Konu: | 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 4'üncü Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 36 |
Tarih: | 15.12.2023 |
AK PARTİ GRUBU ADINA KAYHAN TÜRKMENOĞLU (Van) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bütçesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum, yüce heyeti saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Kısa adıyla DAP, Bölge Kalkınma İdaresi 2011 yılında kurulmuştur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı bir kuruluş olarak faaliyet göstermekte olan DAP tüzel kişiliğe sahip özel bir kuruluştur. Merkezî bir teşkilat olan DAP İdaresi ülkemizin yüz ölçümünün yüzde 22,4'ünü ve 15 ilini kapsamaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin sosyoekonomik, çevresel ve kentsel kalkınmasını hızlandırmak, bölgenin gelişmişlik seviyesini arttırmak, illerdeki yatırımların gerektirdiği planlama, projelendirme, koordinasyon hizmetlerini yerine getirmek için kurulmuştur. Bu kapsamda DAP İdaresi küçük ölçekli tarımsal sulama, bitkisel üretim ve hayvancılık altyapısının geliştirilmesi, tarihî kent bölgelerinin canlandırılması, okuma kültürünün geliştirilmesi, güneş enerjisinin desteklenmesi gibi projeleri finanse etmiştir. Faaliyete başladığı 2013 yılından bugüne kadar DAP İdaresi 1.949 tane projeye destek yapmış ve bu projelerin bugün itibarıyla toplam rakamsal tutarı 6 milyar Türk lirasıdır. Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Projeleri kapsamında Doğu Anadolu'da ekilebilir alanlara suyun ulaştırılması çiftçilerimize can suyu olmuştur. Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi kapsamında ise 591 adet makine, ekipman desteği sağlanmış, hayvancılık altyapısının geliştirilmesi amacıyla da 223 adet hayvan içme suyu projesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca meralarımızda hayvanların temiz su ihtiyacının karşılanması amacıyla 60.602 adet sıvat dağıtılmıştır. 38 adet canlı hayvan pazarı, 43 adet kesimhaneyi bölgemize kazandırmıştır.
DAP İdaresi aynı zamanda eğitim için de önem arz etmektedir. Bu kapsamda Erzurum, Elâzığ, Van illerinde çiftçilik eğitim merkezleri kurulmuştur. DAP İdaresi tarihî kimliğe sahip alanların ekonomiye kazandırılması amacıyla turizme 243 milyon lira kaynak aktarmıştır. Bu vesileyle de 10 tane güneş enerji santrali gerçekleştirmiştir.
Seçim bölgem olan Van da hayvancılığın merkezi küçükbaş hayvan varlığının Türkiye'de en 1'inci sırasında olan bir ildir. DAP, Van ilimizde de çok önemli projelere destek vermiş olup 152 tane tarım sektöründeki projeye 443 milyon lira ödenek ayırmıştır. Van'da 324 kilometre sulama kanalı imalatı gerçekleştirilmiş olup 137 bin dekar alanı sulamaya açılmıştır. 44 bin metreküp su tutma kapasiteli hayvan içme suyu göletleri gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda ilçelerimizde kesimhaneler, yöresel pazarlar, DAP İdaresi tarafından finanse edilmiştir.
DAP İdaresi destekleri sadece tarım ve hayvancılık alanında sınırlı kalmamış olup şehrim olan Van'da 11 adet semt pazarı, kütüphaneler, sahil parkları ve kültürel değerlerin çevre düzenlemesi gibi önemli projelere de destek sağlamıştır. 2013 yılında faaliyete geçen DAP İdaresi, bölgemizin en ücra köşelerine kadar kalıcı ve nitelikli projeleri destekleyerek gerek ekonomik gerek sosyal alanlarda bölgemizi en üst düzeye taşımıştır.
DAP İdaremizin 2023 yılı proje bütçesi 248 milyon 638 bin TL'dir, 2024 yılı proje bütçesi ise 347 milyon 750 bin TL'dir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.
KAYHAN TÜRKMENOĞLU (Devamla) - Ülkemizde önemli bir mesele olarak çözüm bekleyen bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi konusunda kalkınma idareleri ve ajanslar çok kıymetli çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Bölgemizin her alanında, özellikle Doğu Anadolu Bölgemizin her alanında her zaman yanımızda olan çok kıymetli, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımızı arz ediyorum. Ayrıca, dünden bugüne kadar emeği geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanlarımıza, Ticaret Bakanlarımıza, Kalkınma Ajansı Müdürlerimize, DAP İdaresi Başkanlığımıza ve tüm çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum.
2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin hayırlı uğurlu olması temennisiyle, Gazi Meclisi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)