ihtiyacı karşılanmış hem de yaklaşık 150 bin metrekarenin 100 bin metrekaresi Tuzla'da, o bölgede yeşil alan ihtiyacının karşılanması için değerlendirilmiştir. Yine, Zeytinburnu'nda askeriye lojmanlarının olduğu bölgede Zeytinburnu'nun en büyük millet parkı gerçekleştirilmiştir ve geçenlerde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla da bu açılış gerçekleşmiştir. Yine, en yoğun yapılaşmanın bulunduğu Zeytinburnu halkı şu anda bu millet bahçesi sayesinde nefes almaktadır.
Bir diğer konu, hatibimizin de gündeme getirdiği konu Hasdal'daki askerî alan. Hasdal askerî alanı İstanbul Üniversitesinin kadim fakültesi İstanbul Tıp Fakültesi için bir kampüs hâline dönüştürülmüştür; yaklaşık 190 bin metrekarelik bir kampüs, İstanbul Üniversitesinin aslında dünyada iddiasını devam ettirebilmesi için de olması gereken bir kampüs.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MUSTAFA DEMİR (Devamla) - Dolayısıyla bunların hepsi milletin menfaati açısından değerlendirilmiş yerlerdir.
Hepinizi saygıyla sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)