| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 43 |
| Tarih: | 22.12.2022 |
AK PARTİ GRUBU ADINA YUNUS KILIÇ (Kars) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; bilinmelidir ki Kurtuluş Savaşı'na giden başarıda Çanakkale Zaferi'nin büyük bir payı var ama biz biliyoruz ki ona giden zaferde de Sarıkamış şehitlerinin yiğitliği, kahramanlığı var. Hepsini saygıyla anıyor, anma etkinliklerimize buradan sizi ve bütün vatandaşlarımızı davet ediyorum.
Saygıdeğer milletvekilleri, son iki yılda özellikle dünyada girdi maliyetlerinin artması, yem fiyatlarının artması, mazotun, gübrenin artması elbette çiftçilikte girdi maliyetlerinin çok büyük bir oranda yükselmesine sebep oldu, bu gerçek. Tabii ki burada en fazla etkilenen özellikle süt üreticiliği yapan çiftçilerimiz oluyor çünkü piyasa dalgalanmalarından en fazla etkilenen grup da onlardır. Geçen yıl Türkiye'de yem maliyetleri yüzde 140 arttı saygıdeğer milletvekilleri ve geçen yıl ekim ayından bu yılki ekim ayına kadar süt fiyatlarında da yüzde 265'lik bir fiyat artışı oldu yani Ulusal Süt Konseyinin belirlediği fiyat 3 lira 20 kuruştan şu anda 8,5 liraya çıktı. Ayrıca, Ömer Bey de gayet iyi biliyor ki üreticinin sanayiciye şu anda satmış olduğu süt 9 lirada da durmuyor, 11,5-12 liradan sanayiciye üreticimiz süt satabiliyor.
Dünyada kabul edilen bir şey vardır saygıdeğer milletvekilleri, rakamları şöyle eğerek bükerek, takla attırarak bir şeye ulaşamazsınız. Sütte 1,5 parite, ette 20 parite vardır yani 1 kilo süt satacaksınız 1,5 kilo yem alabileceksiniz, yine, 1 kilo et satacaksınız 20 kilo yem alabileceksiniz; bu çok önemli. Şu anda, bu iki yılın sonunda, sıkıntılı zamanlardan sonra -doğrusunu kabul etmek lazım- süt ineklerimizde, süt hayvanlarımızda kesime giden sayısı biraz arttı. Kabul edilebilir sayı yüzde 16-17'dir, 26'lara kadar çıktı ama sevinerek görüyoruz ki süt fiyatlarının dengeye oturmasıyla beraber bu rakam şu anda, kasım ayında yeniden yüzde 18'lere kadar düştü.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Açığı nasıl kapatacağız?
YUNUS KILIÇ (Devamla) - Geçen yıl süt ineklerinden azalan sayı toplamda sadece 180 bindir yani yüzde 1,4 kadar düşük bir rakamdır. Kasım ayıyla beraber bu rakam tekrar yükselişe geçiyor ve süt miktarımızı da biliyorsunuz 8,5 milyon tondan 23,5 milyon tona biz çıkardık. Son aylarda yüzde 3,3'lük bir düşüş var ama aralık ayındaki doğumlarla beraber...
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Kayıt altına aldınız, siz çıkarmadınız.
YUNUS KILIÇ (Devamla) - ...bu rakamın süt fiyatlarının da dengelenmesiyle beraber yeniden yükseleceğini buradan görmemiz lazım.
Saygıdeğer milletvekilleri, özellikle bir şeyi daha hatırlatmam lazım...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
YUNUS KILIÇ (Devamla) - Bakın, süt üretimimiz aslında Türkiye'de 2002'den bugüne kadar yüzde 170'den fazla arttı. Çok önemli bir rakam vereyim ben size: 2010 yılında sadece 160 milyon dolarlık ithalat yaparken arkadaşlar, karşılığında 300 milyon dolarlık ihracat yapıyorduk süt ve süt ürünlerinde. Bugün, bakın, ithalatımız 58 milyon dolara kadar düştü ama süt ve süt ürünlerindeki ihracatımız 550 milyon doları geçti.
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Halk aç; siz ithalat, ihracattan bahsediyorsunuz.
YUNUS KILIÇ (Devamla) - Yani 500 milyon dolarlık süt üretimimizde ve ihracatımızda artış var ve cari açığımıza ciddi bir katkı yapıyor.
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Halk yiyemiyor, halk, halk.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Halk gıdaya erişemiyor.
YUNUS KILIÇ (Devamla) - Ben, süt üretimimizin özellikle aralık ayından sonra eski rakamlarına ulaşacağını, şu anda iki yıldan sonra ilk defa üreticimizin et-süt paritesi, et-yem paritesi noktasında mutlu olduğunu bilmenizi istiyorum ve hayvan varlığımız da her geçen gün yeniden eski sayılarını yakalayarak artacak. Yirmi yıldır olduğu gibi, yine çiftçimizin yanında olmaya AK PARTİ devam edecektir.
Hepinizi saygılarımla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)