| Konu: | KAMU FİNANSMANI VE BORÇ YÖNETİMİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 87 |
| Tarih: | 03.04.2013 |
MEHMET ALİ SUSAM (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; önerge üzerinde söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün, bu önerge vesilesiyle çok önemli bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Az önce Sayın Bakanla da ve Sayın Canikli'yle de paylaştım. Kamu yatırımları sırasında zarar gören esnaf ve sanatkârların zararının karşılanması konusunda bir kanun teklifimiz olmuştu. Bu kanun teklifi bu Mecliste reddedildi ama birkaç olayla esnafın içinde bulunduğu durumu bir kez daha değerlendirmenize sunmak istiyorum.
Kamu yatırımı yapıyoruz. Son dönemde olan birkaç yatırımdan örnek vereyim: Şimdi Taksim düzenlemesi yapıyoruz. Taksim'de düzenleme yaparken, orada o inşaatlar yapılırken mağdur olan esnafların mağduriyetinin karşılanmasının nasıl yerine getirileceği konusunda hiç kimse net bir yanıt veremiyor.
Değerli arkadaşlar, bu kamu yatırımları üç aylık, beş aylık yatırımlar değil, yıllara sâri yatırımlar. Bu yatırımlarda, sınırlı sermayesiyle orada iş yapan esnafların birçoğu iflas etmeyle karşı karşıya kalıyor. İzmir'den 2 tane örnek vereyim: İzmir metro yatırımı nedeniyle, metroya yıllardır süren yatırım nedeniyle mağdur olan esnaflarla ilgili bir çözüm yolu için kanun teklifi verdim. Belediyeye dedik ki: "Buna destek olun." "Yasal düzenlemeleri içerisinde yapma imkânımız yok." dediler. Bunun çözümü Meclis diye geldik, Meclise de anlattık, Mecliste verdiğimiz kanun teklifi reddedildi. Orada onlarca esnaf iflas etmek durumunda kaldı.
Şimdi, biz bir kamu yatırımı nedeniyle şunu diyebilir miyiz: Ey esnaf, kamu burada bir yatırım yapıyor ama bu kamu yatırımıyla sen iflas edebilirsin, vergini, sigortanı, kredini ödeyemeyebilirsin ve sen ticari hayattan çekilmek durumundasın. Böyle bir devlet anlayışı ve devlet babalık olabilir mi? Ama bugün bunu böyle yapıyoruz.
Bunun için kanun teklifimizde çok güzel öneriler var. Etkilenme katsayısıyla, valinin, büyükşehrin, ticaret odasının, esnaf odalarının katıldığı bir kurulla o esnafın mağduriyetinin karşılığında vergisinin, sigortasının, kredilerinin ertelenmesini ve bir miktar destekle -etkilenme oranında destekle- onun en azından iflas etmesinin önüne geçilmesini istiyoruz.
Bu konuyu bugün bu torba kanunla bir kez daha gündeme getirip hem Sayın Bakanın hem bütün siyasi partilerin dikkatini çekmek istiyorum. Sayın Bakan esnaflığı bilen, esnaflıktan gelme bir kişi. Bir düşünsün, bir esnaf için, sınırlı sermayede bir esnaf için bunun ne demek olduğunu, yıllarca süren bir inşaat nedeniyle iflas etmesinin ne demek olduğunu, çoluğuna çocuğuna ekmek götürememesinin ne demek olduğunu çok iyi anlayacağını düşünüyorum. Buna acil çözüm bulmak zorundayız.
Ama bakın, aynı İzmir'de Konak Tüneli yapılırken Konak'la Yeşildere arasında, kazı çalışmalarında evleri zarar gören insanlara hem kira yardımı yapıldı hem de başka destekler verildi, evleri tamir edildi. Şimdi, ikisi de kamu yatırımı. Metrodan zarar gören esnafa destek yok; o yatırımda evleri zarar görenlere kira yardımı var, evi çatlayan, zarar görenlere bunu yerine getirmek için para var. Şimdi, bu adaletsizlik olmaz. İkisi de kamu yatırımı, ikisinden de mağdurlar var. İki mağdura da adil şekilde destek vermeliyiz.
Sayın Bakanım, sizi bu konuda göreve davet ediyorum çünkü bu iş paraya dayanıyor, paraya dayanan her iş de gelip size dayanıyor. Siz karar vermeden, siz destek vermeden bu işler olmaz. Bu kanun ve bu torba yasa nedeniyle bir kez daha bu kanunun çıkartılmasında Maliye teşkilatını ve kamu idaresini harekete geçirmenizi diliyorum. İflas etmiş esnafların derdine çare bekliyorum.
Saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.