| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 58 |
| Tarih: | 02.02.2023 |
AK PARTİ GRUBU ADINA ATAY USLU (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisimizi en kalbî duygularımla saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, iklim değişikliği, kuraklık, artan nüfusla birlikte su kaynakları üzerindeki baskılar artmaktadır. Dünyada son altmış yıldaki nüfus 3 milyardan 8 milyara çıkmıştır ama yağış miktarında bir değişiklik yok.
İnsanlık bugün çatışmalardan, savaştan tetiklenen kitlesel göçlerle başa çıkamazken 2030 yılında 700 milyon insanın su kıtlığı ve kuraklık nedeniyle yerinden edileceği, göç edeceği ifade ediliyor yani iklim mültecileri, ekolojik göçler, ekolojik göçmenler bugün gündemimizde.
Su kaynaklarını korumak, verimli kullanmak, doğru yönetmek artık bir tercih değil, bir mecburiyet hâline gelmiştir. Geçmişte petrol için verilen mücadelenin önümüzdeki dönemde su kaynakları için verileceğinin farkındayız. AK PARTİ olarak hükûmete geldiğimiz günden bugüne kadar tarımda, su alanında geleceğe hazırlanmanın gayreti içinde olduk. Yirmi yıllık dönemde suyun kıymetini bildik, ona uygun adımlar attık. Evet, yalnızca 2022 yılında 62 baraj, 19 gölet, 72 sulama tesisi olmak üzere suyla ilgili 400'e yakın tesisi hayata geçirdik. Son yirmi yılda 716 baraj, 481 gölet, 1.633 sulama tesisi inşa edilmiş. Bakın, 2002 yılına kadar 276 baraja sahipken yalnızca yirmi yılda 716 baraj inşa edilmiş. Aynı dönemde, yani son yirmi yılda, inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle yaklaşık 22 milyon dekar alan suya kavuşmuş.
Değerli milletvekilleri, evet, bir yandan suyun verimli kullanılmasını, diğer yandan da suyun gücünü milletle buluşturmanın imkânlarını seferber etme çabası içindeyiz. Antalya'da da bunları yapıyoruz. İşte, Finike Kapıçay Barajı, Kumluca Adrasan Göleti, Alanya Dim Barajı son yıllarda yaptığımız önemli su yatırımları. 2003-2023 yılları içerisinde 87 adet sulama amaçlı tesisi hizmete aldık, yine, 21 adet ekstra baraj yaptık. Yine, 2023 Yatırım Programı içerisinde, 30'un üzerinde sulama tesisi yatırım programına girmiş durumda. Bunların 16'sının da inşası devam etmektedir. Cumhurbaşkanımız en son Kumluca'ya gelmişti. Kumluca'da toplam değeri 4 milyar lira olan su yatırımlarının müjdesini verdi. Onlara da başlıyoruz.
Evet, değerli milletvekilleri, bölgemizde, Elmalı ilçemiz sınırları içerisinde bulunan önce Karagöl, daha sonra da Avlan Gölü bilinçli olarak 1978'li yıllarda kurutulmuş ve tarım arazisine dönüştürülmüş maalesef. Doğru bir şey değil, doğru bir şey olmadığının sonuçlarını gördük.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ATAY USLU (Devamla) - Tamamlıyorum Başkanım.
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
ATAY USLU (Devamla) - Bölge su sıkıntısı çekmiş, ekolojik yaşam bozulmuş, hatta yıllık yağış miktarı da azalmış; 2001 yılından sonra bu gölün yeniden canlandırılmasına karar verilmiş, bununla ilgili adımlar atılmış. Evet, 1970'li yıllardaki Avlan Gölü'nü geri getirmek artık çok zor ama hatadan dönülmesiyle beraber olumlu sonuçları da görüyoruz. Bölgede bereket artıyor, sulak alanlarda ekosistem oluşuyor, hatta Akdeniz'in en güzel sedir ormanları orada -Çamkuyusu Yaylamız var- oradaki sedirlerin eski rengine, canlılığına kavuştuğunu görüyoruz; bunlar bizleri sevindiren şeyler. Biz de milletvekilleri olarak Avlan Gölü'ndeki su tutma çalışmalarını yakinen takip ediyoruz, bu gölün tekrar eski günlerine kavuşması için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz.
Yine, bölgenin su ihtiyacı var, evet, bunun farkındayız. Onunla ilgili gölet ve baraj projelerini de yakinen takip ediyoruz. Mesela, Kazanpınarları Besleme Projesi tamamlandı. Türkmentepe Projesi'ni, Mursal Sulaması Yenileme Projesi'ni takip ediyoruz.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)