Konu: | Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 23 |
Tarih: | 21.11.2023 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA DURSUN ATAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; Saadet Partisinin grup önerisi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, kamu kaynaklarının etkili ve adil bir şekilde kullanılması, bu ülkenin ekonomik büyümesi, toplumsal kalkınma ve vatandaşların refahını artırma sürecinde hayati bir olaydır ancak AKP iktidarında kamunun kaynakları adil ve şeffaf dağıtılmamakta, millet için değil yandaş için harcanmaktadır.
Kredi Garanti Fonu ve devlet bankalarının kredi politikaları, diğer tüm kamu kaynaklarında olduğu gibi kamu kaynaklarının yandaşlara nasıl aktarıldığını açıkça göstermektedir. Kredi Garanti Fonunun kötü niyetli kullanımı, adaleti ve şeffaflığı zedelerken özellikle yandaşlara kaynak sağlandığı yönündeki iddialar kamuoyunu ciddi şekilde rahatsız etmektedir. Bu Fonun amacı, bugün AKP iktidarının kötü ekonomi politikaları yüzünden finansmana erişemeyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak olmalıdır ancak görüyoruz ki bu kaynaklar şeffaf olmayan bir şekilde ve belirli bir kesime avantaj sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Maalesef, Kredi Garanti Fonunun kullanımında gördüğümüz tablo devlet bankalarının verdikleri kredilerde de aynen geçerlidir. Yandaş şirketler doğru, düzenli teminat göstermeden kamu bankalarından milyonlarca liralık kredilere ulaşırken krediye gerçekten ihtiyacı olan esnaf, KOBİ, sanayici AKP'nin yandaş kontenjanına takılıyor, hakkı olan krediyi dahi alamıyor.
Değerli milletvekilleri, bugün, burada Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli kaynaklarının AKP iktidarı döneminde yandaşlar tarafından rehin alındığını görüyoruz. Bu, ülkemizin geleceği ve milletimizin refahı adına ciddi bir tehdittir. Kur korumalı mevduat hesapları, hazine garantili projeler, faiz ödemeleri, kamu kredilerinin dağıtılması gibi uygulamaların arkasında ülkemizin kaynaklarının yandaşlara aktarılması amacı bulunmaktadır. 85 milyonun parası olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesi AKP dönemindeki bu tip uygulamalarla yandaşlara, saray çevresine, gizli ortaklı şirketlere, cemaat ve tarikatların vakıf ve derneklerine aktarılmakta, kamunun parası ve gücü kullanılarak sermayenin hızla el değiştirilmesi sağlanmaktadır. Bugün, AKP iktidarı, istediği kişi ve şirketin batmasını sağlarken bundan boşalan yerlere istediği kişileri ve şirketleri getirmektedir. Bu uygulamalar sadece belirli bir çıkar grubunun zenginleşmesine hizmet ederken ülkemizin her geçen gün geriye gitmesine de sebep olmaktadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.
DURSUN ATAŞ (Devamla) - Toparlıyorum Başkanım.
Yani, görülmektedir ki AKP iktidarında yapılan hesaplar millet esaslı değil, yandaş esaslı yapılmaktadır. AKP iktidarında projeler millet için değil, bir avuç azınlığın zenginliğine zenginlik katmak için planlanmaktadır. Üstelik yargıdaki yozlaşma yüzünden, Sayıştayın etkisiz hâle getirilmesi yüzünden, denetim mekanizmalarının yok edilmesi yüzünden bu konuda hesap dahi sorulamamaktadır.
Değerli milletvekilleri, bu çerçevede, Türkiye'nin ekonomik kaynaklarının adil ve etkin bir şekilde kullanılması için çaba harcamak, milletimizin alın teri olan parasının nasıl kullandırıldığını denetlemek Türkiye Büyük Millet Meclisinin en temel vazifesidir. Bu yüzden, Saadet Partisinin grup önerisini desteklediğimizi belirtiyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)