GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 10'uncu Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:43
Tarih:22.12.2023

AK PARTİ GRUBU ADINA ALİ TAYLAN ÖZTAYLAN (Balıkesir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerine söz almış olmam vesilesiyle hepinizin şahsında Gazi Meclisimizin manevi şahsiyetini saygıyla selamlıyorum.

Dünyanın küresel ve bölgesel kırılmalarla yeni bir evreye girdiği, ekonomik ve sosyal meselelerle ardı ardına sınandığı bir süreçte sistem krizleriyle çözümsüzlük sarmalına giren ülkelerin aksine Türkiye, demokrasi eşiği yüksek ve koordine olabilme kabiliyeti güçlü bir sistem inşa edebilmeyi başarmıştır. Bu özgün mimari, güzel ülkemizi yaşanmaz kılmaya çalışan gayrimemnunların her türlü dâhilî ve harici tezviratına karşı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki iktidarların demokratik ve ekonomik kazanımları neticesinde siyasi, iktisadi ve sosyal istikrarla tamamlamıştır. Önceki sistemde sıklıkla görülen hatta âdeta kendiliğinden oluşan koalisyonları siyasi partilerin ilke ve politikaları değil aritmetik yapıları belirliyor, nicelik hesabı siyasetin kalitesini tamamen rehin alabiliyordu ya da bu tarz koalisyon hükûmetlerinde sonraki seçimlerde de yine beraber yönetme motivasyonu bulunmadığından partiler birlikteyken bile âdeta birbirlerinin rakibi pozisyonundaydı. Bu vaziyet herhangi bir koordinasyon sağlayamadığı için ülkemizi verimi düşük bir vasata mecbur bırakıyordu. İttifaklar ise seçim öncesinde demokratik bir zeminde kurgulanan organik birliktelikler olmaları hasebiyle vatandaşımızın seçim sonrasında hangi siyasi denklemle yönetilirse yönetilsin nelerle karşılaşabileceğini öngörebilmesini mümkün kılması bakımından oldukça kıymetlidir. Vatandaş onaylı ittifaklar neticesinde devletin her kademesinde aynı istikamet üzerine yürüyebildiği yapıda kurgulanan bu sistem, üstün bir koordinasyon avantajı sağladığı için ülkemizi günlük kısır tartışmalardan sıyırmıştır.

Değerli milletvekilleri, en kısa ve öz tabiriyle Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini devlet işleyişinde tam koordinasyon olarak özetlemek mümkün. Bu vaziyeti şahsımın da geçmişte çalışmış olmaktan onur duyduğu, dolayısıyla doğrudan gözleme dayalı Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bulunan 2 birim üzerinden özetlemek isterim. Bilmiyorum, bu fotoğrafı hatırlayanınız var mı? Bu fotoğraf Barış Pınarı Harekâtı'nda çekilmişti, Cumhurbaşkanlığı Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezinde. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın hemen yanında Meclis Başkanımızı, Grup Başkanımızı, Genelkurmay Başkanımızı, İdari İşler Başkanımızı, MİT Başkanımızı ve ilgili bakanlarımızı, genel başkan yardımcılarımızı ve bürokratlarımızı görüyorsunuz. İşte tam koordine hâldeki bu üstyapı, her bir bakanlık ve güvenlik biriminden gelen temsilcilerin yedi gün yirmi dört saat çalışma prensibi dâhilinde hazır hâlde tuttuğu Koordinasyon Merkezinden alınan anlık bilgiler sayesinde harekâtı bihakkın yönetmiş ve ülkemize tarihe geçen üstün bir başarı sağlamıştı. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Diğer taraftan, bu da son yapılan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı'ndan. Sayın Cevdet Yılmaz'ın sağında ve solunda ilgili bakanlarımız, başkanlarımız ile özel sektörün değerli temsilcileri, TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED ve DEİK Başkanlarımızı görüyorsunuz. Bu Kurul sayesinde oluşturulan çoklu ve tematik yapılarla birçok yenilik hayata geçirilmiştir.

Evet, bizzat idare ve sevkinde görev alarak aktif biçimde içinde bulunduğum bu iki örnek güçlü koordinasyonu en iyi şekilde özetliyor. Tabii, bununla birlikte, başta Togg, TCG ANADOLU, İHA, SİHA, KIZILELMA olmak üzere HİSAR, SİPER, KORAL, ŞİMŞEK, saymakla bitiremeyeceğimiz daha niceleri bu akıl, bu vizyon, bu koordinasyon sayesinde ama en önemlisi Sayın Cumhurbaşkanımızın istikameti ve milletimizin duasıyla hayata geçirilmiştir elhamdülillah.

Tabii, diğer taraftan, tersten bir anlatımla "koordinasyon" denince maalesef ilk akla gelenlerden biri ülkemizdeki muhalefet olmuyor. Yani değerli arkadaşlar, koordine olamazsanız yürüyen merdivenlere tersten binersiniz, koordine olamazsanız aylarca "'hayır' oyu verin." diye dolanıp referandumda oyunuzu dahi kullanamazsınız. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Koordine olamazsanız Belediye Başkanınızın yanında kürsüde kendinize yer dahi bulamazsanız. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Koordine olamazsanız milletin alnını koyduğu seccadeye maalesef ayakkabılarınızla basarsınız. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

CAVİT ARI (Antalya) - Geç onları, geç!

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Hamasetle devam! Hamasete devam! Devam hamasete! Başka ne yapabilirsiniz!

ALİ TAYLAN ÖZTAYLAN (Devamla) - Eğer koordine olamazsanız 6'lı değil 16'lı masa da kursanız bu milletin gönlünde taht kuramazsınız! (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - İşiniz gücünüz yalan! İşiniz gücünüz hamaset! Yazık! Yazık!

ALİ TAYLAN ÖZTAYLAN (Devamla) - Peki, koordine olup bir de bu milletin gönlünde taht kurunca neler oluyor, Allah neleri nasip ediyor biliyor musunuz?

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - İşiniz gücünüz hamaset!

ALİ TAYLAN ÖZTAYLAN (Devamla) - Otuz yıldır işgal altındaki gönül coğrafyasına açılan kapı Karabağ bir ninenin duasıyla kurtuluyor.

CAVİT ARI (Antalya) - Dini kullanmaktan bir vazgeçin be!

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - O seccadelere çok bastınız siz, çok! Çok bastınız o seccadelere! O seccadeler ayaklarınızın altında sizin!

ALİ TAYLAN ÖZTAYLAN (Devamla) - Kırk yıldır kadın, çocuk, öğretmen, doktor demeden katliam yapan PKK terör örgütü belini doğrultamaz hâle geliyor ve belki de en önemlisi, şairin "Ey muhteşem mabet." dediği, ecdadın İstanbul'a mührü Ayasofya Camisi prangalarından kurtarılarak aslına rücu ediyor. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Şimdi açık mı Ayasofya?

ALİ TAYLAN ÖZTAYLAN (Devamla) - Milletimize şükranlarımı sunuyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)