GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:19
Tarih:10.11.2022

CHP GRUBU ADINA ALPAY ANTMEN (Mersin) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, bugün 10 Kasım, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin yıl dönümü. Bugün bu salonda bulunan herkes milletvekili olmasını cumhuriyete ve Atatürk'e borçludur. Eğer Atatürk bu iradeyi saraydan alıp halka vermeseydi, egemenlik kayıtsız ve şartsız millete ait olmasaydı sizler burada olamayacaktınız. (CHP sıralarından alkışlar) Ben bu bağlamda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü özlem, saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

Değerli milletvekilleri, yargının siyasallaşmasından bahsediyoruz. Yargının siyasallaşmasını en iyi siz bilirsiniz. 2010 yılında yargıyı teslim ettiğiniz FETÖ, 2016 yılında o alçak ve hain darbe girişimini yapmaya çalıştı. El birliğiyle bunu ve yargının siyasallaşmasını, bunun gibi yargıyı etki altına almaya çalışan her tür etmeni engellememiz gerekiyor.

Değerli milletvekilleri, hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulu olan bağımsız yargı gücü, günümüzde temel hak ve özgürlüklerin olduğu kadar kamusal düzenin de korunmasının güvencesidir. Yargının bağımsızlığının amacı ise bireylere her türlü etki, baskı, yönlendirme ve kuşkudan uzak kalınarak adaletin dağıtılacağı güven ve inancı vermektir. Eğer hâkim, dışarıdan gelen başka etkilerle, telkinlerle değerlendirme yaparak karar verirse yani hukuk kurallarını tarafsız bir biçimde uygulamak yerine etki altında karar verirse, tarafsız olmazsa bireylerin hukuk sistemine olan güveni sarsılır ve o toplumda devlete olan güven yok olur. Bunun sonunda ise güzel ülkemiz Türkiye çağdaş dünyadan tamamen kopar.

Değerli milletvekilleri, sadakatten ayrılmayacağınıza yemin ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 9'uncu maddesi "Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır." der; Anayasa'nın 138'inci maddesi "Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler." der. Anayasa gereğince hiç kimse yargıçlara telkinde bulunamaz.

Değerli milletvekilleri, Anayasa'mızın bu emredici hükmüne ve hukuk devletinin olmazsa olmaz bu güvencesine rağmen Türkiye'de en çok tartışılan konuların başında yargı bağımsızlığı ve yargıya yapılan baskılar gelmektedir. Türkiye'de pek çok hâkim, tarafsız olmak yerine iktidarın istediği yönde karar vermektedir ve bundan maalesef üzüntüyle, utançla bahsediyorum.

Değerli milletvekilleri, meslek örgütü yöneticileri, sendika, dernek yöneticileri, sanatçılar, aydınlar, siyasetçiler konuşmaları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle iktidar ve iktidar yandaşları tarafından hedef gösteriliyor ve maalesef yargı da bunu emir telakki ederek görevini yapıyor yani yargı, bağımsızlığını ve tarafsızlığını siyasi iktidara teslim ediyor. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemleri, HSK'nin atama, soruşturma ve yer değiştirme kararlarıyla hâkim teminatı yok sayılıyor. (CHP sıralarından alkışlar)

Yargının üzerine büyük bir gölge düşmekte sayın milletvekilleri. Bu eylem ve söylemler kamu vicdanını yaralamakta ve yargıya olan güveni yok etmektedir; bunun altında hepimiz kalırız. Örnek mi istiyorsunuz? Yargıtay 12. Ceza Dairesi heyetinin Soma yargılamasında karar verdikten sonra karar düzeltme yolunda mahkeme heyetinin değiştirilmesi, AKP'nin üst düzey 2 bürokratının bu daireye atanmasıyla kararın değişmesi; Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanının Kahramanmaraş'a sürülmesi...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

ALPAY ANTMEN (Devamla) - ...mahkeme tarafından alınan 3 ayrı bilirkişi raporuna rağmen Vefa Salman'ın, Yalova Belediye Başkanımızın hâlâ göreve atanamaması.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bursa) - Bağırırsan öyle olur işte.

ALPAY ANTMEN (Devamla) - Anlasaydınız bağırmazdık.

Mahkeme mahkeme gezdirilen, istenilen kararın altına imza atan kişinin Adalet Bakan Yardımcısı yapılması; en son, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş, Selçuk Kozağaçlı, Gezi direnişindeki aydınlar ve en son, yarın yargılaması yapılacak Ekrem İmamoğlu davasında Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi hâkiminin Samsun'a gönderilmesi. Yazıktır, günahtır, yargı bağımsızlığına sakın el sürmeyin. Hepimiz bunun altında kalacağız ve unutmayın; tarih, Sokrates'i mahkûm eden, Galileo'yu yargılayan, Dreyfus davasına bakan, Kul Nesimi'yi idam eden iradeyi değil Sokrates'i, Galileo'yu, Dreyfus'u ve Nesimi'yi yazdı.

Saygılarımla. (CHP sıralarından alkışlar)