GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:6
Birleşim:25
Tarih:24.11.2022

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Uzun yıllar gururla öğretmen olarak görev yapmış bir kardeşiniz olarak sözlerime maarif davamızın sancaktarları olan öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayarak başlıyorum.

Değerli milletvekilleri, öğretmenlik mesleği kadim bir meslektir. Öğretmenlik, içerisinde adalet, ahlak, muhabbet, samimiyet özveri, sorumluluk bilinci ve değerler birikimi olmadan icra edilecek bir meslek değildir. Bir milletin millî, ahlaki ve kültürel yönden güçlenmesi, ekonomik yönden kalkınması o milletin öğretmenlerinin azim ve gayretleriyle gerçekleşir. Bilgiyle, adaletle ve hikmetle iyiliğin öncüsü nesiller yetiştiren kıymetli öğretmenlerimize hepimiz şükran borçluyuz.

Değerli milletvekilleri, bir eğitim sistemi öğretmeni kadar güçlüdür. Öğretmeni, bir ders saati içinde sadece teorik bilgilerin öğrencilere aktarılmasını amaçlayan, ruhu eksik bir sürecin parçası, uygulayıcısı olarak konumlandırmak büyük bir yanılgıdır. Teknoloji ne kadar gelişse de öğretmenin rol model olmasına ve rehberliğine her zaman ihtiyaç vardır, ihtiyaç olmaya da devam edecektir. Bütün ömrünü eğitime adayan, fikirlerinden ziyadesiyle istifade ettiğim fikir adamı ve öğretmen Nurettin Topçu, eğitimin başarıya ulaşması için iki hedefe yönelmesi gerektiğini ifade eder. Bu hedeflerden biri, ilim sevgisinin ve hakikat aşkının öğrencilere aşılanmasıdır, diğeri ise öğretmenin liderliğinin, rol modelliğinin ve toplumdaki saygınlığının artırılmasıdır. Eğitim anlayışında ahlak kavramına sıklıkla vurgu yaparak öğretmenler için "O, en doğru, en güzel hayat örneğini yapar, hazırlar, sunar, biz yaşarız." demiştir.

Değerli milletvekilleri, kalkınmanın, büyümenin, güçlenmenin güvencesi eğitimdir. Toplumların uygarlık düzeyi ise öğretmene verdiği değerle ölçülmektedir. Beşikten mezara kadar ilim tahsil etmeyi emreden, kalemin kılıçtan üstün olduğunu belirten ve ilk emri "Oku!" olan bir medeniyetin mensupları olarak öğretmenlerimizin gönlümüzde her zaman ayrı bir yeri olmuştur. Biz AK PARTİ olarak, bütün çalışmalarımızda eğitim ve öğretimin kalitesinin artırılmasına, okullar arasındaki nitelik ve nicelik farklarının giderilerek fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanmasına ve kaynakların rasyonel olarak değerlendirilmesine azami derecede gayret gösteriyoruz. Bu bağlamda, hükûmetlerimiz olarak, eğitimde yükseköğretim dâhil 10,3 milyar lira olan yıllık bütçeyi 304 milyar liranın üzerine çıkardık, derslik sayımızı 343 binden 612 bine yükselttik, bizim dönemimizde atanan 750 bin öğretmenle toplam öğretmen sayımızı 1 milyon 200 binin üzerine yükselttik, eğitim camiasının altmış yıllık hayali olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu çıkardık, öğretmenlerimizin 3600 ek gösterge imkânlarından yararlanmasını sağladık, evlatlarımızın eğitim hayatına pranga vuran katsayı uygulamasını kaldırarak mesleki eğitimi cazip hâle getirdik, başörtüsü yasağı gibi antidemokratik uygulamaları kaldırdık. Bundan sonra da öğretmenlerimizin çalışma koşullarını, mesleki konumlarını ve mesleki yeterliliklerini daha da geliştirmek için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürerek öğretmenlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Öğretmenlerin moral ve motivasyonunun yüksekliğinin eğitimin başarısına doğrudan yansıdığının bilincinde, eğitimde öğretmene güven esasını temel alan politikalarımıza devam edeceğiz.

Değerli milletvekilleri, Gazi Meclisimizden çok değerli öğretmenlerimize seslenmek istiyorum: Kıymetli öğretmen kardeşim, istikbal meşalemizin taşıyıcısı öğretmenim; sen etrafına saçtığın ışıkla bir güneşsin, sen evlatlarımızı erdem ve bilgiyle doyuran topraksın, anne şefkatinden sonra ilk duraksın; sen cansın, sen vatansın öğretmenim. Ne mutlu sana ki ektiğin tohumlar yeşeriyor, tomurcuklar çiçek açıyor, Türkiye Yüzyılı senin katkılarında hayat buluyor.

Bu duygu ve düşüncelerle, hain terör örgütünce düzenlenen saldırılarda şehit olan Şenay Aybüke Yalçın, Necmettin Yılmaz ve geçtiğimiz günlerde Gaziantep Karkamış ilçesinde...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

HALİL ETYEMEZ (Devamla) - ...roket saldırısında şehit olan öğretmenimiz Ayşenur Alkan başta olmak üzere tüm şehit öğretmenlerimiz ile ebediyete uğurladığımız öğretmenlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Ülkemizin her bir köşesinde görevini fedakârca ifa eden öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.

24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo!" sesi, alkışlar)