GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:71
Tarih:09.03.2023

İYİ PARTİ GRUBU ADINA FERİDUN BAHŞİ (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; CHP grup önerisi üzerine söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

AK PARTİ iktidarı tarafından yıllardır uygulanan ayrıştırma politikalarına rağmen büyük Türk milleti kederde ve sevinçte bir ve bütün olmayı bir kez daha başarmıştır. Temennimiz, yaralarımızın hızla sarılarak insanımızın huzurlu ve güvenli bir ortama kavuşturulmasıdır. Buna da az kaldı. Ancak elbette ki yapılan yanlışları da görmeyecek, gözlerimizi kapatacak değiliz; insanlarımızın koordinasyonsuzluktan, organizasyonsuzluktan enkaz altından kurtarılamadığı için soğuktan donarak öldüğünü de dile getireceğiz, bundan sonra yapılan ve yapılması gereken icraatları elbette ki takip edeceğiz, toplanan deprem vergilerinin, yapılan bağışların akıbetini araştıracağız, soracağız. Bu, bize milletimizin verdiği en önemli görevdir.

Değerli milletvekilleri, en son açıklanan resmî verilere göre 46.104 insanımız depremde hayatını kaybetti; binlerce, yüz binlerce insan da yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları zamanında ve gerektiği şekilde yapılmadığından binlerce vatandaşımız enkaz altında kurtarılmayı beklerken hayatı karardı. Yine, yapılan ihbarlara göre yüzlerce vatandaşımız da kayıp durumdadır.

Bu süreçte, özellikle, ailelerini kaybeden çocuklarımızın ne olacağın bütün vatandaşlarımız gibi biz de takip etmekteyiz. Kayıp çocukların vakıf, cemaat ve tarikatlara teslim edildiği yönündeki bilgiler basın aracılığıyla kamuoyuna açıklanmaktadır hatta adı, soyadı ve yaşı ile memleketi belli çocukların kayıp ilanları yayınlanmakta, yakınları bizlere ulaşarak çocuklarının bulunmasını istemektedirler. Bu konuda, Türkiye Barolar Birliğiyle bizzat yaptığım görüşmelerle kayıp çocukların takibi ve bulunması için komisyon kurulmasını sağladım. Kayıp çocuklarla ilgili gelen bilgiler çok ürkütücüdür.

Ankara çocuk hâkimliğinden emekli bir insan olarak diyorum ki: Devlet, Çocuk Koruma Kanunu'yla kendisine yüklenen görevleri yerine getirmelidir. Bu görevler koruyucu ve destekleyici niteliktedir. Çocuk Koruma Kanunu'nun 9 ve 13'üncü maddelerine göre, çocuğun bulunduğu yerdeki çocuk mahkemesi veya denk bir mahkeme tarafından danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma tedbiri kararları verilir; acil hâllerde çocuk hakkında öncelikle acil koruma kararı alınır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

FERİDUN BAHŞİ (Devamla) - Ama gelen bilgilere göre çocukların çeşitli tarikatların yurtlarına, bazı şahısların evlerine verildikleri ortaya çıkmaktadır.

Şimdi soruyorum: Siz "çocuk politikası"ndan sadece çocuklara oyuncak ve para dağıtmayı mı anlıyorsunuz? Deprem bölgesinde kimliği belirsiz kaç çocuk defnedildi? Bu çocukların aranan çocuklarla eşleştirilmesi adına nasıl bir süreç yürütmektesiniz? Deprem bölgesinde ailesiz kaç çocuk bulunmuştur? Bu çocuklar hangi yurtlara yerleştirilmiştir? Yurtlara yerleştirilemeyen çocuklar nerede ve nasıl barınmaktadır? Kayıp çocuk sayısı kaçtır? Kaç çocuk tarikat yurtlarına verilmiştir? Devletin koruma yükümlülüğü olan çocuklar nasıl oluyor da başka kurumlara verilebiliyor? Bu soruların cevaplarını tüm kamuoyu merak etmektedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayınız.

FERİDUN BAHŞİ (Devamla) - Bu vesileyle Cumhuriyet Halk Partisinin önergesine "evet" oyu vereceğimizi ifade ediyor, Gazi Meclisi ve Türk milletini saygıyla selamlıyorum.