| Konu: | Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 31 |
| Tarih: | 07.12.2023 |
TURAN YALDIR (Aksaray) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; İYİ Parti Grubum adına söz almış bulunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Geçtiğimiz günlerde Aksaray'da henüz hayatının baharında, Aksaray Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi, öğretmen adayı, 20 yaşındaki gencecik kardeşimiz Mine Nur Uysal kaldığı KYK yurdunun önünden yolun karşısına geçmek isterken hızla gelen bir otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Ne bir kasisin ne bir uyarı tabelasının ne doğru düzgün bir yol aydınlatmasının ne de bir trafik denetiminin olduğu bu yolda Mine Nur kardeşimizi kaybettik. Rabb'im mekânını cennet eylesin. Acılı ailesine ve arkadaşlarına sabır diliyorum.
İhmallere ve trafik terörüne kurban verdiğimiz Mine Nur kardeşimizin arkadaşları da asansör terörüyle burun buruna yaşamaktadır. Ulusal bir sorun hâline gelen KYK yurtlarında yaşanan asansör arıza ve kazaları Aksaray KYK yurtlarında da yaşanmaktadır. Derhâl, yurtlarda yaşanan asansör kazalarını, önleyici tedbirlerle ortadan kaldırmalıyız
Değerli milletvekilleri, buradan Aksaray'ımızın iktidar milletvekillerine ve İl Sağlık Müdürüne de sesleniyorum: Sağlıktaki yaptığınız devrimlerden, pardon, hastalarımıza ve sağlık çalışanlarına yaşattığınız sorunlardan da bahsetmek istiyorum. Hastanedeki kadro ve altyapı eksiklikleri ciddi sorunlara sebebiyet vermektedir. Poliklinik ve doktor yetersizliği sebebiyle Aksaraylı hemşehrilerimiz randevu bulamıyor ve yeterli hizmeti alamıyorlar. Hemşehrilerimiz hasta hâlde çevre şehirlere giderek tedavi olmaktadırlar. Bugün, Aksaraylı bir hasta, beyin cerrahisi, diş, dâhiliye ve ortopedi branşlarında doktor randevusunu en erken iki hafta sonrasına alabiliyor. Çocuk cerrahisi, çocuk diş, cildiye, göz, kadın doğum, kulak burun boğaz, nefroloji, romatoloji, onkoloji gibi branşlarda ise hiç randevu alamıyor. Yani Aksaraylı bir aile, çocuğunun süt dişini çektirebilmek için dahi ya kilometrelerce yol katedip çevre illerdeki devlet hastanelerine gidecek ya da imkânı varsa özel hastane veya polikliniklere gidecek. Doktor eksikliğinden dolayı, polikliniklerde çalışan doktorlarımız, makine misali hasta bakmak zorunda kalıyorlar. Muayene kalitesi de niteliği de dünya standartlarının altına düşüyor ve bu durum, Hükûmetin, çağ atlayan sağlık hizmeti söylemiyle asla bağdaşmıyor. Dünya standardı bir hasta muayenesi için ortalama yirmi dakika iken bizde sistem beş dakikaya bir randevu veriyor. Böyle mi sağlıkta çağ atlıyoruz? Bu durumdan hekim de memnun değil, hasta da. Bunun sonucunda ne oluyor? Hiç istemediğimiz sağlıkta şiddet. Bu şiddetin sorumlularından biri de Bakanlığın bizzat kendisidir.
Personel eksikliği sadece polikliniklerde değil, bugün bir ultrason randevusu almak isteseniz personel eksikliğinden kaynaklı yedi ay sonraya gün alabiliyorsunuz. Doktor, personel, poliklinik, hijyen gibi hayati eksikliklerin olduğu Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinden müfettiş hiç eksik olmuyor. Yıllardır liyakatsiz kadroların yönettiği hastanede yapılan satın alma işlerinde usulsüzlükler de hiç eksik olmuyor. Aksaraylı hemşehrilerim Sağlık Bakanlığından doktor beklerken Bakanlık ha bire müfettiş gönderiyor. Bu müfettişleriniz yeni yapılan hastanenin bitmeyen tadilat ve tamiratlarını da inceliyor mu acaba? Yeni yapılan Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde neden sürekli tadilat ve tamiratlar devam ediyor, hem de büyük tadilatlar? Bu tadilatlara hastane açıldıktan bu tarafa ne kadar para harcandı, yüklenici firma bunları eksik yaptıysa bu hastaneyi neden teslim aldınız? Usulsüzlüklerin ortaya çıkarılıp yetim hakkına göz dikenlerin cezalandırılmasını talep ediyor, bu konunun özel olarak takipçisi olacağımı buradan belirtmek istiyorum.
Hastane taşıma sürecindeki hırsızlıkların, yolsuzlukların gariban memurlara yıkıldığı, ağababaların ise aklandığı doğru mu? Bunları kamuoyuna neden açıklamıyorsunuz?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
TURAN YALDIR (Devamla) - Sayın Başkanım, bitiriyorum hemen.
Usulsüzlük iddiaları sadece satın alma işlerinde değil, yandaş sendika üyelerine döner sermaye kıyağı geçildiği iddiası ayyuka çıkmış durumda. Yandaş sendika üyesi hastane personelini kâğıt üzerinde özellikle birimlerde çalışıyormuş gibi gösterip döner sermayeden hak ettiklerinden fazla pay almalarını sağladıkları iddia ediliyor. Zaten kadrolu hastane personeli hâline gelen Bakanlık müfettişlerinden hazır Aksaray'dayken bu iddialarla ilgili de soruşturma yapmalarını talep ediyorum.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)