GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Deprem bölgesinde yapılması gereken kalıcı konutlara ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:6
Birleşim:85
Tarih:05.04.2023

HAYRETTİN NUHOĞLU (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; deprem bölgesinde yapılması gereken kalıcı konutlar hakkında gündem dışı söz aldım. Selamlarımı sunarım.

Üstünden iki ay geçmiş olmasına rağmen depremi konuşmaya devam ediyoruz, daha da konuşacağız, konuşmalıyız da çünkü deprem gerçeği iktidar tarafından anlaşılmış değildir. Milletvekillerinin, ilgili Bakanların ve Cumhurbaşkanının konuşmaları her şeyin çok iyi gittiği yönündedir; gerçeklere ve eleştirilere tahammülleri yok. Cumhurbaşkanı kendisine dalkavukluk yapmayan herkesi küçümsüyor, hor görüyor ve sürekli hakaret ediyor. Bölgede inceleme yapan herkes şahittir ki iktidar mensupları doğru konuşmuyor, sadece olumlu algı yaratmak istiyorlar, "Hele bir seçimi atlatalım, eskisi gibi devam ederiz." zannediyorlar, aldanıyorlar; böyle geldi ama böyle gitmeyecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanı "Afet olan tüm il ve ilçelerimizde tarihin en büyük, en kapsamlı, en hızlı dönüşümlerine imza atan güçlü bir Türkiye var. İşte, Türkiye Yüzyılı iddiamızın referansıdır." demişti. O hâlde, Türkiye Yüzyılı iddiasının çöktüğü ve iktidarın afet konusunda tümüyle enkazın altında kaldığı, bu büyük felaketle ortaya çıkmıştır. İçişleri Bakanı depremden on gün sonra yaptığı konuşmada "Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi." dedi. Bu nasıl bir sözdür, bu nasıl bir gaflet, nasıl bir densizliktir; burada hayatını kaybedenler bizim vatandaşlarımız değil midir? Ayrıca, bir kez daha söyleyeyim, Allah korusun, beklenen İstanbul depremi olursa bugünkünden daha korkunç bir felaketle karşılaşmamız kaçınılmazdır. Hiçbir kalıcı tedbir alınmadan, kentsel dönüşüm sağlanmadan konuşmak nafiledir.

Cumhurbaşkanı kalıcı konutların yapılması için bir yıl süre istemektedir, daha önce verdikleri sözler gibi yapacaklarını ifade etmektedir. Bu işler büyük konuşmakla olmaz, tarlaya törenle hastane temeli atmayı artık kimse yutmuyor. Referans gösterilen İzmir deprem konutları aradan geçen iki buçuk yıla rağmen henüz bitirilemedi. Değerli milletvekilleri, kalıcı konutların bir yılda bitirileceği müjdesi aslında memnuniyet duyulması gereken bir müjdedir, ne var ki işin gerçeği, yapılan açıklamalarla uyumlu değildir. "Bir yılda teslim ederiz." sözü gerçeklerle bağdaşmamaktadır, İzmir'de 5 bin konutu iki buçuk yılda bitiremeyen iktidar 319 bin konutu mu bir yılda bitirecek? Ayrıca, konutların yapılması depremzedelere bir lütuf değildir, Anayasa'mızın yüklediği bir görevdir.

Eğer inşaatlar depreme dayanıklı yapılacaksa izlenmesi gereken yolu ben açıklamak istiyorum. Hasar tespit çalışmalarının bitmediği ve enkazın sadece yarısının kaldırılmış olduğu göz önüne alınırsa öncelikle bu çalışmalar bitirilmelidir. Yeni konutların sağlam zeminlerde inşa edilmesi lafta kalmamalıdır, zemin etütleri tamamlanarak inşaatların yapılmasına uygun alanlar belirlenmelidir. Mülkiyet sorunları çözümlenmelidir. Konut projeleri önceden hazırlanmış tip projelerle değil, zemin şartlarına uygun olarak yeniden hazırlanmalıdır. Yol, su, elektrik, kanalizasyon, doğal gaz, internet ve haberleşme hatları ile diğer sosyal ihtiyaçları karşılayacak olan okul, hastane, kültür merkezleri, çocuk parkları ve spor alanları eş zamanlı olarak planlanmalıdır. İnşaatlar için yeterli sayıda mühendis, kalifiye personel ve işçi temin edilmelidir. Yeterli miktarda araç gereç ve ekipman sağlanmalıdır. Malzeme konusunda sıkıntı yaşanmaması için, stoklama imkânı olmayan hazır beton tesisleri kurulmalıdır. Demir ve çimento gibi temel girdilerle beraber, tesisat ve elektrik malzemeleri temininde süreklilik sağlanmalıdır. İşin başından sonuna kadar sorumlu olacak yeterli sayıda iş güvenliği ve denetim elemanı görevlendirilmelidir. Finansman için, arsa fiyatlarını yok sayarsak bile, sadece inşaat maliyeti için gerekli olan en az 450 milyar lira temin edilmelidir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

HAYRETTİN NUHOĞLU (Devamla) - Altyapı ve sosyal ihtiyaçlar için 100 milyar liradan fazla kaynak gerektiğini de hatırlatmak isterim.

Değerli milletvekilleri, bir mühendis olarak planlamadan yanayım ve gerçekçiyim; alelacele, göstermelik temeller atılarak depremzede vatandaşlarımızın hayalleriyle oynanmasına karşıyım; birkaç yılda yapılması mümkün olabilecek inşaatların seçimlere algı malzemesi olarak kullanılmasını doğru bulmamaktayım. İnşaatlar gelişigüzel olamaz, yeni konutlarda herkes güvenli bir şekilde yaşayacağından emin olmalıdır. Afet yönetimindeki büyük başarısızlık, yaraların sarılması kapsamında devam etmemelidir. Zaten iktidarın zamanı da kalmamıştır, onların yirmi bir yılda yapamadıklarını biz beş yılda yaparız.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HAYRETTİN NUHOĞLU (Devamla) - Çok kısa...

BAŞKAN - Tamamlayınız.

HAYRETTİN NUHOĞLU (Devamla) - Çok teşekkür ederim.

14 Mayıstan sonra açılacak yeni iktidar kapısından mutlu günler, umutlu yarınlar gelecek ve deprem bölgesinde de ülkemizin tamamında da adaletli, huzurlu ve güvenli ortam sağlanacaktır. Şimdiden hayırlı olsun diyor, saygılar sunuyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)