| Konu: | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 2'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 31 |
| Tarih: | 07.12.2022 |
AK PARTİ GRUBU ADINA İFFET POLAT (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin Nükleer Düzenleme Kurumu bütçesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Sizleri ve ekranları başındaki vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.
Dünya olarak pandeminin olumsuz etkilerini atamamışken iklim krizinin getirdiği gıda arzı sorunları ve akabinde yaklaşık on aydır süren Rusya-Ukrayna çatışmasının getirdiği enerji arz problemleri, başta Avrupa olmak üzere bütün dünyayı çok derinden bir kırılganlığa sürüklemiştir. Paris İklim Anlaşması'yla karbon emisyonunu azaltmaya yönelik çalışmalar ve bu bağlamda dayatılan şartlar bir anda boşluğa düşmüştür çünkü bugünlerde Avrupa'nın en büyük sorunu güçlü endüstrisini ayakta tutacak ve en basit anlamda vatandaşlarının donmasına engel olacak enerjiyi temin etmektir. Bugün Almanya, daha önceden devre dışı bırakmayı düşündüğü nükleer santrallerini kapatma planlarını ertelemekte, Fransa başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde de kapatılan kömür santralleri bile yeniden aktif hâle getirilmeye çalışılmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın üstün riyasetinde büyük bir enerji diplomasisi başarısı elde eden Türkiye, inşallah bu kış doğal gaz sıkıntısı çekmeyecek ve dünyaya satılacak Rus gazının da satış ve aktarım merkezi hâline gelecektir. Biz, ithal gaza bağımlı bir Türkiye'den kendi hidrokarbon kaynaklarını aktif hâle getiren ve bu noktada Karadeniz ve Akdeniz başta olmak üzere karasal alanlardaki eski ve yeni kaynaklarını işleyen, bunun dışında yenilenebilir enerji alanında çeşitliliği ve verimliliği artıran çalışmalara devam ediyoruz. Baraj ve hidroelektrik santrali tesislerimizi dünya çapında inşa edip hizmete alıyoruz. Bunların en yakın örneği, dünyanın sayılı yüksek barajlarından olan, ülkemize her yıl 5 milyar TL kaynak oluşturacak olan Yusufeli Barajı da yakın zamanda Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açıldı.
Geçen ay, üyesi olduğum Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu olarak Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatını ziyaret ettik. Tüm vekillerimizin bir uzay üssü gibi inşa edilen bu devasa yatırımı görmelerini çok isterim. Sayın Cumhurbaşkanımız nükleer enerjiyle ilgili vizyonunu paylaştığında bu santralin yapımına karşı çıkanların, bugün yaşadığımız enerji krizlerini öngörmekten aciz birtakım çevrelerin ne kadar dar görüşlü ve vizyonsuz oldukları gerçeği ortaya çıkmış durumda. Akkuyu Nükleer Santrali'nin 4 reaktörüyle tam güç çalıştığında 4.800 megavat kurulu gücü olacak. İnşallah, faaliyete geçtiğinde ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak, 16 bin kişiye istihdam sağlayacak.
Uzun yıllar fizibilite çalışmalarını yaptığımız, her türlü hususu hassasiyetle hesapladığımız ve nihayet 2018 yılında temelini attığımız Akkuyu Nükleer Santrali'miz Türkiye'nin bu alanda attığı en önemli adımdır. Santralimizin ilk reaktörünün yakıtı inşallah 2023 yılında getirilecek ve bir sonraki aşamaya geçilecektir. Ülkemizin en az gelecek seksen yılında bu nükleer santral hizmet verecektir.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Ya, 13-14 sente alınan elektriği mi savunuyorsunuz hâlâ? Çocuklarınızdan utanmıyor musunuz?
İFFET POLAT (Devamla) - Bu noktada bir kere daha eser ve hizmet siyaseti güden, milletin derdiyle dertlenen, ülkenin sadece bugününü değil, on yıllar, yüzyıllar sonrasını hesap ederek hareket eden "Türkiye Yüzyılı" vizyonunu ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Çocuklarına söyleyeceğini hesap etmeyen...
İFFET POLAT (Devamla) - Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına armağan edeceğimiz Akkuyu Nükleer Santrali'nden sonra bir diğer hedefimiz de Sinop'ta bir diğer nükleer santral kurmaktır. Cumhurbaşkanımız tarafından ortaya konulan bu vizyonu fedakârlıkla çalışarak hayata geçiren Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez'e ve tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum.
Sayın milletvekilleri, Nükleer Düzenleme Kurumumuz nükleer tesislerden bu alandaki denetim kuruluşlarına, nükleer tesislerde çalışacak personelden radyoaktif atık merkezlerine kadar çok sayıda başlıkta yetkilendirme görevi yürütmekte, âdeta bir otorite olarak çalışmaktadır.
2023 yılı merkezî yönetim bütçemizin ve Nükleer Düzenleme Kurumumuzun bütçesinin hayırlara vesile olmasını ve kurumumuza üstlendiği bu hayati görevde üstün başarılar diliyorum.
Gazi Meclisi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)