GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:15
Tarih:13.07.2023

TURAN YALDIR (Aksaray) - Değerli milletvekilleri, İYİ Parti Grubu adına 17'nci maddeyi konuşmak için söz almış bulunmaktayım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Ekonomimiz oldukça zor bir dönemden geçmekte. Enflasyon yüzünden vatandaşın alım gücü her geçen gün düşüyor ancak doğru ekonomi politikalarıyla enflasyonla mücadele mümkündür. Bu torba yasa enflasyonu düşürecek etkiye sahip olmaktan çok uzak olup uygulanmakta olan yanlış ekonomi politikalarına bir yenisi daha eklenecektir. Yaşadığımız ekonomik sıkıntılardan kurtulmak için, başta devlet olmak üzere, toplum olarak israfın önüne geçip acilen tasarruf seferberliği başlatmalıyız. Bu yükü Hükûmet olarak sadece vatandaşa yüklemek yerine, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında kemer sıkma politikasına başlanmalı ve millete öncülük edilmelidir. Örneğin, kamuda yandaş bürokratların 3-4 maaş garabetine son verilmelidir. KDV'den MTV'ye, harçlardan IMEI kayıt ücretlerine kadar neredeyse her alanda bir gece vakti zam üstüne zam yapıldı. İnsanımız sabah gözlerini açtığında gün ışığını göreceğini umarken gece vakti Resmî Gazete'de yayımlanan acı reçeteyi gördü.

Ekonominin içinde bulunduğu bu hâl emeklilerimizi de derinden etkilemektedir. Ev kiraları ve gıda fiyatları rekor üstüne rekorlar kırarken emekli maaşları ise öldürmez ama süründürür bir hâldedir. İYİ Parti olarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasını savunuyoruz. Hükûmetin yetersiz ve adil olmayan maaş zamları başta emeklilerimiz olmak üzere birçok düşük ve sabit gelirli vatandaşımızı zora sokmuştur. En düşük emekli maaşını 7.500 TL alt sınırında tutmak, milyonlarca emekliye zam yapmamak adaletsizliktir. Dünyanın dört bir yanından emekli olup ikinci baharlarını yaşayan insanlar Aksaray'ımızın Ihlara Vadisi'ni görmeye gelirken, bizim emeklilerimiz bırakın dünyayı dolaşmayı, yanı başındaki turizm yörelerini görmeye dahi gidemiyor.

Emekliler gibi çiftçilerimiz de dertli. Arpa ve buğday hasadının başlamasıyla birlikte üreticilerimiz, seçim bölgem Aksaray'da olduğu gibi, ülkemizin her yöresinde TMO'dan randevu alamıyor. TMO, arpa ve buğday alım taban fiyatlarını açıkladığında nispeten makul karşılanan fiyatlar aradan geçen bir ayın sonunda enflasyon karşısında ezilen TL yüzünden düşük kalmıştır. Bu bir aylık sürede döviz kuru artmış, akaryakıttan gübreye, tohumdan ilaca her alanda zam gelmiştir. Acilen TMO çiftçinin ürünlerini değerinde satmasının önünü açmalı, mağduriyetin ortadan kaldırılmasını sağlamalı, bir ay önce açıklanan ancak enflasyon karşısında eriyen fiyatı ve primleri artırmalıdır.

Yine süt üreticilerimiz yedi aydır ürettiği sütü 9-10 TL arasında satmakta zorlanırken maliyetlere gelen zamların altında ezilmektedirler. 1 bardak çay 5 TL, 1 kutu kola 18 TL, 1 litre su 10 TL iken 1 litre süt -bugün açıklanan fiyatla- 1 Ağustos itibarıyla 11,5 TL olarak açıklanmış olup gelen zam beklentilerin altında kalmıştır. Enflasyonu tetikler diye baskılanan çiğ süt fiyatlarının güncel girdi maliyetlerine göre hesaplanıp yem/süt paritesinin en az 1,5 olması gerekmektedir, aksi takdirde geçtiğimiz yıl yaşanan anaç hayvan kesimlerinin başlaması kaçınılmaz olur.

Kıymetli milletvekilleri, buradan, Gazi Meclisimizden Aksaray'ımızın diğer milletvekillerine de bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin, 28'inci Dönemi yani gelecek beş yılı Aksaray'ımızın kazanımlarıyla dolu dolu geçirelim. Gelin, Aksaray'ımızın ihtiyaçlarına ve acil çözüm bekleyen sorunlarına hep birlikte el atalım. Gelin, Aksaray-Ulukışla arası 81 kilometrelik bir demir yolu hattıyla ilimizi Mersin Limanı'na bağlayıp uluslararası bir sanayi şehri yapalım. Gelin, bu dönemde Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin ortak ve merkez noktasına dünya başkentlerinden uçuş alabilen bölgesel bir havalimanı yapılmasına vesile olalım. Böylelikle yeni sanayi yatırımlarından turizm gelirlerine birçok sektörde ilimize ve bölgemizin kalkınmasına vesile olalım.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Toparlayalım lütfen.

TURAN YALDIR (Devamla) - Bu dönemde yirmi yıldır bekleyen ve hayati önem taşıyan bu 3 projenin gerçekleşmesiyle Aksaray'ımızın sanayiden tarıma, turizmden kalkınmaya gelecek yüzyıla damga vurmasını sağlayalım. Bunlarla birlikte kanayan yara hâline gelmiş Ortaköy yolunun artık tamamlanması, OSB ve yeni sanayi için duble yol ihtiyacı ve yeni şehir stadyumu yapılması gibi kısa vadede çözüm bekleyen sorunlarımız var.

Sayın Aksaray milletvekilleri, Aksaraylının oylarıyla milletvekili seçildik, alınan her bir oy bir vebaldir ve bu bilinçle hizmet edelim. Son yirmi yılda verilen ama tutulmayan sözlerin takipçisi olarak hayata geçirilmesini sağlayalım.

Teşekkür ediyor, Genel Kurula saygılar sunuyorum.(İYİ Parti sıralarından alkışlar)