| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 25 |
| Tarih: | 24.11.2022 |
HDP GRUBU ADINA ZÜLEYHA GÜLÜM (İstanbul) - Merhabalar.
Önergeye sözü eğitim emekçileri söylesin diyerek KESK EĞİTİM SEN'in açıklamasını size iletmek istiyorum. "Hamasi nutuklar değil, kalıcı çözümler istiyoruz. Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen 'eşit işe eşit ücret' ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu kabul etmiyoruz. Öğretmenler, nitelikli okul/niteliksiz okul ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden yeterli öğretmen/yetersiz öğretmen algısı yaratılarak değersizleştirilmelerine karşı meslek onuruna sahip çıkıyorlar. Öğretmenlerin geçim sıkıntısı yaşadığı, ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmadı.
Eğitim öğretim ve bilim hizmeti alanında yıllardır büyük bir özveriyle görev yapan idari ve teknik personel, memur ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışan eğitim emekçilerinin durumu ise çok daha vahim. Eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde büyük emekleri olan ancak diğer eğitim emekçileriyle eşit haklara sahip olmayan bu arkadaşlarımız, kendilerine yüklenen her türlü angaryayı tartışmasız yerine getirmek zorunda bırakılıyorlar. Eğitim hizmetleri sadece öğretmenlerle değil, memur, yardımcı hizmetli, idari ve teknik personelle birlikte yürütülen bir ekip işidir. EĞİTİM-SEN açısından, eğitim öğretim süreçlerinde emek harcayan herkesin emeği önemli ve değerlidir. Bu nedenle, öğretmenler ile memur, yardımcı hizmetli, idari ve teknik personeli ayrı tutan, onların emeğini yok sayan her türlü yaklaşım ve uygulamanın karşısında olduğumuzu bildiriyoruz. Öğretmeniyle memuruyla, yardımcı hizmetlisi, idari ve teknik personeliyle 1 milyonu aşkın eğitim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları bildik nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz. Eğitimde özellikle son yıllarda esnek, güvencesiz ve angarya çalıştırma uygulamaları belirgin bir şekilde artmıştır. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yaşanan sorunlar, 500 bini aşkın işsiz, ataması yapılmayan öğretmenin varlığı gibi temel konuların çözümü noktasında bugüne kadar hiçbir somut adım atmayanların, takvimde sırası geldiği için öğretmenlere övgüler dizmesinin hiçbir anlamı yoktur.
Öğretmenlerimize insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşam koşulları yaratılmalı, bunun için de başta maaşlar olmak üzere, meslek ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmelidir."
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
ZÜLEYHA GÜLÜM (Devamla) - "Siyasi iktidarın haksız ve hukuksuz bir şekilde OHAL KHK'leriyle ihraç ettiği eğitim ve bilim emekçilerinin işine, ekmeğine, çalışma hakkına ve geleceğine yönelik hukuk dışı tutumlar 375 sayılı KHK'nin 35'inci maddesi üzerinden devam etmektedir. KHK'lerle yaratılan haksız ve hukuksuz uygulamalara derhâl son verilmeli, meslektaşlarımızın tüm haklarıyla birlikte işine ve öğrencilerine kavuşması için gerekli adımlar atılmalıdır. Sorunlara somut ve kalıcı çözümler üretilmesini istiyor, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının bir an önce çözülmesini talep ediyoruz." diyor eğitim emekçileri.
Onların sözü bizim sözümüzdür, aynı talepler bizim taleplerimizdir. Hamasi nutuklar değil, gerçek çözümler istiyoruz.
Teşekkürler. (HDP sıralarından alkışlar)