GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 4'üncü Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:36
Tarih:15.12.2023

CHP GRUBU ADINA ORHAN SÜMER (Adana) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri; Ticaret Bakanlığının 2024 yılı bütçe teklifi üzerine söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Ticaret Bakanlığı, 2023 yılı bütçesinden 9 milyar 460 milyon lira harcama gerçekleştirmiş. Bu kadar büyük harcama kalemleri kullanılırken ne yazık ki ekonomik çarkın temel dişlisi esnaflarımız unutulmuştur. Ticaret Bakanlığının girdi maliyetlerini düşürmede etkin olması, rekabeti sağlaması, ihracatı artırması, üretimi desteklemesi, küçük esnaflara kolaylık sunması, KOBİ'leri koruması beklenirken Bakanlık tüm bunları görmezden gelip maalesef âdeta ölü taklidi yapıyor. Değerli milletvekilleri, dükkân kirası ödeyemediği, borç yükünden kurtulamadıkları için maalesef memleketimizin her ilinde onlarca esnafımız intihar etti. Ticaret Bakanlığı bu olanları da mı görmüyor? Ne yazık ki Bakanlık göz göre göre hata yapmaya da devam ediyor. Bakın, Sayıştay 2015 yılından beri uyarıyor; 2021 bilançosunda 104 milyar liralık, 2022 bilançosunda ise 67 milyon liralık hataya yol açan bazı yanlışlıklar var, hâlâ ısrar ediliyor. Bakanlık adına ayrılan yüzde 25'lik kantar payı gelirleri özel bir şirket hesabında tutuluyor, bu şirket hesabından harcama yapılıyor. "Bu şirket kime ait? Bakanlığın parasının şirket hesabında ne işi var? Kimleri zengin ediyorsunuz?" diye soruyoruz, Bakanlık vatandaş adına sorduğumuz sorulara cevap verme gereği bile duymuyor.

Değerli milletvekilleri, Ticaret Bakanlığı iç ticareti geliştirmek için ayrılan havuzdaki paradan Bakanlık makam odasına yıllardır mal alıyor. Bakın, sadece geçen sene 50 milyon 530 bin liralık harcama yapmış. Allah aşkına, buradan vicdanlarınıza sesleniyorum: Bir senede makam odasına 50 milyonluk ne alınır? Millet çocuğunun beslenme çantasına koyacak kuru ekmek bulamazken Bakanlık hesabı hangi amaçlarla kullanılıyor?

Yine, 2020 yılında Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu; coğrafyamızda İslami ürün ve hizmetlerin çok büyük potansiyelinin olduğu, yoğun akredite faaliyetleri yürütüleceği iddia edildi. Üç senede kaç akredite yapılabildiğini biliyor musunuz? Sadece 49 tane. Geçen sene 13 milyon 668 bin lira ödeneği olan bu Kurum, bunun 8,3 milyon lirasını personel gideri olarak harcadı. Bu ne demektir? Ortada işleyen bir kurum yok ama Kurumdan ballı maaş alan onlarca yandaş var. Saray iktidarına göre ihracatımız artıyor, dövizin yükselmesi hiç önemli değil, borsada rekor kırıyoruz, ekonomimiz şahlanıyor. TÜİK rakamlarına göre "Bütçemiz büyüyor, enflasyon tek haneye inecek." deniyor ama aslında bunların hepsi birer hayal ürünü. (CHP sıralarından alkışlar) Vatandaş borçları nedeniyle perişan olmuş, memurlarımız geçinemediği için ikinci bir işte çalışmak zorunda, asgari ücretli yaşam mücadelesi veriyor, emeklilerimiz ise ölüme terk edilmiş. İktidarın "Ekonomimiz iyi." söylemi sokağın gerçeklerini bilenler için maalesef kuyruklu bir yalandan ibaret.

Değerli milletvekilleri, ticaretin gerçek durumunu bir örnekle açıklamak istiyorum; Sayın Bakan, üzülerek sizlerle paylaşmak isterim: Bakın, Sayın Bakan, burada memleketim Adana'nın ürettiği limon var; 3 kilo limon satacak üretici, 1 tane ekmek alamayacak, 1 tane. (CHP sıralarından alkışlar) Sayın Bakan, ayrıca, tam 13 kilo limon satacak, traktörüne 1 litre de mazot alamayacak. Adana'daki çiftçinin durumu bu. Hadi gelin, şimdi, bu çiftçimize ticareti anlatın veya önümüzdeki seneyle ilgili ekip biçmeyi sorun. Ticaret Bakanlığımız çiftçilerin de sorunlarını unutmuş, ne yazık ki görmezden geliyor. Rekabet Kurumu ise çiftçilerimizi, küçük esnafımızı, emeğinin gücü ve alın teriyle evine ekmek götürmeye çalışan vatandaşlarımızı korumuyor. Yazık değil mi, günah değil mi!

Değerli milletvekilleri, AKP iktidarı Türkiye'yi, maalesef, üzülerek söyleyelim, uyuşturucu üretim merkezine, mafyaların hesaplaşma yerine, kara para aklayanların, gayriresmî fonlardan zengin olan dolandırıcıların, hırsızların, baronların, parayla vatandaşlık satın alanların rahatça yaşadığı bir ülke hâline getirdi. Maalesef, tüm bunlar yaşanırken saray iktidarı bir gün olsun "Vatandaşım ne hâlde?" diye düşünmedi. Bu düzeni yaratan AKP iktidarının bütçesine "Hayır." diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)