| Konu: | AÇIKLAMA |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 84 |
| Tarih: | 28.03.2013 |
ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Sayın Başkanım, konu Ergene havzasının kirliliğine geldi. Efendim, Türkiye Büyük Millet Meclisi 2003 yılında Ergene havzasında meydana gelen kirliliğin araştırılmasıyla ilgili bir komisyon kurdu. O araştırma komisyonu gerekli çalışmaları yaptı. Bu konuyla ilgili olarak, uygun görürseniz, Genel Kurula çok kısa bir bilgi sunmak istiyorum.
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, böyle bir usul yok efendim, 60'a göre yerinden verebilir?
BAŞKAN - Komisyon kurulmuş efendim 2003 yılında.
OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Edirne Milletvekili mi?
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, 60'a göre yerinden verebilirsiniz. Böyle bir usul yok.
OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Oraya gittiniz mi siz?
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen müdahale etmeyiniz, bir dinleyeyim talep nedir. Çok rica ediyorum.
ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Sayın Başkanım, bakınız, biz Türkiye Büyük Millet Meclisinde çok ciddi görüşmeler yapmalıyız. Sayın üye diyor ki: "Sen Edirne Milletvekili misin?" Bizim Anayasa'mıza göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri sadece seçildikleri ili değil, tüm milleti temsil ederler.
...
ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Şimdi, Sayın Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuların tüm açıklığıyla açıklanması lazım. Bu Meclis, Türkiye Büyük Millet Meclisi Ergene havzasında meydana gelen kirlilikle ilgili araştırma yapmak üzere 2003 yılında bir araştırma komisyonu kurdu. Bu araştırma komisyonu gerekli çalışmaları yaptı, yerinde ve mahallinde incelemelerde bulundu. Bendeniz de o zaman görevliydim orada. Görevim nedeniyle tüm konulara vakıf oldum.
Şimdi, Ergene -biliyorsunuz- Kırklareli ilinin hudutlarında çıkar ve Çorlu Deresi'nin karıştığı noktadan itibaren gerekli tüm -nasıl ifade edeyim- kimyasal atıklar karışır. Şimdi, yapılan, hazırlanan araştırma raporunda bu tüm açıklığıyla belirtilmiştir.
İkincisi, burada söz konusu olan sadece yer üstü sularının kirliliği değildir, yer altı sularının kirlenmesi söz konusudur; gene o raporda vardır. Biliyorsunuz yer altı suyunun kirliliği ancak sanayi atıklarının yer altına deşarj edilmesiyle meydana gelmektedir.
Bu konuları Türkiye Büyük Millet Meclisinin dikkatine sunmak istedim. Yoksa oradaki belediyelerin orada yarattıkları kirlilik çok azdır. Takdirlerinize sunuyorum.
Teşekkür ederim Sayın Başkan.