GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:63
Tarih:21.02.2024

NECMETTİN ÇALIŞKAN (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Bir torba yasa daha görüşüyoruz sağlık konusunda. Maddelerden biri için Anayasa Mahkemesi diyor ki: "Araştırma hastanelerine atamanın Sağlık Bakanlığı ve YÖK tarafından yapılması bilimin özerkliğine aykırıdır." Düzenleme yapılmış, YÖK önerecekmiş, Bakan onaylayacakmış, sonra gerçekleşecekmiş. Kanuna karşı hile nasıl yapılır düpedüz, onu görüyoruz. Onun için, bu arkadaşlar kanuna karşı hile nasıl yapılır sorusuna cevap aramaktansa keşke faydalı şeylere kafalarını yorsalar çok daha yararlı işler yaparlar.

Bakın, bugünlerde, seçime gittiğimiz bugünlerde çok önemli konular görüşmemiz lazım. Bu torba içerisinde taşeron işçilerin sorunu yok, yardımcı hizmetler sınıfında çalışan on binlerce insanın kadroya alınması yok, ücretli öğretmenlerin durumu yok, fahri Kur'an kursu öğreticileri yok, uzman çavuşlar -yedi yıl çalışıyorlar, kapı önüne konuyorlar- yok; burada ne emekliler ne emekçiler ne işçiler ne işverenler, hiç kimseyi memnun edecek bir şey yok. Ülkede ne kamu çalışanı ne de sivilde kimse hayatından memnun değil zaten, sadece yönetime, külliyeye yakın birtakım insanlar, külliye adına iş yapan insanlar hayatından memnun ancak, yoksa belli bir zümrenin huzur içerisinde olduğu gibi bir durum söz konusu değil.

Değerli milletvekilleri, burası milletin temsil edildiği yer. Bugün yasamanın, yürütmenin, yargının da dâhil tek elde toplandığı yeni bir rejime gittik. Bakın, şu milletvekillerinin danışmanlarına bile hile yapılıyor. Her yılbaşında danışmanlar işe başlayıp yıl sonunda işten çıkarılıyor. Neymiş? Tazminat ödenmeyecekmiş. Eğer bu hileyi sıradan bir vatandaş yapsa devlet tepesine biner ama Türkiye Büyük Millet Meclisi eliyle bu çalışanların mağdur edilmesi asla kabul edilemez.

Nafaka problemi... Yıllardan beri sorun kaç bakan eskitti, hiçbir şekilde gündemde yok.

Başıboş hayvanların sorunu gündemde yok hiçbir şekilde ama hileye gelince, algıya gelince iş var.

Bu dönemde çözülen en iyi işlerden birisi şu: Toplum Yararına Program (TYP) üzerinden eleman almak, İŞKUR üzerinden işe eleman almak. Seçim yaklaşıyor, parti yöneticileri tarafından listeler oluşturalım, insanların duygularını sömürerek, altı aylık iş alan bir adam iş yapıyorum zannıyla gün geçiriyor ve tabii, bugün, burada bir başka önemli problem, seçim döneminde kamu çalışanları zorla mitinglere götürülüyor. Her partide yaşanan hadise "Geleceksiniz mitinge, buradan imza vereceksiniz, konum atacaksınız, sizi göreceğiz." Ya, Allah aşkına, bunun için mi varsınız? Ve tabii, başka bir problem, rakip partilerin meclis üye listelerinin yedeklerine bile müdahale edilip baskı yapılıyor "Sakın ha, burada durmayın, çekilin." diye. Bu kadar acze düşmemeliydi bu ülke ve şunu söyleyeyim ki aslında kafa iyi şeylere bassa, samimiyetle olaylara yaklaşılsa bu Meclisin birkaç dakika içerisinde çözeceği çok önemli problemler var ama bunların hiçbiri gündemde değil, acaba tepeden hangi talimatlar geldi, hangi talimat faks çekildi, cep telefonlarına gelen mesaj ne, ona bakılıyor.

Ve maalesef, ben şunu özetle söyleyeyim ki bakın, depremzede insanlar mağdur, hâlen eşya yardımı yapmadınız, araç hasarları tazmin edilmedi, iş yeri zarar gören insanlara yardım yapılmadı, deprem konutları tamamlanmadı; kura çekiliyor, ev gelecek; ortada bir şey yok. Ne kadar rahatsız olursanız olun, depremzedenin problemini, Hatay halkının sorunlarını her platformda dile getirmeye devam edeceğiz, bizi asla bunda susturamayacaksınız. Onun için, ne olur kafanızı iyi şeylere bastırın, doğru işler yapmak için uğraşın, kısa süre içerisinde emin olun ki birçok problem çözülecek ama iş sadece hile nasıl yapılır, nasıl baskı yaparız, nasıl insanları aldatırız, algı yaparız... (Saadet Partisi sıralarından alkışlar)

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)