GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:11
Tarih:24.10.2023

İYİ PARTİ GRUBU ADINA UĞUR POYRAZ (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ben bir hukukçuyum, Meclisimizdeki pek çok arkadaşımız da aynı zamanda meslektaşım. Zannederim ki buradaki temsili en yüksek meslek grubu biz hukukçularız, avukatlarız. Mahkemelerde heyetin arkasında kocaman harflerle yazar: "Adalet devletin temelidir." Temeli olmayan binaya ne olur? 6 Şubatta gördük ki yerle yeksan olur. Uzun zamandır adaletin kolonları kesildi, uzun zamandır adaletin üstüne kaçak kat çıkıldı ve uzun zamandır adaletin harcından malzemeler çalındı. Kamu vicdanını yaralayan bir çocuk istismarı skandalını "Bir kereden bir şey olmaz." diyerek aklayanlar, bu sözün sahibi için verilen gensorunun oylanmasında sandığın başında gülerek poz verenler ve "Biz yapacağımızı yapalım, hukuk arkadan gelsin." sözleriyle devlet adamlığından yoksunluğun tarihe geçecek tarifini yapanlar hep iktidar saflarında oturdular. Bunların adını, eşgalini halkımız da bizler de çok iyi biliyoruz.

Bakınız, bizim de üyesi olduğumuz OECD bulgularına göre, Türkiye son on yılda adalete güvenin en hızla azaldığı ülke. 36 ülke arasında yüzde 27'yle sonuncu sıradayız. Bir başka deyişle, halkımızın üçte 2'sinden fazlası hukuka, hâkime, savcıya güvenmiyor, adaletin gözünün kör, kılıcının keskin, terazisinin adil olduğuna inanmıyor. Neden? Nedenini her hafta yeni bir ispatla görüyoruz. Başsavcının ortaya koyduğu iddialar yenilir, yutulur gibi değil. Tahliyeden beraate, erişim engelinden yurt dışı yasağı kaldırmaya, her şeyin tarifeye bağlandığı, bir başka tabirle, parayı verenin düdüğü çaldığı bir düzenden bahsediyor başsavcı. Başsavcı diyor ki: "Âdeta yargıda kampanya var." Devletin temeli olan adalet o hâle gelmiş ki tüm bina üflesen yıkılacak. Kendine saygısı, milletine sevgisi, devletine sadakati olan bir iktidar bu iddialar karşısında ne yapar? Herhâlde yerle göğü altüst eder, bu iddiaları öyle araştırır, failleri öyle bir cezalandırır ki ibretiâlem olur. Dünyada bunun pek çok örneği var; Amerika'da Nixon, İtalya'da Temiz Eller Operasyonu, hatta Türkiye'de bu Mecliste -hatırlayın, eski Türkiye'de burun kıvırdığınız- Susurluk Araştırma Komisyonu var. Bu Komisyonun kurulup devletin içine çöreklenmiş çetelere, yolsuzluklara, yolsuzlara, arsızlara el birliğiyle hesap soracak kadar kudret, dirayet, cesaret bu Mecliste vardı. Bunlara ilişkin tüm bu süreçle ilgili muhalefetin önergelerine karşı bugün iktidar ne yapıyor? Ona göbekten bağlı savcılar ne yapıyor?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

UĞUR POYRAZ (Devamla) - Başkanım...

BAŞKAN - Buyurun.

UĞUR POYRAZ (Devamla) - Haberlere erişim engeli, internetteki içerikler silinsin diye uğraşıyor. Yurttaşın haber alma, fikir belirtme özgürlüğü olmadığı yerde demokrasi olmaz. Hukukun işlemediği, adaletin olmadığı, güçlünün güçsüze, zenginin yoksula haklı haksız diş geçirdiği yerde devlet olmaz. Halkı adına hesap sormayan, tavır almayan, çözüm bulmayan Meclis olmaz. Demokrasi olmazsa, devlet olmazsa, Meclis olmazsa siz, biz, hiçbirimiz olmayız. En değerli hazinemiz, göz bebeğimiz Türkiye'mize bu kötülüğe etmeyin. Fikir ayrılıklarımız, görüş farklılıklarımız olacak, siyaset zemininde aramızda rekabet olacak. Bu rekabet bazen tatlı bazen sert olacak; bu, demokrasinin doğasında vardır. O yüzden bugün bu yüce Mecliste bu araştırma önergesi dâhil muhalefetin önergelerine karşı kör ve sağır olmayın.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

UĞUR POYRAZ (Devamla) - Bu konuyla ilgili Türkiye'mizi aklamak için bize destek olun.

Teşekkür ediyorum, sağ olun, var olun. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)