| Konu: | HDP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 25 |
| Tarih: | 24.11.2022 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum. Başta Ulu Önder olmak üzere şehit olan öğretmenlerimize ve ebediyete intikal edenlere rahmet niyaz ederken tüm camiaya saygılar sunuyorum.
Değerli arkadaşlar, görünen köy kılavuz istemez. Doğrudan yeme kastıyla hareket eden bir yönetim anlayışının ulaşacağı netice hüsrandır. AKP belediyeciliği kendi devletine, kendi halkına, inanç ve değerlerine tamamen yabancılaşmış, yoz bir yönetim mekanizması hâline dönüşmüştür. Başka bir ifadeyle, AKP tipi belediyecilik maalesef ülkeyi batağa sürüklemiştir. Kamu kaynakları acımasızca sömürülmüş, bütün hizmet alanları ranta kurban edilmiştir. Bugün belediyelerdeki en büyük mali kaçak imar uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Oysa, yapılması gereken bellidir; İmar Kanunu'na ve mevzuatına kesin hükümler getirilmeli, müeyyideler artırılmalıdır.
Değerli milletvekilleri, diğer taraftan, belediyelerin çok kıt imkânlarla hizmet etmeye çalıştıkları da bilinmektedir, buna istinaden bir kanun teklifi de hazırlamıştık. Kanun teklifimiz büyükşehirlere verilen genel bütçe vergi gelirleri toplamının yüzde 6 oranının yüzde 8'e yükseltilmesini öngörüyordu, diğer belediyeler için de oranlar bütünüyle artırılıyordu ama AKP bu tür düzenlemelere asla değer vermiyor.
Diğer taraftan, belediyeler, hizmet ve yatırımları için kredi temininde büyük zorluklar yaşamaktadır. Birçok belediye yurt dışından kredi temin etmeyi başarırken bakanlık kredileri onaylamadığı için yürürlüğe sokulamıyor, dolayısıyla belediye yatırımlarını gerçekleştiremiyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden Cumhurbaşkanlığı emriyle yandaş belediyelere de mali transferler yapılıyor.
Denetime gelince, Sayıştay mevcut 1.397 belediyenin ancak yüzde 35'ini denetleyebiliyor, Sayıştay dışında geçmişte Mülkiye Teftiş Kurulu tüm belediyeleri üçer yıllık periyotlar hâlinde mali denetime tabi tutuyor ve tazmin raporu düzenliyordu. Şu anda mülkiye müfettişlerinin mali denetim yetkisinin olmaması belediyelerde yolsuzlukların ana nedenlerinden biri hâline gelmesine yol açmıştır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun tamamlayın.
BEHİÇ ÇELİK (Devamla) - AKP'li belediyelerin yıllarca dernek, vakıf ve yandaş medya, sözde strateji, danışmanlık şirketleri gibi oluşumlara sık sık kaynak transferleri yaptığı da bilinmektedir. Üzülerek ifade etmek isterim ki belediyelerin arsa ve binalarının da kapış kapış peşkeş çekildiği aşikârdır. Yarın iktidar değişince ne olacak? Paylar düzeltilecek, Maliyenin yedek ödeneğinin rasyonel kullanımı sağlanacak, imar yolsuzluklarına son verilecek, Sayıştay ve Mülkiye Teftiş Kurulu denetimleri ağırlık kazanacak, kredi kullanımında partizanlığa son verilecek; vakıf, dernek gibi birtakım oluşumlara, transferlere son verilecek diyorum.
Teşekkür ediyorum, hepinize saygılar sunuyorum.(İYİ Parti sıralarından alkışlar)