| Konu: | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 6'ncı Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 35 |
| Tarih: | 11.12.2022 |
CHP GRUBU ADINA BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AKP'nin sanki hiç zam yapılmamış, yoksulluk ve işsizlik yokmuş gibi yansıttığı, her şeyi güllük gülistanlık gösterip burada tozpembe tablolarla sunum yaptığı, yandaşlarından başka hiç kimsenin derdine derman olmayan bir bütçe görüşmesinde daha sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Bugün Millî Eğitim Bakanlığı bütçesini konuşuyoruz. Bütçeyi bir eğitim emekçileri bakımından ele aldım, baktım yüz binlerce atama bekleyen öğretmen bu bütçede yok. Görevinin başında bulunan öğretmenlerin derdine derman yok, kadrolu öğretmen 10.883 lira maaş alırken, sözleşmeli öğretmen 9.500 lira, ücretli öğretmen ise en fazla 5.702 lira maaş alıyor. İşin acı tarafı bunların hepsi aynı işi yapıp farklı ücretler alıyor. En hafif tabiriyle aynı işi yapanlara farklı ücretler vermek ayrımcılıktır ve bu bütçede bu ayrımcılığa son veren bir hüküm yok. Okullarda temizlik görevlisi, güvenlik personeli yeteri kadar yok, bu bütçede onlara da yer yok. (CHP sıralarından alkışlar)
Şimdi, bir de bu bütçeyi öğrenci bakımından ele aldım ve Sayın Bakan, buraya bir beslenme çantası getirdim, bakalım içinden neler çıkacak? Önce çıkan, bir kuru ekmek. Bakın, burada bir kuru ekmek, beslenme çantasından çıkan. Sonra bir su ve ne çıkıyor? Sayın Bakan, garibanlık, garibanlık, garibanlık! (CHP sıralarından alkışlar) İktidarınızda ne çıkıyor? Yoksulluk! Beslenme çantasında, yoksulluk! Bakın, bakın, siz yaptınız. Ne çıkıyor? Sefalet! Bakın, sefalet, çocukların beslenme çantasında. (CHP sıralarından alkışlar) Ne çıkıyor? Açlık, açlık, açlık! (CHP sıralarından alkışlar) Ne çıkıyor? Yokluk, Sayın Bakan, yokluk; çocukların beslenme çantasından çıkan.
Şöyle bakıyorum da gülüyorsunuz, gülersiniz tabii. Milletin çocuğu otobüsle, servisle, yürüyerek okula giderken sizin çocuklarınız makam araçlarıyla gidiyor. Milletin çocuğu aç karnını okulda suyla doyururken sizin çocuklarınız kantinden istediğini alıp yiyebiliyor.
SEMRA KAPLAN KIVIRCIK (Manisa) - Sayın Başkan, bizi itham etmesin!
BURCU KÖKSAL (Devamla) - Hanımefendi, biz size konuşmuyoruz, 85 milyona konuşuyoruz zaten. Bunun sizinle alakası yok, siz gülmeye devam edebilirsiniz. (CHP sıralarından alkışlar)
Bakıyorum da bu bütçe, iktidarınızın son bütçesi.
EMRULLAH İŞLER (Ankara) - Her sefer öyle dediniz.
BURCU KÖKSAL (Devamla) - Diyeceksiniz ki "Bu son bütçeyi kimler için yaptı?" Yani işin kaymağını kimler yiyecek? Kimler ise haklı olduğu hâlde ve ihtiyacı olduğu hâlde bu bütçeden hak ettiği payı alamayacak.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - 21'inci bütçemiz, 100'üncü yıl bütçesi. Siz boş konuşmaya devam edeceksiniz, biz 21'inci bütçeyi yapacağız Allah nasip ederse.
BURCU KÖKSAL (Devamla) - Mesela, yağmurda, çamurda yazlık ayakkabıyla, ince bir hırkayla beslenme çantası olmayan, olsa da dolmayan çocuklara, bebeğine mama alamayan annelere, evladına harçlık veremeyen babalara karşı kur korumalı mevduatla servetine servet kattığınız yandaşlar için yaptığınız son bütçe. (CHP sıralarından alkışlar) Ayın sonunu zar zor getiren, faturalarını ödeyemeyen asgari ücretlilere, evinin kirası maaşını geçen emeklilere karşı 1.150 odalı sarayda oturup, 300 odalı yazlık saray yaptırıp 4 özel uçak, onlarca zırhlı Mercedes ve binlerce korumayla gezenlerin son bütçesi. Şeker Fabrikaları, SEKA, Sümerbank, Tank Palet Fabrikası satılmasın diye mücadele eden bizlere karşı onları, yandaşlarına peşkeş çekmek için sıraya girenlerin son bütçesi. (CHP sıralarından alkışlar) 5 kilo şekeri 30 lira daha ucuza alabilmek için saatlerce kuyrukta bekleyenlere karşı maalesef, yandaşlarını kalkındıranların, milletin çarşısını, pazarını zehir edenlerin son bütçesi. Bu bütçe, yemin çuvalı 370 liraya dayandığı için hayvanlarını kesime gönderenlere karşı, onların feryadına kulak tıkayıp 150 bin ithal hayvanı bu ülkeye getirenlerin son bütçesi. (CHP sıralarından alkışlar) Peynir fiyatlarının et fiyatlarıyla yarıştığı ülkemde, eti, peyniri, zeytini kuyumcu vitrini seyreder gibi seyredenlere karşı eş, dost, akraba kontenjanıyla atanarak üç beş yerden huzur hakkı ve maaş alanların son bütçesi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - İYİ Partiden istifa ettiniz mi?
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
BURCU KÖKSAL (Devamla) - Bu arada, köyde çiftçilik yapan kardeşini Kütahya Tarım Kredi Kooperatifine denetçi olarak atatanların son bütçesi. (CHP sıralarından alkışlar)
ZÜLFÜ DEMİRBAĞ (Elâzığ) - Biraz daha bağır, anlaşılmıyor(!)
BURCU KÖKSAL (Devamla) - "Kaynak yok." diye yıllarca oyalanan, hakları verilmeyen, emeklilikte yaşa takılanlara karşı Suriyelilere 40 milyar dolar harcayanların son bütçesi. Bu bütçe, güzel ülkemi Araplar için darphaneye, Bulgarlar için AVM'ye, Ruslar için ucuz tatile, Suriyeliler için doğumhaneye çevirenlerin son bütçesi. (CHP sıralarından alkışlar) Velhasıl bu bütçe, hakkı savunanlara karşı batıl diyenlerin, mazlumun yanında duranlara karşı zalimi savunanların son bütçesi; devriiktidarınızın son bütçesi, deyim yerindeyse veda bütçenizdir. (CHP sıralarından alkışlar)