GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:26
Tarih:28.11.2023

İYİ PARTİ GRUBU ADINA YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ne yazık ki bu iktidar sayesinde Türkiye bir mağduriyetler ülkesi oldu; inanın, biz burada hangi birini dile getireceğimizi de şaşırdık. İşte, bugün konuştuğumuz 600 bin civarında EYT mağduru da o mağduriyetlerden biri ve bunlardan daha başka mağduriyetler de var. Mesela, BAĞ-KUR tescil mağduriyetinden söz edeyim: 1982 ve 2000 yılları arasında devletin belirlediği yasal koşullara uygun olarak ticari faaliyetlerde bulunmuş, esnaf ve sanatkârlık yapmış mükellefler sigortalılık haklarına maalesef erişemiyorlar. Çaldıkları her iktidar yetkilisinin kapısı, kapalı kapının ardında "Haklısınız." ama sonuçta acımasızca yüzlerine kapanıyor. Faaliyetlerine başladıkları tarihten başlayarak da zorunlu olarak BAĞ-KUR kaydı oluşur ve BAĞ-KUR'lu sayılırlar. Aynı kanunun 26'ncı maddesinde de hak ve sorumluluklardan vazgeçilemeyeceği, aksine yeni hüküm konulamayacağı belirtilir. İşte, sözünü ettiğimiz tescil mağdurları, bu kanuna göre sigortalılık koşulları oluştuğu ve sigortalı sayılmaları gerektiği hâlde kayıtları bulunmadığı için sigortalılık haklarından mahrum. Hâlbuki kanunun aynı 26'ncı maddesine göre, sigortalı sayılan BAĞ-KUR'lu esnafın hak ve yükümlülükleri için kısıtlama getirilemez. Yanlış anlaşılmasın, sözünü ettiğimiz bu tescil mağdurları sizden af, bağış ya da ilave hak istemiyor; kendi kazanılmış haklarını talep ediyorlar ve bunun devlete bir maliyeti de yok. Kapı kapı gezip tefeci faiziyle borç arayan Hükûmet, geriye dönük, kiminin 500 bin, kiminin 600 bin, kiminin 1 milyon TL ödeme yapacağı ve karşılığında 7.500 liraya emekli olabilecekleri bu hakları vermiyor ve bu konuda mağduriyetleri devam ediyor.

Diğer bir mağduriyeti de Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) yüksek sesle dile getiriyor. Bu konu, kademeli emeklilikte, 8 Eylül 1999 sonrasında SGK kaydı olan kadınlarda on yedi, erkeklerde yirmi yıl geç emeklilik mağduriyetiyle ilgilidir. Düşünebiliyor musunuz, sadece bir gün sonra yani 9 Eylül 1999 tarihi itibarıyla SGK kaydınız oluştuysa kadınsanız tam on yedi yıl, erkekseniz tam yirmi yıl daha geç emekli oluyorsunuz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Türkoğlu, lütfen tamamlayalım.

YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Devamla) - Tamamlıyorum.

8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK kaydınız varsa vaktinde ve avantajlı emeklilik hakkına sahip olarak şanslı oluyorsunuz. Soruyoruz: Adalet bunun neresinde? Bunu 43'ten başlayan ve takip eden yaşlara göre adil bir kademe düzenlemesiyle, bariz haksızlıkları giderecek türde yapmak gerekmiyor mu? Bu mağduriyeti gidermediğiniz sürece kul hakkına girmiş oluyorsunuz. Meclisin bu konuda bir kanun teklifi yapma gibi bir sorumluluğu bulunduğunu hatırlatıyor, Saadet Partisinin konuyla ilgili önergesini destekliyoruz.

Heyeti saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti ve Saadet Partisi sıralarından alkışlar)