GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde şehit düşen askerleri büyük bir saygıyla, tazimle andıklarına ve bu toplantının esas amacının Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak terör çetelerine ve terörün arkasındaki destekçilere karşı verdikleri haklı mücadelelerindeki kararlılığı göstermek olduğuna ilişkin konuşması
Yasama Yılı:2
Birleşim:49
Tarih:16.01.2024

BAŞKAN - Öncelikle, sözlerimin başında Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde şehit düşen vatan evlatlarını büyük bir saygıyla, tazimle anıyoruz, Allah rahmet eylesin -Bu kahraman askerlerimizi milletin gönlüne gömdük- Milletimiz, büyük bir acıyla acısını içine gömerek şehitlerimizi ebediyete uğurladı. Allah rahmet eylesin, ailelerinin ve milletimizin başı sağ olsun, acımız büyüktür.

Bu vesileyle hem bu terör saldırılarını konuşmak hem de Hükûmetin, Millî Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler Paşa'nın ve Dışişleri Bakanımız Sayın Hakan Fidan Bey'in Meclisi bilgilendirmesi için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz.

Öncelikle bu toplantının esas amacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak teröre karşı verdiğimiz, terör çetelerine karşı verdiğimiz ve terörün arkasındaki destekçilere karşı verdiğimiz haklı mücadelemizdeki kararlılığı göstermektir. Hepimizin bildiği gibi, özellikle son yıllarda terör örgütleri, dünyanın her yerinde olduğu gibi bizim bölgemizde de emperyalist devletlerin vekâlet savaşlarının bir aracı, bir maşası olarak kullanılmaktadır. Haddizatında "vekâlet savaşları" adını verdikleri bu süslü terim esasında acımasız bir neoemperyal saldırıdır. Bu saldırılara karşı millet olarak birliğimizi, bütünlüğümüzü; devlet olarak da bekamızı sağlayabilmek için teröre karşı amasız fakatsız, tavizsiz bir mücadeleyi sürdürmek bizim boynumuzun borcudur. Bu emperyalist devletlerin politikalarını boşa çıkaracak olan en önemli değerimiz ise millî iradenin tecelligâhı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu konuda net, açık bir kararlılık içerisinde durmasıdır.

Değerli milletvekili arkadaşlarım, sadece son terörist kalmayıncaya kadar değil, bunun çok ötesinde, terörün bu topraklardan ve bu bölgeden sökülüp atılıncaya kadar, arkasındaki destekler sonlandırılıncaya kadar, yok edilinceye kadar teröre karşı kararlı mücadelemiz ciddi bir şekilde devam edecektir. Terör örgütlerine kimlerin siyasi destek verdiğini, lojistik, askerî ve istihbari destekler verdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bu desteklerin arkasındaki esas niyetin de üç temel noktada toplandığını gayet iyi biliyoruz. Bunlardan biri bölgeyi istikrarsızlaştırmak, bir diğeri ülkeleri bölüp parçalayarak yeni birtakım devletler ortaya çıkarmak ve daha da önemlisi, bu bölgede yaşayan halkları birbirlerine karşı düşmanlaştırmaktır. Onun için teröre karşı mücadelede her alanda güçlü bir şekilde bu mücadeleye destek olmak, bu mücadeleyi sürdürmek mecburiyetindeyiz. Başta komşu ülkelerimiz olmak üzere, bütün ülkeleri Türkiye'nin teröre karşı bu haklı mücadelesinde destek olmaya çağırıyoruz ve bu destekle birlikte de teröre karşı topyekûn bir mücadele edilmesinin zaruri olduğuna inanıyoruz.

Değerli milletvekili arkadaşlarım, teröristlerin bütün bu faaliyetlerinin arkasındaki esas amaçlarından bir diğeri ise birliğimizi, kardeşliğimizi bozmak ve bunun önüne engeller çıkarmaktır. Ülkemizde ve bölgemizde gücümüzü, birlik ve kardeşliğimizin yanı sıra özgürlükçü, demokratik siyasetimize de borçlu olduğumuzu biliyoruz. Bu nedenle terörün bir başka hedefi olan demokrasinin ortadan kaldırılmasına da asla müsaade etmeyeceğiz, hak ve özgürlüklerimizi, toplumsal huzurumuzu kimsenin bozmasına fırsat vermeyeceğiz. Acımızı yaşamakla beraber terörün asla hedefine ulaşamayacağını, hayatımızın akışını bozmasına izin vermeyeceğimizi katiyetle ifade etmek istiyorum. Türkiye, sorunlarını çözmeye muktedir bir devlettir. Hiç şüphesiz, bu belayı, bu terör belasını da bütün unsurlarıyla birlikte tasfiye edecek, yok edecek ve tarihin çöplüğüne atacaktır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Ancak şunu da bir kez daha terörün destekçilerine hatırlatmak isterim: Teröre verilen destek, karanlığa sıkılmış bir kurşun gibidir; o desteği verenler, bir gün o kurşunun kendilerini de bulacağını, kendilerine de zarar vereceğini hatırlamalıdırlar, unutmamalıdırlar. Bugün, terör örgütlerine verilen desteklerin, dönüp o desteği verenleri vuracağı gerçeğini bütün herkesin anlaması, akıllarından çıkarmaması gerektiğini hatırlatıyorum.

Ayrıca, bir önemli hususu da, terörü besleyen propaganda gücünü dikkate almaksızın terörle mücadelenin sonuca ulaşmayacağını da ifade etmek isterim. Teröre imkân vermemek, aynı zamanda terörün propaganda gücünü de elinden almakla mümkündür. Terörün, siyaseti ekseninden çıkarmasına engel olmalıyız. Teröristlere karşı verilen kararlı mücadelemizin ancak meşru siyaset zemininde sürdürülebileceğini ve tamamlanabileceğini bir kere daha Türkiye Büyük Millet Meclisinde ifade etmek isterim. Terörün önündeki en büyük engel, demokratik meşruiyetimizin kaynağı olan Türkiye Büyük Millet Meclisidir, bizatihi siyasetin kendisidir, burada yer alan milletvekilleridir ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin ruhudur. Demokrasi ve özgürlüklerimizi korumak, siyasetin kapsayıcılığıyla, siyasete sahip çıkmakla mümkündür. Dolayısıyla siyasetin imkânlarını, araçlarını, yöntemlerini çoğaltacağız, güçlendireceğiz ama siyasetin imkânlarının da asla suistimal edilmesine müsaade etmeyeceğiz.

Bugün Meclisimizi ve milletimizi bilgilendirmek için burayı teşrif eden Sayın Bakanlarımıza ve burada, Mecliste, müzakereler sonunda oluşacak ortak tutum ve davranışa katkıda bulunacak olan milletvekillerine Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak teşekkürlerimi ifade ediyorum, gruplara da şimdiden verecekleri destekler dolayısıyla şükranlarımı ifade ediyorum.