| Konu: | Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 60 |
| Tarih: | 14.02.2024 |
SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKAN VEKİLİ ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Acil tıp uzmanlığıyla ilgili soruya cevaben: Acil tıp uzmanlarının yoğun bakım eğitiminin dünyadaki örneklerine baktığımızda, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok gelişmiş ülkede acil tıp uzmanlarının birçok yan dal olduğu görülmektedir. Bunlardan biri de yoğun bakım uzmanlığıdır. Dünyada, birçok ülkede artan yoğun bakım hasta sayısının takip ve tedavisinin geciktirilmeksizin acil tıp uzmanlığı yan dalıyla yapıldığı bilinmektedir.
(Uğultular)
BAŞKAN - Affedersiniz, bir saniye.
Arkadaşlar, biraz sessizliği sağlayabilir miyiz? Komisyon cevap veriyor, duyamıyoruz.
Teşekkür ederim.
SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKAN VEKİLİ ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Yine, Amerika ve Kanada'da yaklaşık 50 üniversitede acil tıp uzmanları için kritik hasta yönetimi için yan dal uzmanlık programları olduğu aşikârdır. İngiltere ve İrlanda'da acil tıp uzmanlarına yoğun bakım yan dal programına girme imkânı verilmiştir. Nitekim, ülkemizde acil servislerde dâhiliye ve intaniye gibi servislere tanımlı yoğun bakım üniteleri hâlihazırda mevcuttur. Acil tıp uzmanlık eğitiminde yoğun bakım rotasyonu zaten mevcuttur. Yoğun bakım üniteleri multidisipliner hasta yönetiminin yapıldığı servislerdir ki acil tıp uzmanlık eğitimini almış tüm doktor arkadaşlarımız bu hasta yönetimi konusunda yeterlidir. Dolayısıyla acil tıp uzmanlarının yoğun bakım yan dal uzmanlık alanında ikinci bir eğitim almalarının önünde bir engel olmayıp ülkemizin yoğun bakım gereksinimine, hasta takibine ve hasta yoğunluğun azaltılması konusunda -yoğun bakımların hasta yoğunluğunun azaltılması konusunda- ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz bu düzenlemeyle.
Diğer bir soru ilaç ruhsatlandırmasıyla ilgiliydi. Avrupa Birliği ülkelerinde ruhsatlandırma aşamasında analiz yapılmamakta olup Avrupa Birliği müktesebatında da ruhsat öncesi analize yer verilmemektedir. Ruhsatlandırma süreçleri Avrupa Birliğine koşut olarak ülkemizde de preklinik ve klinik birçok aşama sonucunun ve kalite verilerinin değerlendirilerek uygun bulunmasıyla tamamlanmakta olup ruhsat dosyasında başvuru sahibi tarafından yapılan analizler de bu süreçte detaylı olarak incelenmektedir. Üretici firmaca yapılan bu analizler kurum tarafından GMP kapsamında denetlenen laboratuvarlarda kurumca uygun görülen ve uluslararası geçerliği kanıtlanmış yöntemlerle yapılmaktadır. Bu analizler akredite başvuru sahibinin yaptığı analizlere ilave olarak kurumca uluslararası geçerliliği kanıtlanmış yöntemlerle yapılmaktadır.
Yine, yapılan düzenlemeyle EMA ve FDA gibi uluslararası otoritelerin uygulamalarıyla uyumlu olarak, ruhsatlandırma sürecinin ardından, ilk üretim bildiriminin hemen akabinde analiz yapılması usulüne getirilecektir. Bu sayede, ruhsatlandırma süreleri hızlanacak ve daha fazla ürünün piyasaya arzı sağlanacaktır. Ruhsatlandırma süreçleri, analizle birlikte ortalama üç yıl sürmekte olup -şu an için- yapılan değişiklikle bu sürecin ortalama bir yıla kadar kısalacağı öngörülmektedir. İlaçların fiyatları ruhsat dosyası içinde sunulmakta olup ruhsatlandırma işlemleri tamamlandıktan sonra firmalar tarafından kuruma yapılan başvuru neticesinde belirlenecektir. Mevcut değişiklik öncesi ile mevzuatın mevcut uygulaması uyumlu hâle getirilmiş olacaktır bu düzenlemeyle.
Yine, Sağlık Bakanlığımızca 35 bin yeni sözleşmeli personel alınacaktır, tüm alanlarda ihtiyaç duyuldukça bu sözleşmeli personel alımı devam edecek ve gerek hekim, gerek diğer sağlık çalışanı eksiğimiz bu şekilde giderilmiş olacaktır.
Hâlihazırda Sağlık Bakanlığında yönetici olarak çalışan 297 ebe vardır. Bu kanun teklifinin çıkarılmasıyla ebelerin görev ve yetkileri kayıt altına alınmakta ve ebelerin mevcut pratikte, uygulamada olan yetkileri kanunla tanımlanmaktadır.
Teşekkür ederim Sayın Başkan.